Jering perlu direbus dan ditumbuk sedikit sebelum dimasukkan ke dalam kuah.

 

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • 1kg jering | dibasuh dan direbus hingga empuk

 

BAHAN A:

  • 1-2 biji bawang merah besar | kisar halus
  • 3-4 ulas bawang putih |kisar halus
  • 2cm halia | kisar halus
  • Cili giling/cili kisar secukupnya | ikut citarasa masing-masing
  • 2 biji buah keras | dihancurkan

 

Ads

BAHAN B:

Ads
  • 2 helai daun salam
  • 2 helai daun limau purut
  • 1cm lengkuas | dititik
  • 1 batang serai | dititik
  • Asam keping
  • Santan pekat & cair secukupnya
  • gula, garam dan serbuk perasa

 

CARA MEMASAK:

  1.  Tumis Bahan (A) hingga naik bau..
  2.  Kemudian masukkan Bahan (B) dan seterusnya air rebusan jering tadi. Biar mendidih sebentar.
  3.  Masukkan santan cair & pekat . Akhir sekali masukkan jering dan perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa.
  4.  Sedia untuk dinikmati.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI