Walau hebat mana kuih moden, tidak mampu melawan keenakan kuih lama yang sememangnya punyai keistimewaan yang tiada tandingan. Mungkin agak remeh membuatnya berbanding kuih moden tetapi rasanya memang tidak boleh dipertikaikan. Seperti kuih bengkang ini kalau ikut cara lama kena kisar beras untuk membuat bengkang beras ini. Hasilnya jadi elok dan rasanya super enak.
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung beras
- 1 cawan gula pasir
- 1 sudu teh garam
- 6 cawan santan
- 1 helai daun pandan
TONTON DAPUR RASA LIVE: Resipi Kek Berries Selembut Sutera
CARA MEMASAK:
1. Kisar kesemua bahan kecuali daun pandan sehingga sebati.
2. Masukkan daun pandan dan masak sambil dikacau atas api yang sederhana hingga naik wap. Tutup api dan kacau hingga kental.
3. Sapu rata loyang dengan minyak. Angkat daun pandan dan tuang adunan dalam loyang.
4. Masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 180C selama 1 jam 30 min atau sehingga masak.
5. Sejukkan terlebih dahulu dan barulah dipotong. Sedia utk dihidangkan.
Kredit resipi & gambar: Khirul Asmaa Hj Mustafa via MAHN
Ada yang nak membeli BLENDER baru? Jom klik sini
Idea Penjagaan Serta Tip Penyimpanan Makanan Dalam Peti Sejuk
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Angku Kacang Merah, Kuih Tradisi Masyarakat Cina, Sedap Sungguh Rasanya!
Melalui facebook group Rasa Share Resipi, Samsiah Hj Mat Ali telah berkongsi resipi kuih angku kacang merah.
Menurut Samsiah, kuih angku ini teksturnya kenyal. Rasanya pula lemak manis dan sangat membuka selera.
“Boleh saja gunakan apa-apa bentuk acuan pun asalkan cantik dan menarik perhatian,” kata Samsiah.
Ayuh kita lihat resipinya.
KUIH ANGKU KACANG MERAH
(resipi untuk 18 biji)
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
1/4 sudu kecil garam
1/2 cawan santan
3/4 cawan air
Pewarna merah
Pewarna kuning
1 cawan inti kacang merah
Minyak masak
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, masukkan tepung pulut.
2. Kemudian masukkan tepung gandum.
3. Masukkan pula garam.
4. Masukkan santan dan air.
5. Gaul sebati semua bahan. Masukkan air sedikit demi sedikit ketika menggaul.
6. Gaul sehingga menjadi doh yang tidak melekat pada tangan.
7. Bahagikan kepada dua bahagian.
8. Satu bahagian diletakkan pewarna merah. Gaul sehingga doh menjadi warna merah sekata.
9. Satu lagi letakkan warna kuning. Gaul sebati sehingga doh menjadi warna kuning sekata.
10. Ambil satu sudu inti kacang merah. Bulat-bulatkan.
11. Sapu acuan dengan minyak masak.
12. Ambil sejemput doh warna merah. Bentukkan bulat leper. Kemudian letakkan inti kacang merah. Balut kemas. Padatkan pada acuan.
13. Ulangi langkah ini sehingga semua adunan merah dan kuning habis.
14. Masukkan dalam pengukus dan kukus selama 15 minit.
15. Potong daun pisang ikut bentuk bulat ikut saiz acuan.
16. Keluarkan kuih angku dan letak atas daun pisang tersebut.
17. Siap!
Untuk melihat video, boleh pergi ke link youtube Butter Laici
Selamat mencuba!
Sumber: Rasa Share Resipi
4 Sajian Utara Dari Datin Nor Hafizah. Lazat DiBuat Berbuka
Ni diaa empat sajian popular dari belah utara. Olahan resipi dan air tangan dari Datin Nor Hafizah Saad.
Kalau nak tahu Nasi lemuni dimasak dengan daun lemuni iaitu sejenis pokok renek berdaun menjadi kepakaran beliau. Malah daunnya diambil dari halaman rumah.
NASI LEMUNI
BAHAN-BAHAN :
2 cawan beras | cuci dan tos
2 cawan santan pekat @ pati |* 1beras : 1 santan
2-3 genggam pucuk daun lamuni | dikisar dan tapis , ambil airnya. Pekat .
4.5 sm halia muda | dihiris dan cincang halus
1 sudu teh lada hitam
2 1/2 biji bawang besar | dikisar
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan dan beras ke dalam periuk nasi
2. Tutup periuk dan biarkan hingga masak.
2. SAMBAL IKAN BILIS TERUNG PIPIT
BAHAN-BAHAN :
200gm ikan bilis | digoreng dan toskan
2 cawan terung pipit, dibuang tangkai dan bersihkan
1/2 biji bawang besar, hiris nipis
3 sudu besar air asam jawa
2-3 senduk besar minyak
Garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk kisar halus:
10-15 biji cili kering, dibuang biji dan rebus
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang besar, potong 4
CARA MEMASAK :
1. Goreng ikan bilis separuh masak. Asingkan.
2. Panaskan minyak, tumis bawang besar sehingga kekuningan.
3. Masukkan bahan kisar dan masak sambal di atas api perlahan sehingga pecah minyak. Masukkan ikan bilis, sos tiram, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
4. Kemudian masukkan terung pipit dan masak sehingga terung lembut. Angkat dan hidang.
3. KUIH SERABAI DAN KUAH DURIAN
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum.
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan santan pekat.
1 sudu kecil yis segera.
2 sudu teh gula.
1 1/2 cawan air.
2 biji telur
1 sudu kecil garam atau secukup rasa.
Bahan kuah :
1 cawan gula perang.
1 cawan santan.
1/2 cawan air
4 ulas durian
1 cawan santan pekat dan masukan 1 sudu besar tepung jagung | dibancuh
2 helai daun pandan di simpul.
CARA MEMASAK:
1. Masukkan gula dalam sebuah cawan diisi 1/2 cawan air suam dan masuk yis. Biarkan selama 10 minit or sehingga naik kembang
2. Masukkan tepung gandung dan tepung beras dengan santan dan digaul masukan juga garam
3. Masukkan yis yang sudah kembang bersama tepung yang dah di bancuh 4. 4. Panaskan acuan serabai (kalau tak ada gunakan kuali dalam bersaiz 20cm – 8 inci kuali biasa atau kuali non-stickable).
4. Sapukan minyak dengan sehelai daun pandan yang celup dengan minyak. Biarkan minyak dalam acuan panas betul-betul panas. Sederhanakan api dapur dan tuangkan adunan tepung serabai 3/4 penuh.
5. Masak dengan apai perlahan sehingga masak.
Cara masak kuah durian :
1. Masukkan gula dan air
2. Masukkan bahan bancuhan ke dalam kuali yang sedang panas sederhana. Masak dan kacau sebatian ini. Bila mula didih, masukkan bancuhan santan dan tepung jagung dan juga durian
3. Masak hingga tepung jagung dan santan berubah warna kepada keemasan. Kepekatan terpulang pada berapa lama anda masak. perlu ingat. Bila sejuk kuah ini akan pekat dua kali dari masa panas. maka tentukan ia jangan terlalu pekat.
4. MI UDANG ISTIMEWA
BAHAN-BAHAN :
500gm udang laut
500gm ATAU 1 bungkus mi kuning, celur
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
8-10 tangkai cili kering | buang biji dan rebus kemudian kisar halus
ATAU 3 sudu besar cili giling
1/2 senduk minyak masak
Bahan untuk kisar halus:
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering, rendam dalam air sehingga lembut
Bahan untuk rebus dan lenyek halus:
3 ketul ubi kentang
Bahan untuk hiasan atau taburan:
3 biji telur, rebus dan belah dua
cili merah, hiris nipis
sayur sawi, potong dan celur
CARA MEMASAK :
1. Bersihkan udang laut dengan cara belah belakang dan buang tali hitam di belakang, dan potong janggut. tak buang kepala dan kulit Udang.
2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar halus sehingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar dan kacau sehingga garing dan pecah minyak.
4. Masukkan kentang lenyek diikuti air secukupnya. Anda perlu agak-agak kuantiti air, jangan kuah terlalu pekat.
5. Masukkan sos cili ,masak sehingga kuah mendidih.
6. Kemudian masukkan udang, dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
7. Hidang dengan cara tuang kuah dan udang di atas mi dan taburkan dengan bahan hiasan.
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI:
DAN JUGA RESIPI INI :
Resipi Kuih Serabai Cicah Kuah Durian & Petua Adunan Tak Melekat Di Acuan
Sedapnya Kuih Serabai. Ia merupakan salah satu dari kuih tradisional orang dulu-dulu dan popular di kalangan rakyat Malaysia. Berbentuk seakan apam, Kuih Serabai ini biasanya yang dinikmati bersama kuah manis atau jika masih bermusim, boleh dimakan bersama kuah durian. Teringin nak rasa? Jom cuba resipi perkongsian saudari Zaty Hashim ni. Memang sedap.
CARA MASAK KUIH SERABAI KUAH DURIAN YANG SEDAP
BAHAN KUIH SERABAI:
4 cawan tepung gandum – beli online disini
1 cawan tepung beras – beli online disini
4 sudu makan gula pasir – beli online disini
1 sudu teh garam halus
1 sudu makan yis segera – beli online disini
4 cawan air
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan adun hinga sebati.
2. Peram adunan sehingga naik sekali ganda dan berbuih. Adunan siap untuk dibakar.
3. Oles minyak pada pan acuan dan pastikan pan betul-betul panas sebelum diletakkan adunan.
4. Sukatan 1 adunan ini akan dapat dalam 88 keping serabai.
BAHAN KUAH DURIAN:
1 kg isi durian frozen
1 mangkuk santan pekat – beli online disini
½ mangkuk gula merah basah – beli online disini
¼ mangkuk gula pasir – beli online disini
Garam secukup rasa
5 sudu makan tepung gandum + air
Daun pandan
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dan reneh hingga masak. Hidangkan bersama kuih serabai tadi.
PETUA UNTUK ELAK ACUAN MELEKAT
1. Panaskan pan serabai hingga betul-betul panas baru oleskan minyak dan letak adunan..
2. Api jangan kuat. Kalau melekat juga, goreng telur dalam pan dan angkat. Kemudian boleh guna pan macam biasa. Insyaallah tak melekat.
Kredit resipi & foto: Zaty Hashim
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Daging Masak Merah, Ini Rahsia Masak Sedap Macam Dekat Kedai
Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official