Biskut batik yang sedap dan mudah dihidangkan. Selepas masak hanya perlu gulung dalam plastik dan bila sudah sejuk boleh potong ikut ketebalan yang kita suka.
BISKUT BATIK GULUNG
BAHAN-BAHAN:
- Biskut marie sepeket, (patah-patahkan)
- 480gm milo sepeket
- 250gm Butter/Mentega
- Suku tin susu pekat (ikut citarasa anda)
- Esen vanila (pilihan)
- Kacang campuran (pilihan)
CARA MEMASAK:
- Masukkan butter, susu, & vanila dalam kuali dan kacau rata.
- Masukkan milo bila butter sudah cair sepenuhnya. Gunakan api sederhana.
- Kemudian masukkan biskut dan kacang. Kacau hingga sebati.
- Masukkan dalam plastik bungkus makanan dan bentukkan macam dalam gambar (langkah ini kena cepat buat sebelum adunan sejuk, kalau dah sejuk susah nak bentuk)
- Masukkan dalam peti sejuk, lepas sehari dah boleh potong.
Info: Biasa buat ikut resipi ini boleh dapat dalam 7 plastik. Dalam 15 minit dah siap bungkus.
Kredit: Rafidah Mokhtar
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Biskut Makmur Susu Tanpa Ketuhar. Mudah & Gerenti Jadi.
Terasa nak makan Biskut Makmur tapi tak ada ketuhar? Usah sedih…Anda masih boleh buat biskut yang dihajati. Tak perlu bakar pun malah bahan yang digunakan pun sangat mudah. Guna 4 bahan sahaja uols! Menurut empunya resipi, biskut ni sangat senang dan pastinya cair di mulut. Jom cuba!
RESIPI BISKUT MAKMUR TANPA BAKAR
BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan gula kastor
- 1/2 cawan planta
- 1/2 cawan minyak sapi
- 1 cawan susu tepung
( Jika tak ada minyak sapi, boleh guna marjerin)
CARA MEMASAK:
1. Goreng tepung tanpa minyak. Kacau hingga kekuningan namun jangan sampai hangit. Angkat dan letak dalam bekas ata besin bersesuaian.
2. Seterusnya cairkan planta bersama minyak sapi. Bila dah cair, biarkan sejuk.
3. Masukkan gula kastor ke dalam tepung. Gaul rata. Jika rasa kurang manis, boleh tambah jumlahnya. Seterusnya masukkan campuran plantan dan minyak sapi yang telah dicairkan tadi.
4. Gaul rata sampai adunan boleh dikepal bulat-bulat.
5. Bila adunan habis dikepal, salut biskut tadi ke dalam bekas berisi susu tepung hingga rata.
6. Siap! Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Mariatun Bibi
Kek Pandan Kukus Lembut & Lembab. Aroma Pandan Mewangi
Ni dia kek pandan kukus lembut, gebu gabas yang enak dimakan masa berkumpul dengan keluarga.
Resipi perkongsian dari Rossita Omar ni tengok ramuannya pun dah tahu sedap. Kukus aje pasti lembab dan enak dinikmati bersama. Kaya dan wangi dengan aroma pandan.
KEK PANDAN KUKUS
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
1 cwn tepung gandum
( tokma guna tepung cap bunga ros)
1 sudu teh soda bikarbonat.
¹/2 sudu teh baking powder.
Di ayak bersama.
Bahan B:
¹/4 cwn minyak masak
¹/4 cwn susu cair.
Bahan C :
3 biji telur gred A
¹/2 sudu teh garam
1 sudu mkn ovelet
¹/2 cwn gula pasir.
1 penutup vanilla
1 sudu mkn Pandan Emulco.
CARA MEMASAK :
1. Mix C hingga gebu.
2. Masukkan B. Mix hingga sebati.
3. Last masukkan C. Mix hingga sebati jgk.
4. Tuang dlm acuan yg tlh dioles minyak.
5. Kukus hingga masak.
6. Tokma kukus lbh kurang setengah jam guna api sederhana..
Taraaa…siappp..💖💖💖
kredit: rossita omar
ANDA MUNGKIN SUKA RESIPI INI :
5 Manisan’Candy Buffet’, Ilham Hebat Dari Hotel The Pearl KL
JOM CHECK VIDEO NI :
Meriahnya! Nah 10 Resipi Biskut Tema Susu, Horlicks Dan Kacang Sedap Penuh Perisa.
Terdapat pelbagai biskut moden yang telah di ubah suai. Pelbagai bahan telah ditambah ke dalam biskut untuk menyedapkan lagi biskut seperti oat, susu, Horlicks dan sebagainya. Jadi, anda mempunyai banyak pilihan untuk memilih biskut yang anda sukai. Jom cuba 10 jenis biskut ini.
1. PUTU KACANG BERSUSU
BAHAN-BAHAN:
- 300gm tepung kacang hijau
- 150gm susu tepung
- 100gm gula ising
- 50gm gula ising untuk hiasan
- Sedikit air untuk lembapkan adunan
CARA MEMASAK:
- Gaul semua bahan di atas kecuali air. Kemudian barulah direnjis sedikit air ke dalam adunan. Jangan terlalu basah.
- Taburkan sedikit gula ising ke dalam acuan. Kemudian tekan kuat adunan ke dalam acuan. Keluarkan dari acuan. Ulangi langkah hingga selesai.
- Bakar menggunakan suhu 150C selama 10 minit.
- Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak kacang
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut selera masing-masing.
2. BATANG BURUK BERSUSU HORLICKS
BAHAN-BAHAN:
- 20 keping kulit popia
- Minyak masak secukupnya
UNTUK SALUTAN:
- 200gm serbuk kacang hijau
- 150gm Horlick
- 100gm susu tepung
- 100gm gula ising
CARA MEMASAK:
- Kulit popia dipotong mengikut cita rasa. Panaskan minyakdan goreng kulit popia. Angkat dan toskan.
- Campurkan kesemua bahan untuk salutan dan kemudian gaulkan dengan kulit popia yang telah digoreng.
- Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa kacang hijau beri kelainan
Jenis masakan : Pencuci mulut
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
3. JEJARI SUSU BEROAT
BAHAN-BAHAN:
- 200gm tepung gandum
- 100gm susu pekat
- 100gm oat
- 100gm gula halus
- 150gm marjerin
- 1 biji telur
- 10gm soda bikarbonat
- 10gm baking powder
HIASAN:
- Sedikit kuning telur
- Oat
CARA MEMASAK:
- Pukul telur bersama marjerin dan gula hingga kembang. Masukkan susu, oat, baking powder dan soda bikarbonat. Gaul sebati.
- Masukkan tepung gandum dan uli hingga menjadi doh. Terap adunan tadi beralaskan plastik.
- Potong memanjang kemudian sapukan kuning telur dan sedikit oat sebagai hiasan.
- Bakar pada suhu 150C selama 10 minit.
- Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Tekstur oat dapat dirasa ketika digigit
INFO CHEF: Agak menyihatkan kerana mengandungi oat.
4. BEBOLA SUSU
BAHAN-BAHAN:
- 200gm tepung gandum
- 100gm susu pekat
- 100gm gula halus
- 150gm marjerin
- 1 biji telur
- 10gm soda bikarbonat
- 10gm serbuk penaik
CARA MEMASAK:
- Pukul telur bersama marjerin dan gula sehingga kembang. Masukkan susu pekat, soda bikarbonat dan serbuk penaik. Gaul hingga sebati.
- Masukkan tepung gandum dan uli hingga menjadi doh.
- Bentukkan adunan seperti bebola.
- Bakar sehingga masak pada suhu 150C selama 10 minit.
- Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak susu
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
5. BISKUT BUNGA HORLICKS
BAHAN-BAHAN:
- 200gm tepung gandum
- 100gm susu pekat
- 100gm gula halus
- 150gm marjerin
- 100gm Horlicks
- 1biji telur
- 10gm soda bikartbonat
- 10gm serbuk penaik
- Cip Coklat untuk hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul telur bersama marjerin dan gula hingga kembang.
- Masukkan pula susu, Horlick, soda bikarbonat, baking powder. Gaul sebati.
- Masukkan tepung kemudian uli hingga membentuk doh.
- Bentukkan adunan menjadi bunga. Letakkan cip coklat sebagaihiasan.
- Bakar pada suhu 150C selama 10 minit.
- Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak Horlicks
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
6. BISKUT SUSU BERTAKTHA
BAHAN-BAHAN:
- 300gm tepung jagung
- 200gm susu pekat
- 250gm marjerin
- Ceri merah secukupnya |hiasan
CARA MEMASAK:
- Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati. Sekiranya adunan agak lembik, boleh tambah tepung jagung sedikit demi sedikit.
- Bentukkanm adunan tadi bulat-bulat dan leperkan sedikit. Letakkan ceri merah di atasnya. Letak di dalam dulang pembakar.
- Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
- Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa susu yang sedap
INFO CHEF: Boleh juga hiaskan dengan manik warna-warni untuk lebih menarik.
7. BISKUT RERAMA
BAHAN-BAHAN:
- 300gm tepung jagung
- 200gm susu pekat
- 250gm marjerin
- Coklat masakan secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
- Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.Sekiranya adunan agak lembik,boleh tambah tepung jagung sedikit demi sedikit. Bentukkan menjadi doh.
- Uli dan tekap menjadi bentuk rama-rama. Paipkan coklat masakan yang dicairkan untuk membentuk rama-rama.
- Masukkan di dalam loyang pembakar. Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
- Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Bentuk yang unik
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
8. BISKUT NESTUM
BAHAN-BAHAN:
- 200gm tepung gandum
- 100gm marjerin
- 100gm gula ising
- 100gm soda bikarbonat
- 100gm serbuk penaik
- 80gm Nestum
- 20gm Horlicks
- 1 biji telur
CARA MEMASAK:
- Pukul telur bersama gula dan marjerin hingga kembang. Masukkan tepung bersama soda bikarbonat, serbuk penaik, horlicks dan Nestum. Kacau sebati.
- Uli hingga menjadi doh dan bentukkan mengikut cita rasa masing-masing.
- Letakkan di dalam dulang pembakar dan bakar pada suhu 150C selama 10 minit.
- Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak kacang
INFO CHEF: Sangat mudah dibuat dan sedap.
9. BISKUT JEJARI COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 300gm tepung gandum
- 200gm susu pekat
- 250gm marjerin
- Coklat masakan | hiasan
CARA MEMASAK:
- Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
- Uli adunan dan bentukkan memanjang. Masukkan di dalam loyang pembakar.
- Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
- Dengan menggunakan ‘piping’, hiaskan dengan coklat masakan yang telah dicairkan dan sedikit ceri warna-warni di atasnya.
- Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak kacang
INFO CHEF: Coklat masakan dicairkan dengan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
10. BISKUT BURGER COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 300gm tepung jagung
- 200gm susu pekat
- 250gm marjerin
- Coklat masakan secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
- Campurkan kesemua bahan, gaul sebati.
- Setelah itu, bentukkan adunan bulat leper. Letakkan coklat masakan yang telah dicairkan di atas sekeping biskut dan lapiskan dengan sekeping lagi. Bentukkan seperti burger.
- Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
- Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak susu
INFO CHEF: Boleh letakkan manik warna-warni atau lukiskan corak di permukaan atas biskut untuk lebih menarik.