Bihun goreng ‘kosong’ ni nampak ringkas sungguh. Taka da sebarang sayur dan protein. Sedap ke? Eh, jangan pandang sebelah mata ye. Walau pun nampak ‘kosong’ je, tapi sedap tau.
Masakan macam ni memang sesuai untuk anak-anak yang tak suka makan sayur. Kadang anak-anak ni, bila nampak ke sayur terus ‘reject’. Ha…kali ini cuba buat bihun ‘kosong’ ni. Tetap sedap kalau kena cara masaknya.
300 gram bihun (rendam dengan air panas, toskan) – boleh beli online di sini
1 paket perencah bihun goreng
1 kiub pati ayam – boleh beli online di sini
2 biji bawang merah – boleh beli online di sini
2 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
Sedikit sos tomato
1-2 sudu makan kicap manis – boleh beli online di sini
Sedikit mushroom seasoning – boleh beli online di sini
Air
Minyak masak – boleh beli online di sini
Tumbuk bawang merah, bawang putih dan kiub ayam. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga terbit wangi. Masukkan pula pes bihun goreng dan kacau sebati.
Tambah sedikit air. Biar ia menggelegak sekejap.
Bolehlah masukkan bihun yang ditoskan tadi.Tambah sos tomato, mushroom seasoning dan kicap manis. Tak perlu masukkan garam sebab dah ada stok ayam dan kicap. Gaul sebati. Tambah air lagi untuk melembutkan bihun (jika perlu).
Masak hingga bihun kering.Bolehlah angkat. Lepas asingkan anak-anak punya, untuk mak ayah, tabur sedikit cili padi untuk lebih umph!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official