Bagi anda yang masih bercuti sempena Tahun Baru Cina, boleh lah mencuba biskut coklat rice untuk kudapan masa berkumpul ahli keluarga. Kaya dengan rasa koko dan nestum yang rangup memang cepat habis sebalang ni.
Bagi memewahkan lagi rasa coklatnya, bolehlah disapu coklat masaskan dan ditabur coklat rice di atasnya, memang legend lah biskut nih
CHOCOLATE RICE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250gm mentega
3/4 cwn gula aising
1biji telur kuning
2 sudu makan susu tepung
2 sudu makan nestum hancur(kisar dulu)
*ayak semua tepung*
2 -3 cawan tepung gandum (tmbh sikit2 dlm Adunan)
3sudu makan tepung kastad
3 sudu makan tepung jagung
2-3sudu makan serbuk koko
Hiasan
************
Coklat berryls/coklt masakan +1 sudu makan cocoa butter dicairkan.
Tak adae cocoa butter blh guna shortening @ minyak masak
Coklat rice utk tabur
CARA MEMASAK :
1.Kacau mentega +gula aising hingga sebati, pakai senduk sahaja jangan guna mixer, kacau sekejap tak perlu lama nanti dia kembang pulak
2. Masukkan telur, susu tepung, dan nestum dan kacau lagi
3. Masukkan koko, tepung gandum, tepung jagung dan kastad, yg dh ditapis. (masuk sikit2 hingga x melekat di Tgn) Gaul sebati , kalau lembik lagi tambahkan tepung gandum.
4. Tekapkn guna acuan, bakar hingga masak.
5. Bila dah sejuk, celupkan coklat dan tabur coklat rice
6. Biar coklat keras baru simpan dalam balang biskut.
SELAMAT MENCUBA
Kredit eida nish