Betul Ke Ini 4 Menu Wajib Ada Ketika Raya?

Share

Setiap kali Raya, pasti majoriti daripada kita semua puas melihat bagaimana ibu bapa kita menyiapkan persiapan lauk untuk Raya yang kadang-kadang rasa sangat kagum dengan semangat dan cara mereka mebahagikan tugas walaupun penat berpuasa. Bukan mudah untuk menyediakan lebih dari satu menu dalam kuantiti yang banyak. Lauk Raya biasanya memang akan di masak dalam kuantiti yang banyak untuk dijamu kepada setiap tetamu yang datang menziarah.

Ini 4 menu wajib ada ketika Raya yang kebanyakan daripada kita memilih menu ini untuk disediakan di rumah.

 

RENDANG AYAM CILI PADI

 

BAHAN-BAHAN:

1 kotak Santan

3 batang Serai

2 sudu besar Cili Kisar Kering

1 keping Asam keping

4 Helai Daun Limau

3 helai Daun Kunyit

Serbuk Kunyit (Jika Perlu)

Kerisik

Garam

Gula 

Minyak

1/2 ekor Ayam

 

BAHAN-BAHAN KISAR:

10 ulas Bawang Merah

5 Ulas Bawang Putih

1 inci Kunyit Hidup

7-10 tangkai Cili Padi

4 hiris nipis Lengkuas

 

CARA PENYEDIAAN:

 

LODEH

 

BAHAN-BAHAN:

1/4 biji Kobis

1 batang Lobak Merah

6 batang Kacang Panjang

2 biji Terung

1 biji Kentang

2 keping Fucuk

1 ikat Soo Hoon

1 keping Tempe

2 keping Tauhu

2 biji Cili Merah

2 batang Serai

2 kotak Santan

Garam

Serbuk Kunyit

 

BAHAN-BAHAN KISAR:

8 ulas Bawang Merah

1 inci Kunyit Hidup

2 sudu besar Udang Kering (rendam & tos)

 

CARA PENYEDIAAN:

AYAM MASAK MERAH

 

BAHAN-BAHAN:

1 ekor Ayam

Sebuk Kunyit

Garam

1 tangkai Daun Kari

1/2 mangkuk Air Asam Jawa

3-4 sudu besar Sos Cili

1 biji Bawang Besar

1 keping Gula Melaka

2 sudu besar Sos Tiram

 

BAHAN-BAHAN KISAR:

2 biji Bawang Besar

2 inci Halia

6-8 biji Bawang Merah

8-10 ulas Bawang Putih

2 batang Serai (hiris nipis)

15-20 biji Cili Kering

 

CARA PENYEDIAAN:

KUAH KACANG

 

BAHAN-BAHAN:

1kg Kacang Tanah

1 senduk Cili Kisar

2 keping Gula Melaka

1 Mangkuk kecil Air Asam Jawa

 

BAHAN-BAHAN KISAR:

14 biji Bawang Merah

7 ulas Bawang Putih

2 inci Halia

2 inci Lengkuas

2 batang Serai

 

CARA PENYEDIAAN:

 

SELAMAT MENCUBA!

 

Published by
Nadzirah Rashid