Kuih bingka pandan ni memang makan bila masa pun sedap. Penggunaan tepung juga tidak banyak. Rasa lembut dan lemak manis. Aroma daun pandan menaikkan bau tatkala semasa dibakar.

Bingka Pandan

Bahan-bahan:

1 cawan tepung gandum

1 cawan gula kastor

1 cawan air pandan ( 6 helai daun pandan blend dengan air)

IKLAN

2 cawan santan

3 biji telur

sedikit pewarna hijau

sebagai hiasan-sedikit bijan

Cara memasak:

1.Masukkan semua bahan ke dalam blender dan kisar hingga sebati. Saya cuma whisk.

2. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan masukkan dalam oven sekejap sebelum dituangkan adunan tadi ke dalamnya.

3.Taburkan bijan. Saya tabur bijan setelah dibakar dalam 10-15 minit.

4,Bakar 40 minit pada suhu 180C hingga masak atau tambah masa membakar dalam 20 minit lagi untuk mendapatkan permukaan yang berkerak/garing. Saya bakar hampir 1 jam setengah.

kredit: Aziah Mahmud

Apam Kampung Gebu Gebas