Biskut Raya Tanpa Acuan Paling Senang, Rasa Tip Top Sedap & Rangup.

Share

 Macam-macam persepsi orang terhadap biskut atau cookies raya, ada yang tertarik pada keenakan dan tak kurang pada bentuk hiasannya. Apapun setiap biskut ada kelebihannya. Apa kata korang cuba pulak 9 resipi biskut raya tanya acuan yang rangup dan sedap ni. Senang je.

 

BISKUT CHOCOLATE CRINKLES

BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 1/2 cawan gula Kastor
  • 1/2 cawan minyak mazolla/ minyak sayuran
  • 2 sudu teh esen vanila
  • 2 cawan tepung gandum
  • 4 biji telur
  • 1 1/2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh serbukkopi(serbuk nescafee)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 cawan gula aising

CARA MEMASAK:

  1. Masukkan serbuk koko, esen vanila, minyak dan gula ke dalam mangkuk dan pukul sehingga sebati.
  2. Masukkan telur satu per satu dan terus memukul adunan.
  3. Satukan tepung gandum bersama baking powder,serbuk kopi, garam dan gaul sebati.
  4. Masukkan tepung tadi ke dalam adunan dan gaul rata.
  5. Masukkan adunan ke dalam peti sejuk semalaman.
  6. Selepas dikeluarkan dari peti sejuk, bulat-bulatkan adunan dengan menggunakan sudu dan gaulkan dengan gula aising.
  7. Susun ke dalam dulang pembakar dan bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan dengan suhu 170C selama 10-15 minit.

BISKUT BUAH-BUAHAN CAMPURAN

BAHAN-BAHAN:

  • 200gm mentega
  • 300gm tepung serbaguna
  • 150gm gula icing
  • 100gm buahan-buahan campuran
  • 1 biji kuning telur
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/4sudu teh parutan lemon

CARA MEMASAK:

  1. Pukul mentega dengan gula icing sehingga sebati
  2. Masukkan kuning telur. Pukul lagi.
  3. Masukan tepung, buah-buahan campuran, garam dan parutan lemon.
  4. Gaul sehingga sebati.
  5. Panaskan ketuhar pada suhu 180C
  6. Masukkan adunan ke dalam peti sejuk selama 30 minit.
  7. Glis dulang pembakar dan tuangkan adunan ke dalamnya.
  8. Ratakan dan bakar selama 25-30 minit.
  9. Sejukkan sebentar dan potong mengikut saiz yang disukai.
  10. Sedia dihidangkan, atau simpan dalam bekas kedap udara.

BISKUT BEBOLA COKLAT URAI

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm mentega
  • 1 cawan tepung naik sendiri
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula aising
  • 1 1/2 sudu teh serbuk koko
  • 3 biji kuning telur
  • 1 sudu teh baking powder
  • 250gm coklat masakan

CARA MEMASAK:

  1. Pukul  mentega bersama gula aising sehingga sebati
  2. Masukkan kuning telur dan pukul sebentar
  3. Satukan kesemua tepung bersama baking powder dan serbuk koko
  4. Masukkan kesemua campuran tepung ke dalam adunan dan gaul
  5. Bulat-bulatkan doh dan masukkan ke dalam bekas cawan kertas.
  6. Bakar pada suhu 150-160 C selama 20-25 minit.Sejukkan.
  7. Sementara itu potong kecil-kecil coklat masakan dan cairkan mengunakan teknik double boiler.
  8. Bila kelikatan coklat sedang elok , tuangkan ke dalam setiap doh dan kemudian taburkan coklat urai di atasnya.
  9. Biarkan coklat mengeras baru sedia dihidangkan atau simpan.

BISKUT NESTUM MADU

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm mentega
  • 1 1/2 cawan tepung serbaguna
  • 4 cawan nestum
  • 2 cawan coklat urai
  • 1 biji telur2 sudu makan madu
  • 1 cawan gula perang1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh vanilla

 CARA MEMASAK:

  1. Pukul mentega bersama gula perang sehingga sebati.
  2. Masukkan telur. Pukul lagi
  3. Masukkan madu dan vanila. Gaul sekata.
  4. Campurkan tepung bersama garam dan soda bikarbonat.
  5. Tuangkan ke dalam adunan bersama nestum.
  6. Gaul sebati.
  7. Panaskan ketuhar pada suhu 170C.
  8. Bulat-bulatkan adunan menggunakan sudu.
  9. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar selama 15-20 minit.

BEBOLA CORNFLAKES PEANUT BUTTER

BAHAN-BAHAN:

  • 3 cawan cornflakes
  • 1/2 cawan madu
  • 1/2  cawan gula castor
  • ½ cawan peanut butter
  • 1 sudu teh esen vanila

CARA MEMASAK:

  1. Campurkan madu bersama gula dan vanila ke dalam periuk dan kacau di atas api sehingga gula cair.
  2. Masukkan peanut butter dan kacau sebati.
  3. Tuangkan cornflakes ke dalam adunan dan gaul.
  4. Bulat-bulatkan adunan

COOKIES CHOCOLATE CHIPS

BAHAN-BAHAN:

  • 250 gm mentega
  • 300gm gula perang
  • 2 biji telur
  • 450gm tepung gandum
  • 10gm soda bikabornat
  • 100gm kacang pican
  • 200gm chocolate chips

CARA MEMASAK:

  1. Pukul gula dan mentegha hingga kembang.
  2. Masukkan telu, pukul lagi.
  3. Masukkan tepung gandum yang telah dicampur dengan soda bikarnonat.
  4. Seterusnya masukkan chocolate chips dan kacang pecan.
  5. Gaul rata hingga menjadi doh lembut.
  6. Mengunakan sudu ambil doh lebih kurang 10gm dan susun dalam dulang pembakar yang telah dialas dengan parchmenet paper.
  7. Masukkan dulang dalam ketuhar dan bakar dengan suhu 180C selama 15-18 minit.
  8. Setelah masak, sejukkan sebelum sedia disimpan dalam bekas kedap udara.

MULTI GRAIN COOKIES

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm mentega
  • 150gm gula kastor
  • 1 biji telur
  • 100 susu tepung
  • 225gm tepung jagung
  • 125 tepung ubi
  • 50gm tepung gandum
  • 100 multi grain

CARA MEMASAK:

  1. Putar mentega dengan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telur dan putur lagi.
  3. Seterusnya masukkan campuran susu tepung, tepung jagung, ubi dan gandum ke dalam adunan.
  4. Gaul sebati menjadi doh lembut.
  5. Ambil doh, golekkan dengan multi grain.
  6. Susun dalam dulang pemakar.
  7. Bakar dengan suhu 170C selama 15 minit-20 minit.

CHARCOOL COOKIES

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm mentega
  • 100gm gula perang
  • 2 biji telur
  • 5gm esen vanila
  • 15gm  koko hitam
  • 1 sudu teh serbuk koko
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 260gm tepung gandum
  • 100gm chocolate chips
  • 50gm cornflaks | masuk dalam bahan
  • 100gm cornflaks  | untuk hiasan

CARA MEMASAK:

  1. Putar mentega dengan gula perang hingga kembang.
  2. Masukkan telurdaan esen vanila dan putur lagi.
  3. Tuangkan koko hitam, serbuk koko tepung yang digaul bersama serbuk penaik. Adun lagi.
  4. Masukkan chocolate chips dan cornflaks, adun hingga menjadi doh lembut.
  5. Ambil doh, golekkan dengan multi grain.
  6. Susun dalam dulang pemakar.
  7. Bakar dengan suhu 170C selama 15 minit-20 minit.

 BISCOFF BISCUIT

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm mentega
  • 140gm gula icing
  • 40gm kuning telur
  • 350gm tepung gandum
  • 100 Biscoff crumbs
  • 1/2 sudu teh garam

CARA MEMASAK:

  1. Pukul mentega, gula icing, telur kuning dan garam sehingga adunan berubah warna.
  2. Masukkan pula tepung, adun rata kemudian masukkan Biscoff crumbs hingga menjadi doh lembut.
  3. Wrapkan dengan plastik warp dan simpan dalam peti sejuk 30 minit.
  4. Jika suka boleh tambahkan dengan badam atau hazelnut cincang.
  5. Kemudian bentukkan doh seperti selinder.
  6. Potong nipis dan susun dalam dulang pembakar,
  7. Masukkan dalam ketuhar, bakar pada suhu 160C selama 10-15 minit.
  8. Setelah sejuk simpan dalam bekas kedap udara.

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Published by
Norasida Myasin