Biskut ni kalau nak dibuat memang tangan kena seni. Nak buat biskut tu dah satu hal. Nak melukis atas biskut tu pun satu hal. Memang agak renyah nak buat biskut mama carey tapi biskut ni ramai peminat tau.
BAHAN-BAHAN
BAHAN AISING
1 biji putih telur
180 gram gula aising
1 sudu besar tepung jagung
Coklat emelco
CARA MEMBUAT
1. Pukul mentega, gula aising dan garam yang telah diayak. Masukkan telur dan pukul sehingga sebati.
2. Masukkan tepung dan susu tepung yang dah diayak sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh.
3. Bungkus doh di dalam plastik dan masukkan dalam peti ais sekurang-kurangnya 15 minit.
4. Panaskan oven, keluarkan doh yang telah disejukkan tadi. Canai doh dan tekap dengan acuan.
5. Bakar adunan 150 c selama 10 minit sehingga separuh masak.
CARA MEMBUAT AISING
1. Pukul putih telur sehingga kembang.
2. Masukkan gula aising dan tepung jagung. Pukul bahan dengan highspeed sehingga adunan likat.
3. Masukkan dalam piping bag, dan piping ke atas biskut. Buatkan corak menggunakan coklat emelco.
4. Bakar sekali lagi selama 10 minit sehingga adunan masak. Sejukkan sebelum disimpan ke dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba!