Bihun Sup Tumis Darat, Makan Dengan Cili Kicap. Luar Biasa Sedapnya

Share

Bihun sup tumis darat memang luar biasa rasa sedapnya. Tak percaya, cuba buat. Renehkan daging sampai empuk, baru tuangkan bahan tumisan. Makan pula dengan cili kicap. Nikmat betul rasanya.

Nak tahu cara untuk membuat Bihun Sup Tumis Darat yang sedap ini? Perkongsian daripada Teratak Eja boleh membantu. Jom kita buat.

BIHUN SUP TUMIS DARAT

(KUAH SUP)

BAHAN-BAHAN:

1kg daging (dipotong besar)

2 inci halia

1 inci lengkuas – Boleh beli online di sini

3 biji bawang merah (dimayang)

10 biji bawang putih

Rempah bunjut sup tulang

Rempah empat sekawan – Boleh beli online di sini

Cukup Rasa

Asam keping – Boleh beli online di sini

Garam

Ajinomoto – Boleh beli online di sini

Air secukupnya.

CARA MEMASAK:

Masak atau rebus macam biasa sampai daging empuk. Guna api perlahan sahaja.

Reneh sup sampai daging cukup masak.

Boleh letak garam, ajinomoto, asam keping dan cukup rasa.

Potongkan daging nipis-nipis bila dah cukup masak.

(TUMIS DARAT)

BAHAN-BAHAN:

Minyak (untuk menumis)

3 biji bawang merah (dimayang)

1 labu bawang putih (dimayang)

Rempah 4 sekawan

CARA MEMASAK:

Tumis rempah empat sekawan, bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris.

Goreng sehingga keperangan.

Angkat dan masukkan terus ke dalam periuk berisi sup daging tadi.

Untuk hidangan, letakkan sayuran seperti tauge dan daun bawang. 

Taburkan bawang goreng. Boleh dinikmati bersama cili kicap.

NOTA: Cara buat cili kicap. Kisarkan bawang merah, bawang putih, dan cili padi yang telah digoreng sehingga layu. Masukkan sekali kicap, garam, gula dan cuka.

Selamat mencuba.

Kredit: Teratak Eja

[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

Published by
Fazida