Bihun Sup Utara, Istimewanya Ada Pada Sambal Merah Dan Bihun Kuning

Share

Jika sebut tentang Sup Utara, pasti sinonim dengan sambal merahnya dan bihun celurnya yang berwarna kuning. Makan pula dengan ayam yang dicarik-carik, lobak masin dan bawang goreng serta tauhu goreng. Tak sah kalau tak berulang makan. Sedap sangat.

Nak membuatnya pun mudah sahaja. Ikuti resipi hasil perkongsian daripada Nurul Safra Saleh ini. Memang ternyata mengundang selera. Jom kita buat.

BIHUN SUP UTARA

BAHAN-BAHAN:

1 biji bawang besar – Boleh beli online di sini

8 biji bawang merah (kecil)

5 ulas bawang putih

2 inci halia

1 batang kulit kayu manis

2 kuntum bunga lawang

Serbuk rempah sup (dibancuh dengan sedikit air) 

Garam kasar – Boleh beli online di sini

Garam

Ayam (dibelah 4 atau 6)

2 ketul sup bunjut – Boleh beli online di sini

2 ketul kiub pati ayam – Boleh beli online di sini

Daun sup & daun bawang

Tauhu (dibelah 2)

Bihun – Boleh beli online di sini

Serbuk kunyit

Cili merah (dihiris)

Lobak masin

CARA MEMASAK:

Kisarkan bawang besar, bawang merah, bawang putih dan halia.

Setelah itu, panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi sehingga agak garing.

Masukkan serbuk rempah sup yang telah dibancuh dengan air dan tumis sehingga pecah minyak.

Kemudian, masukkan tumisan tadi ke dalam periuk yang berisi ayam yang telah dibelah 4 atau 6. (Saya buat 2 ekor ayam untuk 3 bungkus bihun.)

Masukkan air mengikut kadar kuah yang diingini.

Masukkan juga sup bunjut.

Setelah mendidih, angkat dan toskan ayam yang telah dimasak.

Masukkan kiub pati ayam dan garam kasar. (Saya suka guna garam kasar jika masak kuantiti yang banyak kerana rasanya tak pahit.)

Kemudian, di akhir nanti baru sesuaikan rasanya dengan serbuk garam buluh yang mudah larut dan berkhasiat.

Akhir sekali, masukkan daun sup yang telah dipotong.

Goreng sebentar ayam yang telah dimasak tadi. Carik isi ayamnya dan masukkan semula tulangnya ke dalam sup tadi.

Kemudian, goreng tauhu yang telah dibelah dua dan digaul dengan garam dan serbuk kunyit.

Celur bihun bersama sedikit serbuk kunyit dan toskan.

Sup dah siap. Hidangkan bihun bersama tauhu goreng, isi ayam yang dicarik, daun bawang, daun sup, hirisan cili merah, lobak masin, bawang goreng, sambal merah dan sambal kicap.

Selamat mencuba.

Kredit: Nurul Safra Saleh

Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

Published by
Fazida