Biarpun tanpa telur dan gula, biskut keju ini sangat sedap dan rangup. Jika anda tidak suka manis, inilah biskut yang wajib anda cuba. Rasa lemak-lemak masin biskut ini menyebabkan anda tidak rasa muak bila makan lebih. Pendek kata boleh layan satu balang ni. Daripada membeli korang yang suka, boleh buat sendiri biskut ini kerana ia sangat mudah membuatanya.

BISKUT KEJU
BAHAN-BAHAN:
300gm mentega (mentega+marjerin)
350gm tepung gandum
50gm tepung jagung
2 sudu makan susu tepung
100gm keju parut
100gm keju parmesan parut
BAHAN HIASAN:
Kuning telur
Keju cheddar parut

IKLAN

CARA MEMBUAT:

IKLAN
IKLAN
  1. Campur dan ayak tepung gandum, tepung jagung dan susu tepung. Ketepikan.
  2. Pukul mentega sekejap sahaja (sekadar lembut).
  3. Masukkan keju kedua-dua jenis kej, kacau rata menggunakan senduk kayu.
  4. Masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi, gaul rata menggunakan senduk kayu sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk.
  5. Canai, kemudian terap dengan acuan yang ada suka. Susun dalam loyang pembakar. Sapukan kuning telur dan taburkan parutan keju di atasanya.
  6. Bakar dalam ketuhar yang telah sedia dipanaskan dengan kepanasan 125-130C sehingga masak atau biskut berwarna kuning kekemasan.
  7. Keluarkan dari ketuhar, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara apabila sejuk.

Source rickeindriani_ordinarykitchen
Rebake food_and_passion