Biskut Lejen Zaman Sekolah Dulu, Rupa Simple Rasanya Buat Ketagih Nak Makan

Share

Pernah rasa biskut lejen ni? Ada macam-macam panggilan untuk biskut ini, walau apa pun panggilannya, rasanya memang susah nak cakap. Rangup dan gerenti berulang kali makan.

Biskut Cermai

Bahan-bahan:

250g planta

3/4 cawan gula icing

1 biji telur

1 sudu teh esen vanila

3 sudu makan tepung jagung

2 sudu tepung kastad

½ cawan tepung ubi

¼ cawan cornflakes kisar halus

400-500g tepung gandum

½ kg (anggaran) kacang tanah- bakar & buang kulit

Cara membuat:

1.Satukan planta gula, telur dan esen vanilla. Sebatikan guna senduk atau whisk je.

2.Masukkan cornflake.

3.Masukkan semua tepung kecuali gandum. Sebatikan. Akhir sekali masuk tepung sikit -sikit. Kalau lembik boleh tambah tepung lagi. Kalau dah ok tak perlu.

4.Ambil sebesar ibu jari (saiz comel).

5.Masukkan kacang sebiji. Tekan dalam acuan. Jangan padat sangat. Nanti susah nak keluar. Saya suka yang patern tersembul. Ada yang suka jenis rata atasnya.

6.Dah siap masukkan dalam acuannya, bakar lah ikut kesesuaian oven masing masing.

Kredit: Ithnin Halipah

Published by
Putri