Bila tiba bulan Ramadan kaum-kaum ibu sudah mula berfikir tentang aneka biskut yang boleh dihasilkan untuk hari raya nanti. Malah kalau nak buat niaga, inilah masanya. Salah satu resipi biskut yang popular adalah Biskut Semperit Susu perkongsian saudari Leeina Qaliena ni. Mudah, guna bahan yang ringkas tapi rasanya sedap! Anda boleh cuba.

 

RESIPI BISKUT SEMPERIT SUSU 4 BAHAN

 

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm mentega @ buttercup
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 400gm tepung jagung
  • 3 sudu makan tepung kastard

CARA MEMASAK:

1. Satukan susu pekat manis dan mentega. Pukul atau gaul hingga sebati dan tidak berketul.

IKLAN

2. Masukkan tepung kastard dan tepung jagung. Gaul sebati dan uli.

3. Uli campuran mentega dan tepung hingga menjadi doh. Jika adunan terlalu lembik, tambahkan tepung jagung sedikit demi sedikit hingga dapat tekstur doh yang sempurna.

4. Dengan menggunakan acuan pecah 15, tekan doh diatas dulang pembakar dan hias menggunakan cip coklat atau hirisan ceri.

Biskut Semperit Susu Paling Mudah. Hanya Guna 4 Bahan.

5. Biarkan doh biskut selama 10 minit sebelum dimasukkan ke dalam ketuhar. Pastikan ketuhar telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 190C selama 10 minit.

IKLAN

Biskut Semperit Susu Paling Mudah. Hanya Guna 4 Bahan.

6. Bakar biskut pada suhu yang sama selama 15-20 minit. Sejukkan dan boleh disimpan dalam bekas kedap udara.

Biskut Semperit Susu Paling Mudah. Hanya Guna 4 Bahan.

INFO: Jika doh lembik, tambahkan tepung jagung sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh tidak melekat pada bekas. Elakkan letak tepung dalam jumlah banyak sekaligus bagi mengelakkan doh menjadi keras.

IKLAN

 

Kredit resipi & foto: Leeina Qaliena

 

ANDA JUGA BOLEH CUBA:

Biskut Raya Ala Famous Amos Yang Sedap, Mudah & Rangup.

https://rasa.my/resipi-almond-london-sedap-guna-sukatan-cawan/

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI