Siapa tak suka kalau bahan yang digunakan dalam masakan semudah 123! Zaman sekarang semua benda nak cepat, mudah, sedap dan murah. Kali ni viral pasal biskut viral 3 bahan yang hasilnya cair di mulut. Terkejut dengan cara masakannya, buat ramai peminat dapur terjebak. Apa lagi, jom cuba!
Acu Yuhan Biskut Susu, sangat mudah dan senang, bahan yang diperlukan pon cumalah 3 bahan utama saja. Biskut ini sangat sedap dan bila dimakan ia akan mencair didalam mulut. Kalau ikut acuan Semperit betul memang rumit dan banyak kerja. So buat Semperit mudah saja.
3) Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit dan kacau
4) Putar sehingga adunan boleh dibentuk. Bentukkan adunan ikut suka hati dan bakar pada suhu 140 C selama 15 minit (bergantung kepada oven masing masing)
Kongsi resipi: Ayu Yunan Blog
Ads
Tapi kalau bahan dalam doh terkurang atau lebih, silap hari bulan kejadiannya pun tak segebus seperti yang diviralkan
Ads
tapi jangan risau selagi biskut cair dalam mulut jadilah tu hehe…
Ads
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Sedapnya kalau dapat makan waffle homemade yang garing diluar tapi lembut di dalam. Letak pula mentega kacang atau nutella, memang nikmat. Bagi anda yang memilik mesin waffle tapi tak jumpa resipi adunan yang sedap serta mudah, resipi perkongsian saudari Rosni Musa ni boleh dicuba. Sangat sedap dan menjadi kegemaran anak-anak beliau. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Jangan pandang sebelah mata bila sebut Ikan Bilis. Resipi yang bakal saya kongsikan ni, sangat mudah dan ringkas untuk disediakan. Ikan bilis saiz besar tu memang sesuai untuk buat menu ni. Disalut tepung sahaja dah jadi snek enak makan begitu sahaja ataupun bersama nasi. Resipi Ikan Bilis Goreng Tepung Rangup ni boleh disimpan lama di dalam bekas kedap udara ataupun balang. Kalau dah buntu nak makan lauk apa, tabur je menu ni atas nasi dah berselera makan.
IKAN BILIS RANGUP GORENG TEPUNG
BAHAN-BAHAN:
Ikan bilis (siap dikopek)
Tepung bestari spicy (sedikit)
Tepung beras atau tepung gandum (sedikit)
Air (sedikit)
CARA PENYEDIAAN:
Basuh ikan bilis sekali lalu. Jangan sampai lembik sangat ikan bilis tu.
Taburkan tepung bestari dan tepung beras.
Gaulkan bagi tepung melekat. Kalau tak melekat, renjis menggunakan air sedikit
Goreng minyak panas dan kalau rasa dah garing boleh angkat.
Anda boleh lebihkan tepung beras atau tepung gandum dari tepung bestari untuk kurangkan rasa masin.
Sebaik kita melayari Instagram wanita ayu IG @ leezaramzi milik Nor Aliza Mohd Ramzi,ia telah pun mencecah lebih 154,000 follower sejak dibuka dua tahun lalu. Video masakannya cukup mudah difahami dan paling menyeronokkan bila melihat aksi anak bongsunya dengan gaya yang mencuit hati, makan dengan penuh gaya dan nikmat menjadi 'food taster' masakan ibunya.
Hashtag anak beranak suka makan memang sepadan dengan keluarga ini, kerana Leeza sekeluarga memang suka menikmati makanan sedap bila berjalan dan suka mencuba resipi baru di IGnya . Menurut Leeza tiga daripada video masakannya iaitu masakan Korea TTeok-bokki, Cheese Garlic Bread dan Kek Batik Cream Cheese mendapat 'view' paling tinggi dan pasti terus hit 2020 ini.
Kek Batik Cream Cheese mencatat 236,123 view manakalah video tteok-bokki dan Garlic Cheese Bread masing-masing mencatat 180,566 dan 66,562 view. Dia yakin ketiga-tiga video bakal terus trending dan terus popular di tahun 2020 ini. Nor Aliza sehingga kini tetap aktif dengan 'posting' video masakannya dan gambar-gambar sajian yang menambat selera. Kini dia mula cenderung membuat roti menggunakan 'bread maker' kesayangannya dan mula mengumpul follower untuk 'baking'pula.
TTEOK-BOKKI
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek beras :
1 cawan tepung pulut
1/2 cawan air
Secubit garam
3 cawan air untuk merebus
Sedikit minyak
Bahan sos:
2 ulas bawang putih
1 batang sosej
3 sudu makan sos korea adabi
1 sudu teh gula perang
Sedikit minyak bijan
Sekeping keju
CARA MEMASAK :
Cara masak kek beras :
1. Masukkan tepung pulut ke dalam satu bekas.
2. Masukkan air, secubit garam dan gaulkan hingga membentuk doh. Uli doh hingga tak melekat di tangan.
3. Keluarkan doh dan gelekkan dan bentukkan memanjang, potong menyerong doh.
4. Didihkan air dan masukkan potongan doh kek beras tadi, titikkan minyak dan masak hingga timbul. Angkat
5. Kemudian masukkan dalam air biasa supaya tak melekat. Bila nak masak baru toskan air.
Cara memasak sos :
1. Pijarkan minyak dan tumiskan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan sosej dan biarkan ia masak.
3. Masukkan sos korea dan gula perang.Masukkan minyak bijan.
4. Tutup api dan taburkan bijan di atasnya, letakkan kepingan keju cedar di atasnya. Sajian siap untuk dinikmati.
CHEESE GARLIC BREAD
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
500gm tepung protein tinggi
260ml air
1 paket yis kering
1 sudu makan minyak
80gm gula halus
Sedikit garam
Bahan inti :
Keju mozarella secukupnya
Sosej | ikut suka potong kecil
Bahan mentega bawang putih :
2- 3 sudu makan mentega
1 ulas bawang putih | dicincang
Sedikit daun parsli
CARA MEMASAK :
1. Masukkan kesemua bahan-bahan untuk doh roti ke dalam 'breadmaker' (mesin pembuat roti)
2. Biarkan ia menguli hingga doh mengembang, dan tak melekat di tepi bread maker.
3. Keluarkan doh dari bread maker dan canai rata doh, letakkan atas dulang pembakar.
4. Susunkan keju dan sosej, cantum dan lipat dua doh. Kelarkan di atasnya
5. Tutup doh dengan kain, dan biarkan ia berehat selama 30 minit.
6. Panaskan oven ke suhu 180 darjah Celcius dan bakar hingga masak dan gebu.
KEK BATIK CREAM CHEESE
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus biskut Marie coklat
250gm @ 1 ketul mentega
1 sudu makan pemanis @ treasure.sugar |* boleh ganti dengan 1 sudu makan gula
500gm krim keju
CARA MEMASAK :
1. Patah-patahkan biskut Maire berperasa coklat kepada kepingan kecil.
2. Kemudian cairkan mentega di atas api dan masukkan susu pekat manis, gula atau pemanis. Kacau rata.
3. Masukkan krim keju dan kacau rata, tutup api.
4. Cedok dan asingkan satu bekas ( 1 mug) daripada krim keju tadi.
5. Masukkan biskut Marie ke dalam krim keju yang telah siap tadi. Masukkan dalam tin pembakar bulat dan padatkan permukaannya.
6. Kemudian tuangkan 1 mug krim keju di atasnya.
7. Masukkan di dalam peti sejuk , biarkan beberapa jam sebelum dihidangkan.