Biasa kita degngar Basque Burnt Cheese Cake Aje. Siapa sangka boleh jadi topping untuk roti. Buat sarapan atau minum petang , memang enak sangat nih.
Resipi mudah dibuat ini adalah hasil perkongsian daripada Farisha Sofea. Luangkan masa kejap aje, dah siaappp.
BREAD WITH BASQUE BURNT CHEESE TOPPING
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 8 – 10 keping roti
Bahan B :
- 125gm krim keju – beli online DI SINI
- 1/4 cawan susu penuh krim – beli online DI SINI
- 2 keping keju
- 2 sudu besar gula – beli online DI SINI
- 1 sudu besar mentega
- 2 biji kuning telur
- sedikit jus lemon / esen vanilla – beli online DI SINI
.
CARA MEMASAK :
1. Satukan krim keju , susu penuh krim dan kepingan keju di dalam periuk .
2. Untuk versi baby , gantikan gula dengan puri kurma / madu dan langkau penggunaan kepingan keju .
3. Masak di atas dapur menggunakan api sederhana perlahan .
4. Sentiasa kacau sehingga adunan menjadi licin .
5. kemudian masukkan gula , aduk rata .
6. Masukkan pula mentega bersama kuning telur dan juga sedikit jus lemon / esen vanilla .
7. Kacau sehingga adunan menjadi likat .
8. Tutupkan api .
9. Sapukan Bahan B pada Bahan A dan susunkan di dalam loyang pembakar .
10. Ulang proses sehingga selesai .
11. Panaskan oven .
12. Bakar pada suhu 200C selama 10 – 15 minit atau sehingga bahagian atas kelihatan hangus .
.
siap , selamat mencuba !
FB : Farisha Sofea
IG : _farisha_sofea
NAK BELI OVEN TERBARU, JOM LAYARINYA DI SINI.
ANDA MUNGKIN JUGA BERMINAT DENGAN RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI-RESIPI INI :
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI