Bila tiba bulan Ramadan kaum-kaum ibu sudah mula berfikir tentang aneka biskut yang boleh dihasilkan untuk hari raya nanti. Malah kalau nak buat niaga, inilah masanya. Salah satu resipi biskut yang popular adalah Biskut Semperit Susu perkongsian saudari Leeina Qaliena ni. Mudah, guna bahan yang ringkas tapi rasanya sedap! Anda boleh cuba.
RESIPI BISKUT SEMPERIT SUSU 4 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
Ads
250gm mentega @ buttercup
1 cawan susu pekat manis
400gm tepung jagung
3 sudu makan tepung kastard
CARA MEMASAK:
1. Satukan susu pekat manis dan mentega. Pukul atau gaul hingga sebati dan tidak berketul.
2. Masukkan tepung kastard dan tepung jagung. Gaul sebati dan uli.
3. Uli campuran mentega dan tepung hingga menjadi doh. Jika adunan terlalu lembik, tambahkan tepung jagung sedikit demi sedikit hingga dapat tekstur doh yang sempurna.
4. Dengan menggunakan acuan pecah 15, tekan doh diatas dulang pembakar dan hias menggunakan cip coklat atau hirisan ceri.
5. Biarkan doh biskut selama 10 minit sebelum dimasukkan ke dalam ketuhar. Pastikan ketuhar telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 190C selama 10 minit.
6. Bakar biskut pada suhu yang sama selama 15-20 minit. Sejukkan dan boleh disimpan dalam bekas kedap udara.
Ads
INFO: Jika doh lembik, tambahkan tepung jagung sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh tidak melekat pada bekas. Elakkan letak tepung dalam jumlah banyak sekaligus bagi mengelakkan doh menjadi keras.
Dah mula buat biskut raya? Bagi anda yang tercari-cari resipi biskut yang simple tapi sedap, min cadangkan anda cuba resipi Biskut Cincin/ Biskut Telur Rebus ni. Memang mudah, mudah nak terap dan rasanya sangat sedap. Rugi kalau tak cuba.
BISKUT CINCIN/BISKUT TELUR REBUS
BAHAN-BAHAN:
350gm mentega
80gm gula kastor
6 biji telur rebus – ambil kuning telur sahaja. Lenyek dengan garpu
1 sudu teh esen vanilla
400gm tepung gandum
200gm tepung jagung
BAHAN HIASAN:
Kuning telur secukupnya – dipukul
Kacang – kisar halus
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan kuning telur yang telah dihancurkan dan esen vanilla.
2. Keluarkan dari pengadun dan tambahkan tepung. Uli hingga jadi doh. Jika doh agak lembut, tambahkan tepung gandum sedikit demi sedikt sehingga dapat tekstur doh yang mudah dicanai dan diterap.
3. Terap dengan acuan bulat dan lubangkan ditengahnya dengan acuan yang lebih kecil. Jika tiada, boleh guna apa-apa acuan yang anda ada.
4. Sapu kuning telur pada biskut dan tabur kacang secukupnya.
5. Bakar pada suhu 140-160C selama 15-20 minit atau sehingga biskut menjadi keperangan.
Suka makan Tat Nanas? Biskut ini antara yang paling popular dan menjadi kegemaran ramai bila menjelangnya musim perayaan. Bagi anda yang tercari-cari resipi Tat Nanashomemade yang sedap, mudah dan cair di mulut, resipi perkongsian saudari Nadya Nad ni antara yang boleh dicuba. Siap dengan resipi Jem Nanas homemade lagi. Bolehlah buat untuk perayaan Tahun Baru Cina nanti. Selamat mencuba!
RESIPI TAT NANAS HOMEMADE
BAHAN A:
3 ¼ cawan tepung gandum – ayak
2 sudu makan tepung jagung – ayak
2 sudu maka tepung kastad – ayak
3 sudu makan tepung susu / susu tepung
BAHAN B:
1 cawan mentega
3 sudu makan susu pekat manis
2 sudu makan minyak sapi
1 biji kuning telur
Sedikit esen vanilla
Sedikit pewarna kuning
HIASAN:
Kuning telur yang dipukul
CARA MEMASAK:
1. Satukan mentega, susu pekat manis, minyak sapi dan esen vanilla. Gaul sebati.
2. Masukkan kuning telur dan sedikit pewarna kuning.
3. Tambahkan bahan-bahan A sedikit demi sedikit dan adun hingga menjadi doh yang lembut.
4. Terap doh di atas dulang, sudukan jem nanas dan gulung. Sapu sedikit kuning telur.
5. Panaskan ketuhar terlebih dahulu pada suhu 180C selama 10 minit. Masukkan biskut dan bakar pada suhu 170C selama 25 minit menggunakan api atas bawah. (Masa membakar mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing)
RESIPI INTI TAT NANAS:
BAHAN-BAHAN:
3 biji nanas muda – sagat halus
600gm gula – boleh tambah jika kurang manis
3 helai daun pandan
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning telur
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua baha ke dalam kuali dan masak guna api sederhana hingga air kering dan likat.
2. Sejukkan sebelum digunakan untuk membuat biskut tat nanas.
Biskut Bangkit Kelapa ni memang sedap buat kudapan petang sambil menikmati secawan kopi. Rasa rangup yang mencair di mulut kekal disukai dari zaman dahulu hinggalah ke generasi sekarang.
Jom semak perkongsian resipi dari Shanasz Aisy. Ringkas aje reipinya. Langkah memasak pun mudah sangat. Bila digigit teringat kenangan menikmatinya di kampung halaman, masa kecil kecil dahulu kan
BISKUT BANGKIT KELAPA
.
BAHAN-BAHAN :
2 1/2 Cawan Tepung ubi 1 1/2 Cawan tepung gandum cap ROS 1 biji telurr 1 buku mentega atau boleh ganti marjerin 250gm 1 Cawan gula 1 penutup esen Vanila 2 cawan kelapa parut di sangai tanpa minyak
CARA MEMASAK : 1. Satukan mentega, gula, esen vanila dan telur. 2. Pukul hingga kembang dan sebati, guna senduk kayu pun boleh, masukkan tepung sedikit demi sedikit, perlahan-lahan.
3. Masukkan kelapa, gaul rata uli sampai tak melekat di tangan.
4. Terap, bakar selama 20 minit atau keperangan. Panaskan lebih dahulu oven dengan suhu 160 darjah Celcius.
5. Bila dah sejuk, masukkan dalam bekas kedap udara.
.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira