Boba Kampung Ni Boleh Dimakan Panas & Ditambah Ais Pun Sedap

Share

Selepas menikmati juadah tengah hari, apa menu pemanis mulut yang ingin sekali dirasai. Dah bosan dengan kuih muih, boleh cuba buat boba kampung ni,pemanis mulut dari negara Thai. Siap sedia dimakan masa panas-panas atau tambahkan ais pun sedap. Nikmatnya, jomlah cuba

‘BOBA KAMPUNG’ RESIPI THAI DESSERT

 Bahan untuk boba:

1 cawan tepung ubi kayu

Air panas mendidih

1 sudu besar gula

Sedikit garam

Pewarna

Bahan-bahan kuah:

Santan

Gula

Garam

Daun pandan

Sagu

Jagung

Cara membuat:

  1. Sediakan air panas yang menggelegak. Masukkan air panas sedikit demi sedikit ke dalam bahan boba yang telah disatukan. Uli hingga menjadi doh.

**Tip:masukkan air panas sikit lepas tu uli, kemudian masukkan lagi sikit-sikit selang seli begitu. Kalau air banyak sekaligus doh akan jadi melekit macam gam tu. Adunan tak jadi nanti.

 

  1. Bahagikan kepada beberapa bahagian. Masukkan pewarna kesukaan dan bentukkan guna acuan kuih siput. Rebus dalam air menggelegak. Dah terapung tos dan masukkan dalam ais supaya tidak melekat-lekat. ketepikan
  2. Dalam periuk masukkan air, gula, garam dan daun pandan. Kemudian masukkan santan. Bila menggelegak sikit masukkan sagu dan jagung.
  3. Toskan doh biji boba tadi dan masukkan dalam kuah santan.

5.Sedia untuk dinikmati.

 

Kredit:Cik Dayang Zuhaila

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

Published by
Putri