Minum petang dengan kuih muih melayu memang sedap. Kalau biasanya anda membeli, lagi puas membuatnya sendiri. Tambah pula kuih yang diidamkan sukar ditemui seperti bengkang tepung beras gula melaka ni.Ikut resipi yang dikongsi oleh Shah Shatry ni confirm menjadi.

 

BENGKANG TEPUNG BERAS GULA MERAH

Bengkang Tepung Beras Gula Merah, Ikut Langkah Betul Gerenti Menjadi

Bahan-bahan:

2 cawan tepung beras-beli online di sini

Ads

7 sudu besar tepung jagung-beli online di sini

7 cawan santan-beli online di sini

¾ cawan gula putih (tak suka manis, kurangkan lagi)

1 cawan gula merah timbang

Garam (agak-agak ja untuk naikkan lemak kuih)

 

Cara membuat:

1.Loyang disapu minyak kemudian panaskan sekejap di dalam oven.Panaskan oven terlebih dahulu 5-10 minit, suhu 180°C.

2.Satukan ke semua bahan di dalam bekas, kemudian kacau sehingga sebati.Saya kacau pakai whisk.

3.Bila semua dah sebati dan gula pun dah larut, masukkan di dalam kuali atau periuk, masak di atas api sehingga kental.Guna api sederhana saja.

4.Bila dah kental, alihkan ke dalam loyang, bakar di dalam oven selama 1 jam atau lebih ikut oven masing-masing pada suhu 180°C api atas bawah (5 minit terakhir, saya tukar api atas untuk mendapatkan kesan hangit tu)

Ads

5.Bila dah masak, sejukkan terlebih dahulu baru potong

Bengkang Tepung Beras Gula Merah, Ikut Langkah Betul Gerenti Menjadi

Kredit: Shah Shatry

Resipi Sukun Goreng Cicah Sambal Kicap. Begini Cara Bancuh Tepungnya

Masak Sayur Pedas Timun Ikut Resipi Arwah Mak. Sedap Tak Terkata

Ads

Udang Masak Merah Madu Ni, Pasti Laku Keras Bila Dihidang

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI