Selalu ada nampak orang buat dan jual kek mini coklat dan cheese leleh dalam bekas kecil. Bagus juga untuk bantu tambah pendapatan keluarga.
Jika anda berniat untuk berniaga secara kecil-kecil dan tak tahu nak jual apa, boleh cuba resipi kek mini coklat dan cheese leleh daripada Habsah Ngah ini.
Resipinya sangat senang dan bahan yang digunakan pun mudah didapati. Boleh cuba selain daripada untuk niaga, tetapi buat makan untuk anak-anak.
1. Satukan semua bahan bertanda * . Masak menggunakan api paling perlahan sampai semuanya sebati. Bila dah cantik berkilat boleh tutup api. 2. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat. Ayak semuanya. 3. Satukan telur dalam satu mangkuk. Kacau macam nak buat telur dadar. 4. Tuang tepung yang diayak tadi berselang-seli dengan telur dalam adunan kek tadi. Kacau sampai rata. Adunan yang dimasak tadi tak perlu tunggu sejuk tau. 5. Dah siap campur semua bahan, kacau-kacau bagi sebati. Tapis adunan tadi supaya kek lagi ringan dan tak ada ketul-ketul tepung. 6. Sekarang dah boleh untuk kukus. Kalau guna bekas macam saya, letak dalam 2 sudu besar adunan. Jangan letak banyak, nanti tak muat nak letak topping pula. 7. Kukus selama 10 minit saja dengan menggunakan api besar. Bila dah masak, tunggu sejuk dulu baru letak topping.
Ads
BAHAN TOPPING COKLAT:
1 cawan serbuk koko 1 cawan minyak (masak/jagung/sayur) 1 cawan susu pekat manis ½ cawan susu cair
1. Satukan semua bahan dan masak dengan menggunakan teknik double boiler atau atas dapur je. Guna api paling perlahan kalau terus atas dapur. Masak hingga larut dan tidak berketul.
2. Angkat dan biarkan suam sedikit. Tapis dulu sebelum dituang ke atas kek tadi supaya tiada ketulan serbuk koko. 3. Tabur coklat rice untuk hiasan. Bolehlah masuk peti. Makan sejuk-sejuk sedap.
KEK MINI CHEESE LELEH
BAHAN A:
4 biji telur (saya guna saiz B je, biasanya untuk kek guna A) 1 cawan gula halus/kastor 1 sudu besar ovalette 1 sudu kecil emulco pandan coconut* 1 sudu kecil pewarna hijau* *untuk perisa dan pewarna, kalau nak banyak perisa, boleh letak bila adunan dah siap. Bahagi kepada beberapa bahagian dan tambah pewarna dan perisa.
BAHAN B: (ayak sekali)
1 ¾ cawan tepung (saya guna 1 cawan self-raising flour + ¾ cawan tepung gandum) 1 sudu kecil baking powder 1 sudu kecil soda bikarbonat 1 sudu kecil cream of tartar (optional, tak letak pun takpa)
BAHAN C:
4 sudu besar minyak masak
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan semua bahan A ke dalam mangkuk dan putar sehingga kental (bukan gebu), dan jika diangkat adunan akan jatuh perlahan-lahan.
2. Masukkan bahan ayak B dan putar hingga sebati. Matikan mixer. 3. Masukkan minyak masak dan kacau laju. Ini untuk membuang angin dan mengelakkan adunan mendap di tengah-tengah.
4. Tuang adunan ke dalam loyang atau bekas plastik untuk kukusan. Tutup permukaan bekas kek dengan plastik. Boleh je gunakan plastik biasa yang dapat waktu membeli belah tu ya, asalkan bersih. 5. Didihkan air kukusan terlebih dahulu. Kemudian kukus kek selama 20 minit atau sehingga masak bergantung kepada saiz bekas. 6. Jika kecil masa lebih singkat dan sebaliknya. Kecilkan api terlebih dahulu, baru buka penutup dan periksa kek sama ada sudah masak atau belum dengan menggunakan lidi, tester atau pisau. 7. Jika lidi bersih tandanya sudah masak, jika melekat pada lidi tanda belum masak, perlu teruskan mengukus lagi. 8. Keluarkan kek yang sudah masak dan terus terbalikkan di atas papan kek, kemudian balikkan semula bagi mengelakkan kek mendap atau kecut. Kalau acuan plastik/kecil tunggal tunggu sejuk boleh letak topping. 9. Bila dah sejuk, baru boleh potong dan tuang dengan krim cheese.
BAHAN CREAM CHEESE LELEH:
250g cream cheese ½ cawan susu pekat manis ½ cawan whipping cream/susu cair/susu full cream Cheddar cheese | sagat @ terpulang nak letak hiasan apa
CARA MENYEDIAKAN:
1. Mix semua bahan sehingga kembang dan pekat. 2. Tuang pada kek sebagai filling dan topping. Untuk topping, boleh dicairkan lagi dengan menambah susu cair ke dalam adunan. 3. Tabur dengan cheddar cheese yang disagat.
NOTA TAMBAHAN:
Ads
1. Pastikan guna telur dari peti ais ya. Sejukkan dulu sekejap. 2. Nak sukat bahan, saya guna cawan minum teh tu je. 3. Mix telur, gula kastor dan ovellate high speed selama 15 minit atau sampai adunan gebu ringan, berwarna putih berkilat. 4. Perlahankan putaran, baru letak tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat dan cream of tartar yang dah diayak terlebih dahulu. Tak perlu mix lama-lama. Cukup nampak dah tiada ketul tepung je. 5. Pastu masukkan pula minyak masak. Tak perlu mix lama-lama juga. Bila dah siap, bagi rehat sekejap. 6. Panaskan periuk pengukus. Bila air dah menggelegak, boleh mula mengukus. Pastikan api kuat ye. Kalau bekas kecil-kecil, saya kukus selama 7-8 minit je. Masa tu ikut berapa banyak susunan bekas dalam periuk. Kalau padat, masa kukus tu bagi lebih sikit.
Aneka resipi biskut raya berasaskan coklat yang bakal menjadi rebutan kanak-kanak. Selain rasanya yang enak dan manis, gabungan coklat dalam biskut dilihat sangat menyelerakan! Jom cuba. Pasti raya anda nanti jadi lebih meriah.
1. COKLAT BADAM
BAHAN-BAHAN:
250gm coklat susu compound
50gm pes kacang hazel
Badam jejari secukupnya |dipanggang
CARA MEMASAK:
Cairkan coklat dengan menggunakan kaedah double boiler.
Masukkan badam yang telah dipanggang ke dalam coklat masakan. Kacau sebati.
Sudukan ke dalam kertas cawan dan biarkan sejuk.
Info Chef: Pastikan hirisan badam dipanggang terlebih dahulu hingga masak dan rangup kemudian barulah di tuangkan ke dalam coklat masakan.
2. BISKUT BADAM SALJI
BAHAN A:
250gm mentega
150gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
50gm sebuk badam
BAHAN B:
350gm tepung red rose
50gm tepung kastard
50gm tepung susu
40gm tepung jagung
Sedikit coklat masakan dan serbuk roti |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Pukul kesemua bahan A hingga berkrim dan gebu.
Masukkan bahan B dan kacau hingga menjadi doh.
Kemudian canai dan bentukkan adunan menjadi bulat.
Bakar pada suhu 150°c selama 30 minit.
Sejukkan biskut dan celupkan ke dalam coklat masakan yang telah di cairkan.
Akhir sekali, golekkan ke dalam serbuk roti dan biarkan sejuk.
3. BISKUT NESTUM RANGUP
BAHAN-BAHAN:
80gm gula perang
125gm mentega
180gm tepung gandum
20gm nestum
50gm chocolate chip
2 sudu makan susu tepung
1 biji telur
1 sudu teh soda bikarbonat
Sedikit coklat masakan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
Kemudian masukkan telur dan kacau sebati.
Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli adunan hingga sebati.
Masukkan doh ke dalam beg piping dan bentukkan menjadi bulat.
Susun di dalam loyang pembakar yang sudah dilapikkan dengan kertas minyak.
Bakar pada suhu 170 C selama 10 minit. Sejukkan.
Apabila sejuk, paipkan dengan coklat masakan di atasnya dan biarkan sejuk.
4. BISKUT HATI COKLAT
BAHAN-BAHAN:
150gm mentega
60gm gula aising
125gm tepung gandum
80gm tepung jagung
2 sudu makan susu tepung
1 biji telur
1 bar coklat masakan
1/4 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh pewarna kuning
Sedikit esen vanilla
CARA MEMASAK:
Satukan mentega bersama gula aising dan pukul hingga kembang.
Masukkan telur bersama esen vanila. Kacau sebati.
Masukkan susu tepung bersama tepung kemudian pukul lagi hingga menjadi adunan.
Canai dan terapkan dengan acuan berbentuk hati. Susun di atas dulang pembakar.
Bakar pada suhu 150 C selama 10 minit.
Cairkan coklat masakan secara ‘double boiler’ dan celupkan separuh biskut ke dalam coklat. Sejukkan.
Info Chef: Pastikan biskut disejukkan terlebih dahulu selepas dibakar kemudian barulah dicelupkan ke dalam coklat masakan.
5. COCO CRUNCH BERSALUT COKLAT
BAHAN-BAHAN:
200gm bijirin coco crunch
150gm bubble rice
1 bar coklat masakan
CARA MEMASAK:
Sangai coco crunch dan ‘bubble rice’ secara berasingan. Biarkan seketika.
Panaskan coklat masakan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
Masukkan semua bijiran di dalam coklat yang telah dicairkan dan gaulkan rata.
Sudukan ke dalam cawan kertas dan biarkan sehingga sejuk.
6. LIDAH KUCING COKLAT KEJU
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
170gm gula kastor
100ml putih telur
170gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm serbuk koko
1/4 sudu makan emplex
1 sudu teh coklat emelco
Sedikit keju cheedar |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Ayak tepung, serbuk koko dan juga emplex. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Kemudian masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan pukul lagi hingga sebati.
Sambil putar hingga sebati, tambahkan coklat emelco dan gaul hingga rata.
Masukkan campuran tepung dan gaul sekali lagi hingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam acuan dan ratakan. Taburkan keju cheddar di atasnya.
Bakar dalam ketuhar ada suhu 150°c selama 10 hingga 15 minit.
Info Chef: Adunan lebih mudah dimasukkan ke dalam beg piping dan kemudian dipaipkan ke dalam acuan lidah kucing.
7. PRETZEL COKLAT MINI
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
120gm gula aising
100ml telur
50ml susu UHT
10 gula kastor |yang telah di gaul dengan vanilla
450gm tepung
10gm serbuk koko
Sedikit garam
Sedikit serbuk badam |untuk hiasan
Sedikit coklat masakan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula aising dan telur hingga kembang.
Kemudian masukkan susu UHT, gula kastor, tepung dan juga serbuk koko.
Gaulkan hingga adunan menjadi sebati.
Masukkan ke dalam beg piping dan bentukkan menjadi seperti pretzel.
Bakar pada suhu 150 selama 15 minit dan sejukkan.
Celupkan dalam coklat yang telah di cairkan menggunakan kaedah double boiler, kemudian taburkan dengan serbuk badam.
8. BISKUT COKLAT CIP
BAHAN A:
30gm gula castor
120gm gula perang
120gm mentega
125ml minyak jagung
1 biji telur gred B
¼ sudu teh garam
½ sudu teh susu segar
½ sudu teh esen vanila
BAHAN B:
240gm tepung gandum |diayak
3 sudu teh serbuk koko |diayak
3 sudu teh tepung jagung |diayak
½ sudu teh tartar krim |diayak
½ sudu teh soda bikarbonat |diayak
120gm badam
200gm coklat chip
CARA MEMASAK:
Satukan kesemua bahan A dalam mangkuk besar dan kacau hingga sebati.
Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati dengan spatula.
Kemudian masukkan badam dan juga coklat chip. Sebatikan.
Sudukan ke dalam loyang yang dilapikkan dengan kertas minyak.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 150°c selama 20 minit.
Info Chef: Jika tidak sukakan badam, anda boleh juga menggantikannya dengan walnut atau jenis kekacang lain yang menjadi kesukaan anda.
9. BISKUT SYILING COKLAT CIP
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
170gm gula kastor
100gm putih telur
170gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm serbuk koko
1/4 sudu teh emplex
1 sudu teh coklat emelco
Sedikit coklat chip |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Ayak tepung bersama serbuk koko dan emplex. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukan putih telur sedikit demi sedikit.
Sambil putar hingga sebati, tambahkan coklat emelco dan gaulkan hingga rata.
Masukkan campuran tepung dan gaulkan sekali lagi hingga sebati.
Masukkan ke dalam beg piping dan paipkan di atas acuan khas. Taburkan coklat cip di atasnya.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 150°c selama 10 hingga 15 minit.
10. SAMPERIT COKLAT
BAHAN-BAHAN:
150gm mentega
80gm gula aising
80gm tepung kastard
125gm tepung gandum
1 biji kuning telur
3 sudu makan serbuk koko
Sedikit esen vanilla
Sedikit coklat urai |untuk hiasan
Sedikit coklat masakan |dicairkan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
Masukkan kuning telur dan kacau sebati.
Kemudian masukkan kesemua jenis tepung dan uli hingga sebati.
Canai adunan nipis dan potong memanjang.
Bakar pada suhu 150 C selama 10 minit dan sejukkan.
Apabila sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang dicairkan dan taburkan dengan coklat urai.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Buah-buahan beri memang enak jadi ramuan kek. Tapi buah-buahan tempatan seperti mangga, nangka dan pisang pun super sedap dibuat kek. RASA menampilkan resipi dari Fadzil Md Salleh , Dill Cakes.
5 resipi original kek yang berasaskan nangka, pisang, mangga dan buah-buahan beri dan citrus ini pastinya menceriakan ahli keluarga, rakan-rakan dan orang tersayang. Jom ‘baking…
DILL MANGO CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN :
350gm krim keju
1/3 tin susu pekat
½ cawan krim putar
Sedikit esen vanilla
Bahan lapisan bawah @ crust:
150gm biskut Marie
75gm mentega | dicairkan
Bahan puri mangga :
1 biji mangga | sederhana besar
1 sudu teh gula
*Dikisar bersama
Buah mangga potong kiub kecil
CARA MEMASAK : Cara masak crust : 1. Hancurkan biskut marie. Kemudian cairkan mentega. 2. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan, masukkan adunan di dalam loyang 15sm ( 6 inci). 3. Tekan adunan supaya padat dan masukkan sebentar dalam peti sejuk agar lebih padat. dengan butter yang telah dicairkan. Letakkan adunan dalam loyang 6 inc. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya ianya padat.
Cara masak kek keju mangga:
Putar krim keju dan susu serta krim putar hingga sebati dan masukkan esen vanilla.m hingga sebati, masukkan esen vanila.
Masukkan 1/3 puri manga dan potongan kiub kecil manga, gaulkan.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi biskut tadi.
Bakar dalam oven (suhu rendah, slow temperature ), 70 darjah Celsius selama 2 setengah jam.
Keluarkan dan masukkan di dalam peti sejuk selama 3 hingga 4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari loyang.
Sapu lebihan puri manga di atas kek, hias atas kek dengan mangga yang telah dipotong kiub mengikut kreativiti sendiri.
Saiz hidangan : Satu Loyang bulat (15sm @ 6 inci) Waktu memasak : 2 ½ jam Cara masak : Bakar dengan suhu rendah Jenis masakan : Kek keju berasaskan mangga Keistimewaan : Sedap dimakan sejuk-sejuk dari peti ais Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Biarkan keju selama 30 min pada suhu bilik sebelum diputar
FRUITY VANILLA CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
100gm mentega tanpa garam
160gm gula castor
50gm krim masak atau boleh guna yogurt
3 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla
1 biji orange | ambil parutan kulitnya
200gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
600gm buah-buah citrus | pic, anggur, strawberi, raspberi dan blueberi, basuh dan potong
CARA MEMASAK :
Satukan tepung dengan serbuk penaik dan ayak.
Pukul mentega, krim masak dengan gula dalam mesin pengadun hingga putih dan gebu.
Masukkan telur satu persatu sehingga kembang.
Masukkan esen vanilla dan parutan kulit oren dan terus putar.
Masukkan tepung yang telah diayak dan gaul hingga rata.
Masukkan sedikit buah-buah yang telah dipotong. Masukkan adunan dalam loyang bulat 17.7 sm (7 inci) yang dilapik kertas dan dioles mentega.
Susun lebihan buah di atas kek mengikut kreativiti masing-masing. Bakar dalam oven pada suhu 170 C selama 45 min – 1 jam atau sehingga keperangan.
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (17.7sm @ 7 inci) Waktu memasak : 45 minit hingga 1 jam Cara masak : Bakar Jenis masakan : Kek daripada campuran buah-buahan Keistimewaan : Kaya dengan rasa dengan buah-buahan yang lazat Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Bagi mengelakkan buah-buahan daripada terlalu garing di atasnya, 15 minit sebelum kek masak balut kek dengan aluminium foil.
CHOC BANANA MOIST
.
BAHAN-BAHAN :
170gm tepung gandum | diayak
1 cawan serbuk koko | diayak
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh krim tartar
1 cawan air
1 cawan minyak jagung
1 ½ cawan susu cair
2 biji telur
1 ½ biji pisang | dilenyekkan
Bahan filling @ inti :
500ml krim putar
3 sudu makan pisang yang telah dilenyekkan
*Pukul krim putar hingga kental dan masukkan pisang yang dilenyek. Kacau rata.
Bahan ganache coklat :
150gm krim putar (dairy)
15gm sirap glukos
250 gm coklat
10gm mentega
CARA MEMASAK :
Masukkan semua bahan-bahan kering ke dalam bekas, gaul rata dan masukkan telur, minyak, air dan susu cair. Kacau rata.
Masukkan pisang yang telah dilenyekkan.
Tuangkan adunan ke dalam loyang berukuran 23sm @ 9 inci dan bakar pada suhu 170 C – 180C selama 60 minit sehingga masak.
Cara membuat ganache coklat :
Didihkan krim putar dan sirap glukos, tuangkan ke dalam bekas berisi coklat
Kacau rata hingga coklat larut, tambahkan mentega dan kacau hingga adunan licin dan berkilat.
Cara melapis kek :
Selepas kek sejuk potong kek pada tiga bahagian. Pada setiap lapisan sapukan inti yang telah diputar bersama hirisan nipis pisang.
Ulang untuk lapisan kedua dan ketiga. Sapu dan salutkan kek dengan coklat ganache dan hiaskan dengan hirisan buah pisang .
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (23sm @ 9 inci) Waktu memasak : 60 minit Cara masak : Bakar Jenis masakan : Kek berasaskan pisang Keistimewaan :Kek dengan rasa pisang segar dan enak berkrim dan bercoklat Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Rendam pisang dalam air lemon selama 15 minit untuk mengelakkan pisang daripada menjadi lebam. Usah putar whipping cream terlalu lama atau laju kerana ia menjadikan krim terlalu pekat dan payah disapu.
4. DILL RASBERRY CHEESE CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
350gm krim keju
1/3 tin susu pekat
½ cawan krim putar
Sedikit esen vanilla
Bahan kerak @ crust :
150gm biskut Marie
75gm mentega | dicairkan
Bahan puri raspberi :
250gm buah raspberi | *Boleh juga guna yang siap dalam botol
1 sudu teh gula
* Kisar hingga hancur
CARA MEMASAK :
Cara membuat crust :
Hancurkan biskut Marie dan kemudian cairkan mentega. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan.
Letakkan adunan dalam loyang berukuran 6 inci @ 15sm. Tekan adunan sehingga padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya lebih mampat dan kukuh.
Cara memasak kek keju raspberi :
Putar krim keju dan susu serta krim putar sehingga sebati. Masukkan juga esen vanila.
Masukkan 1/3 puri raspberi dan potong kiub kecil buah raspberi, gaulkan.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi biskut tadi.
Bakar dalam suhu 70 darjah Celcius selama dua setengah jam
Keluarkan dan masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 minir supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari loyang.
Sapu lebihan puri raspberi di atas kek
Hiaskan kek dengan buah raspberi mengikut kreativiti anda.
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (15sm @ 6 inci) Waktu memasak : 2.5 jam Cara masak : Bakar dengan suhu rendah Jenis masakan : Kek berasaskan raspberi, dengan ketulan raspberi segar Keistimewaan : Gandingan keju dan raspberi menghasilkan keenakan keju tanpa muak Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Buah raspberi cepat rosak, jadi seeloknya waktu hendak dihidang baru diletakkan buah raspberi di atas kek.
5. JACKFRUIT VANILLA CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
375gm mentega
340gm gula castor
6 biji telur
340gm tepung naik sendiri
340gm isi Nangka | dikisar jadikan puri
250gm isi Nangka | diracik kasar
1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK :
Pukul mentega dan gula serta esen vanilla hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu, putar hingga halus
Kemudian masukkan tepung dan puri nangka. Masukkan nangka yang telah diracik kasar dalam adunan.
Bahagikan kepada dua adunan. Masukkan dalam loyang 8 inci @ 20sm yang telah diletak kertas kek dan dioles dengan mentega.
Bakar dalam suhu 160-170 darjah Celscius selama 45 minit
Saiz hidangan : Dua loyang bulat (20sm @ 8 inci) Waktu memasak : 45 minit Cara masak : Bakar Jenis masakan : Kek berasas buah nangka Keistimewaan :Kek berperasa nangka yang enak dengan rasa nangka sebenar Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Resipi yang sama boleh digunakan untuk buah-buahn ganti yang lain seperti cempedak, oren dan epal.
JURU FOTO ; NURUL AKMA AZIMI
RESIPI : FADZIL MD SALLEH, DILL CAKES TERIMA KASIH: Dill Cakes, Apartment Sri Nuang, Taman Bukit Bandaraya, Shah Alam http://dill-cakes .blogspot.com , fb/insta:fadzilmdsalleh, page: dill cakes
ANDA SEDANG MENCARI KETUHAR ELEKTRIK ATAU OVEN YANG TERKINI, JOM LAYARI DI SINI.