Bila tiba bulan Ramadan kaum-kaum ibu sudah mula berfikir tentang aneka biskut yang boleh dihasilkan untuk hari raya nanti. Malah kalau nak buat niaga, inilah masanya. Salah satu resipi biskut yang popular adalah Biskut Semperit Susu perkongsian saudari Leeina Qaliena ni. Mudah, guna bahan yang ringkas tapi rasanya sedap! Anda boleh cuba.
RESIPI BISKUT SEMPERIT SUSU 4 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega @ buttercup
1 cawan susu pekat manis
400gm tepung jagung
3 sudu makan tepung kastard
CARA MEMASAK:
1. Satukan susu pekat manis dan mentega. Pukul atau gaul hingga sebati dan tidak berketul.
Ads
2. Masukkan tepung kastard dan tepung jagung. Gaul sebati dan uli.
3. Uli campuran mentega dan tepung hingga menjadi doh. Jika adunan terlalu lembik, tambahkan tepung jagung sedikit demi sedikit hingga dapat tekstur doh yang sempurna.
4. Dengan menggunakan acuan pecah 15, tekan doh diatas dulang pembakar dan hias menggunakan cip coklat atau hirisan ceri.
5. Biarkan doh biskut selama 10 minit sebelum dimasukkan ke dalam ketuhar. Pastikan ketuhar telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 190C selama 10 minit.
Ads
6. Bakar biskut pada suhu yang sama selama 15-20 minit. Sejukkan dan boleh disimpan dalam bekas kedap udara.
INFO: Jika doh lembik, tambahkan tepung jagung sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh tidak melekat pada bekas. Elakkan letak tepung dalam jumlah banyak sekaligus bagi mengelakkan doh menjadi keras.
1. Satukan semua bahan kecuali tepung, minyak dan susu cair. 2. Mixer bahan tadi sampai jadi putih gebu. 3. Kemudian, baru tuang susu cair dan minyak. Mixer hingga sebati, kemudian baru tuang tepung.
Masukkan tepung dan baking powder tapi jangan gaul guna mixer,cukup sekadar kaup dan balik guna senduk atau spatula.
Masukkan dalam loyang yang dah disapu majerin dan bakar dalam ketuhar ikut kepanasan yang sesuai.
Ikut jenis ketuhar masing-masing. Dah masak angkat dan keluarkan dari loyang guna scraper.
Letak di atas kertas A4. Sapu jem kegemaran anda dan gulung ketika masih panas.
Jem nenas saya hanya guna jem nenas untuk tart tapi saya tambah 500ml air dan 1kg jem tart. Masak atas api sederhana hingga gula dan jem sebati dan mendidih.Tutup api dan biarkan sejuk baru guna.
Tentunya tiada yang lebih menggembirakan bila dapat mengunyah biskut yang kaya rasa coklat dan koko sambil bersembang di hadapan tv.
Jom cuba biskut berasakan koko dan coklat ini yang mudah aje cara membuatnya. Boleh dijadikan stok kudapan akan datang.
1. SWEET HEART COOKIES
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
BAHAN B:
BAHAN HIASAN:
CARA MEMASAK: 1. Panaskan ketuhar pada suhu 170C. 2. Putar bahan A sehingga sebati. 3. Masukkan bahan B dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut. 4. Canai dan terap dengan penerap biskut berbentuk hati. 5. Bakar selama 20 minit atau sehingga masak. 6. Biarkan biskut sejuk dan hias biskut dengan coklat masakan yang telah dicairkan. Tabur coklat urai di atasnya. 7. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 50-60 keping Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Rasa coklat rangup dengan kastad yang rapuh Jenis masakan : Biskut Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF: Untuk lebih menarik boleh gunakan cip warna-warni.
2. HAWAIAN WHITE CHOCOLATE COOKIES
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN HIASAN:
CARA MEMASAK: 1.Pukul mentega dan gula hingga kembang. 2.Masukkan telur dan vanila, sebatikan. 3.Masukkan bahan-bahan yang lain, uli hingga sebati. 4.Bulatkan dan masukkan ke dalam cawan kertas. 5.Bakar selama 15 minit suhu 160 darjah Celcius. 6.Setelah sejuk, paipkan coklat putih dan taburkan dengan serbuk roti. 7.Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 50-60 keping Waktu memasak : 1 jam Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Sedap dengan buah-buahan dengan cornflakes dan kelapa kering Cara memasak : Bakar Anggaran kos : RM 22
INFO CHEF: Serbuk roti memberikan rasa yang lebih lazat
3. CRUNCHY CHOCOLATE COOKIES
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
BAHAN B
BAHAN HIASAN:
CARA MEMASAK: 1. Putar Bahan A hingga sebati. 2. Masukkan semua Bahan B dan gaul sebati. 3. Canai doh dan terap mengikut bentuk yang dikehendaki. 4. Bakar pada suhu 150 darjah Celcius selama 15 hingga 20 minit. 5. Keluarkan dan setelah sejuk, salutkan dengan coklat masakan dan gaulkan dengan serbuk roti. 6. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 50-60 keping Waktu memasak : 1 jam Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Keenakan hazelnut dan tepung kastad yang cair di mulut Cara memasak : Bakar Anggaran kos : RM26
INFO CHEF: Anda boleh bentukkan mengikut cita rasa masing-masing.
4. BISKUT CIP COKLAT NEOPOLITAN
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN DIAYAK BERSAMA:
CARA MEMASAK: 1. Panaskan ketuhar pada suhu 150 darjah Celcius. 2. Pukul mentega, gula kastor dan gula perang hingga kembang. 3. Masukkan telur dan esen vanila. 4. Masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi dan gaul sebati. 5. Masukkan oat, badam dan ketiga-tiga cip coklat dan gaul rata. 6. Rehatkan doh selama ½ jam di dalam peti sejuk. 7. Keluarkan adunan dari peti sejuk dan sudukan sedikit demi sedikit adunan menggunakan sudu teh ke atas loyang pembakar yang telah dialas dengan kertas pembakar (baking paper). 8. Bakar biskut selama 15 hingga 20 minit. 9. Setelah siap dibakar, sejukkan biskut di atas redai. 10.Simpan biskut di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 90 keping Waktu memasak : 1 jam Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Gandingan oat dan badam yang rangup Jenis masakan : Pencuci mulut Cara memasak : Bakar Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF: Biskut yang baru dikeluarkan daripada ketuhar agak lembik. Ia akan mengeras apabila sejuk.
5. BROWNIES COKLAT
.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
BAHAN B:
HIASAN:
CARA MEMASAK: 1. Panaskan ketuhar pada suhu 170C. 2. Putar bahan A hingga kembang. 3. Masukkan bahan B, gaul rata hingga menjadi doh yang lembut. 4. Canai dan terap dengan penerap biskut. 5. Susun biskut di atas dulang pembakar. 6. Bakar selama 20 minit. 7. Sejukkan dan bolehlah dihias dengan coklat masakan dan serbuk roti. 8. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 80-100 keping Waktu memasak : 1 jam Jenis masakan : Biskut Keistimewaan : Rasa rangup dengan cornflakes dan kaya bercoklat Cara memasak : Bakar Anggaran kos : RM 26
INFO CHEF: Boleh tambah hiasan lain seperti manik dan cip warna-warni sebagainya untuk lebih menarik kerana warna biskut ini gelap.
RESIPI BISKUT COKLAT : NURASHIKIN ASAN, HASLINDA ABDULLAH DAN NORISHAH AHMAD
Anda suka membeli belah secara online, terdapat pelbagai perkakas dapur dan alat masak canggih di laman web shopee yang boleh anda pilih.