Biasa kita degngar Basque Burnt Cheese Cake Aje. Siapa sangka boleh jadi topping untuk roti. Buat sarapan atau minum petang , memang enak sangat nih.
Resipi mudah dibuat ini adalah hasil perkongsian daripada Farisha Sofea. Luangkan masa kejap aje, dah siaappp.
BREAD WITH BASQUE BURNT CHEESE TOPPING
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 8 – 10 keping roti
Bahan B :
- 125gm krim keju – beli online DI SINI
- 1/4 cawan susu penuh krim – beli online DI SINI
- 2 keping keju
- 2 sudu besar gula – beli online DI SINI
- 1 sudu besar mentega
- 2 biji kuning telur
- sedikit jus lemon / esen vanilla – beli online DI SINI
.
CARA MEMASAK :
1. Satukan krim keju , susu penuh krim dan kepingan keju di dalam periuk .
2. Untuk versi baby , gantikan gula dengan puri kurma / madu dan langkau penggunaan kepingan keju .
3. Masak di atas dapur menggunakan api sederhana perlahan .
4. Sentiasa kacau sehingga adunan menjadi licin .
5. kemudian masukkan gula , aduk rata .
6. Masukkan pula mentega bersama kuning telur dan juga sedikit jus lemon / esen vanilla .
7. Kacau sehingga adunan menjadi likat .
8. Tutupkan api .
9. Sapukan Bahan B pada Bahan A dan susunkan di dalam loyang pembakar .
10. Ulang proses sehingga selesai .
11. Panaskan oven .
12. Bakar pada suhu 200C selama 10 – 15 minit atau sehingga bahagian atas kelihatan hangus .
.
siap , selamat mencuba !
FB : Farisha Sofea
IG : _farisha_sofea
NAK BELI OVEN TERBARU, JOM LAYARINYA DI SINI.
ANDA MUNGKIN JUGA BERMINAT DENGAN RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI-RESIPI INI :
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Menu Nasi Ketam Berempah, Rasa Sekali Pasti Bertambah Lagi
Mungkin ada yang masih bercuti panjang lagi. Bila dah berkumpul tentu saja seisi makan-makan lah yang merapatkan silaturrahim. Boleh jamu hidangan yang istimewa nasi briyani, nasi lemak, nasi tomato, nasi Arab dan lain-lain nasi yang popular. Jom kita cuba resepi Chef Sue ni. Jika tak nak basmathi hancur dan untuk kekalkan bentuknya yang cantik panjang, jangan terlalu kuat mengacau nasi semasa memasak. Gunakan garfu besar bukan senduk. Selamat mencuba.
NASI KETAM BEREMPAH
Bahan-bahan nasi:
6 cawan basmathi – rendam sejam & toskan
4 cawan air rebusan ayam/air biasa
2 cawan susu cair (boleh ganti fresh milk/low fat milk)
2 labu bawang besar merah – mayang
2 helai daun pandan – siat & simpul
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
3 sudu makan minyak sapi (boleh ganti mentega @ marjerin)
2 sudu makan tomato purée
1 sudu makan rempah kari daging
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
Garam & gula secukup rasa
Daun pudina secukupnya
Bahan-bahan ( ketam):
7-8 ekor ketam (medium size) – cuci & potong dua
1 sudu makan serbuk kari daging
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam secukupnya
Cara memasak:
1.Satukan semua bahan B dan perap ketam setengah jam. Kemudian goreng dengan sedikit minyak hingga 3/4 masak. Ketepikan.
2. Di dalam kuali panaskan minyak sapi lalu tumis bawang hingga keperang-perangan. Tumis juga bunga lawang, buah pelaga & kulit kayu manis hingga wangi.
3. Masukkan serbuk kari, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar & tomato purée (tambah sedikit air jika terlalu kering) lalu tumis hingga rempah masak (pecah minyak). Tutup api.
4. Di dalam rice cooker, satukan air rebusan ayam/air biasa, susu cair, daun pandan, garam & gula secukupnya lalu didihkan. Apabila dah mendidih, masukkan beras yang dah direndam tadi lalu masak hingga air sejat (tak perlu tunggu nasi tanak sepenuhnya, 3/4 masak je).
5. Sediakan periuk lain atau rice cooker lain; sendukkan separuh kuantiti nasi menjadi satu lapisan. Kemudian susunkan ketam diikuti dengan daun pudina. Tuang separuh lagi nasi tadi menutupi ketam. Teruskan memasak nasi untuk 15-20 minit atau hingga nasi masak sempurna.
6. Hidangkan bersama lauk pauk pilihan mengikut citarasa seperti; kari ikan, kurma telur, jelatah dan sebagainya.
Kredit: Sue M Arukin
Hidangan Lengkap Nasi Kuning Bersama Daging Goreng Terengganu & Acar Nenas
Patutlah Ramai Cuba, Rupanya Memang Sedap Nasi Kari Kambing!
Guna Minyak Bijan. Ini Rahsia Masak Nasi Goreng Cina Jadi Lebih Sedap
Buat Sendiri Samosa Dengan Kulit Popia, Mudah dan Rangup.
Sekarang semua kerja nak cepat, termasuklah dalam penyediaan minuman petang. Apa kata anda sediakan menu minum petang kudapan yang ringkas tetapi berkhasiat iaitu Samosa Sayur Berdaging, cepat dan sangat mudah disediakan. Kalau buat alebih, separuh bolehlah difrozenkan. Bila-bila teringin, hanya keluarkan dari peti sejuk dan goreng. Jika ingin mencuba, berikut disertakan resipi.
SAMOSA SAYUR BERDAGING
BAHAN-BAHAN:
- 20 keping kulit popia
- 1/2 cawan daging kisar
- 1 cawan hirisan kubis
- 1 cawan parutan lobak merah
- 1 biji bawang merah | potong dadu halus
- 2 ulas bawang putih | cincang halus
- 1 sudu makan sos tiram
- Garam dan gula secukupnya
- Sedikit lada sulah
- Minyak masak | untuk menumis
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1: Panaska nminyak, tumis bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan, kemudian masukkan daging kisar.
LANGKAH 2: Masukkan lobak merah dan kubis, kacau hingga sayur layu.
LANGKAH 3: Perasakan dengan sos tiram, lada sulah, garam dan gula secukup rasa. Tutup api dan sejukkan.
LANGKAH 4 : Lipatkan kulit popia dengan tiga lipatan, kemudian lipat tiga segi di hujung dan masukkan inti seperti ditunjukkan .
LANGKAH 5: Setelah isi dikemaskan dengan balutan bentuk tiga segi dan kemaskan lipatan dengan sapukan sedikit putih telur supaya lilitan kulit popia melekat.
LANGKAH 6: Panaskan minyak dengan api sederhana, goreng Samosa hingga kuning keperangan.
5 Aneka Kek Kukus Coklat, Tak Ada Oven Pun Jadi Juga
Masak kek dengan pengukus memang ternyata perbezaannya. Selain dari tahan lebih lama, kek kukus juga naiknya lebih padat dan lembab. Kek berasaskan coklat dan koko juga amat sedap bila dikukus.
Ni min kongsikan 5 resipi kek dan brownies berasaskan koko dan coklat ni yang disediakan oleh penulis buku Kek Mentega Dulu & Kini’ terbitan alaf 21, Norbaini Rahwi.
1. BROWNIES KUKUS KEJU
.
BAHAN-BAHAN:
Bahan A :
- 115 gm putih telur
- 10 gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalet
Bahan B :
- 80gm tepung gandum | diayak
- 20gm serbuk koko | diayak
- ½ sudu teh serbuk penaik
- 50 gm coklat gelap compound/coklat masakan | di cairkan
- 70 ml minyak jagung/masak
- ½ sudu teh esen vanilla
- 4 keping keju cheddar
- 50 gm cip coklat
- Sedikit parutan keju | untuk hiasan
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati
4. Kemudian masukkan coklat gelap dan gaul rata.
5. Akhir sekali masukkan bahan minyak jagung,keju cheddar dan coklat cip, kacau hingga rata.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
7. Panaskan periuk kukus dan kukuskan1 bahagian brownies selama 10 minit. Setelah masak keluarkan kek serta susunkan keju cheddar di atas permukaan brownies dan di taburkan cip coklat. Kemudian tuangkan baki 1 bahagian lagi di atas lapisan cheese, dikukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak.
8. Setelah masak sejukkan brownies dan hiaskan dengan parutan keju. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm
Waktu memasak: 30 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Brownies kukus rasanya lebih lembut dan enak dilapisi keju cheddar.
INFO CHEF : Segera keluarkan brownies dari loyang setelah 10 minit dikeluarkan dari kukusan supaya brownies tidak basah.
2. KEK KUKUS COKLAT BADAM
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A
- 5 biji kuning telur
- 1 biji putih telur
- 75 gm gula kastor
Bahan B:
- 65 gm tepung gandum | diayak
- 25gm serbuk badam | diayak
- 15gm serbuk koko | diayak
- ¼ sudu teh serbuk penaik | diayak
- 65 gm coklat gelap compound/ coklat masakan | dicairkan
- 50 ml susu segar
- 25 ml minyak jagung/masak
Bahan topping :
- 400 gm whipping cream/fresh cream
- 20 gm gula aising
- 50 gm Nutella
CARA MEMASAK :
Kek :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan 2 loyang bersaiz 20 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul Bahan A hingga kembang
3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan coklat dan susu segar Gaul hingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan minyak jagung, di kacau hingga rata.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
6. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 15 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk setiap kek di potong kepada 2 keping.
Topping :
2. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental.
3. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas.
4. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dan antara kepingan kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm
Waktu memasak: 20-25 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Kek coklat kukus dengan badam dan topping fresh cream dan Nutella, pasti menambat hati si kecil.
INFO CHEF :Kek kukus yang di buat dengan menggunakan minyak akan menghasilkan tekstur yang lebih lembut.
3. KEK KUKUS GULUNG TIRAMISU
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 6 biji kuning telur
- 3 biji putih telur
- 75 gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalete
Bahan B :
- 60 gm tepung gandum
- 20 gm tepung jagung
- ½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
- 30 ml minyak jagung/masak
- 1 sudu teh coffee emulco
Bahan D :
- 30 ml minyak jagung/masak
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan ‘topping’:
- 200gm whipping cream/fresh cream
- 20gm gula aising
- 30gm Nutella
Bahan untuk lapisan:
- 9 keping keju cheddar
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang pembakar empat segi 25 sm x 25 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
5. Satu bahagian di campurkan dengan Bahan C kacau rata.
6. Satu lagi bahagian di campurkan dengan Bahan D kacau rata.
7. Panaskan periuk kukusn, tuang satu bahagian yang di campur dengan Bahan C di atas loyang dan kukuskan kek selama 10 minit.
8. Setelah masak keluarkan loyang susun cheddar cheese di atas permukaan lapisan kek. Tuang adunan yang di campur dengan Bahan D di atas adunan kek. Kukus kan selama 15 minit.
9. Setelah masak sejukkan kek.
Topping :
1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata.
2. Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek.
3. Siap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1 tin empat segi 25 sm x 25 sm
Waktu memasak: 40 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Rasa kek kopi dan koko yang enak
INFO CHEF : Pastikan kek sejuk sebelum di gulung untuk mengelakkan ia pecah ketika menggulung.
4. KEK KUKUS GULUNG OPERA
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 200 gm putih telur
- 80 gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalet
Bahan B:
- 65 gm tepung gandum | diayak
- 50 gm serbuk badam
- ¼ sudu kecil baking powder | diayak
Bahan C :
- 25 ml minyak jagung/masak
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan topping/sapuan:
- 200 gm whipping cream/fresh cream
- 20gm gula aising
- 40gm nutella
CARA MEMASAK :
Kek :
1 Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar segi empat 25sm x 25 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2 Pukul bahan Ahingga kembang
3 Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan Bahan C. Gaul hingga sebati
4 Panaskan periuk kukus, tuang dan kukuskan kek selama 15 minit.
5 Setelah masak sejukkan kek.
Topping :
1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata.
2. Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek.
3.S iap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1tin empat segi 25 sm x 25 sm
Waktu memasak: 20 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Lebih rasa koko dan coklat nutella
INFO CHEF : Jangan kukus terlebih masa kerana ia akan menjadi terlalu padat.
5. KEK KUKUS KEJU COKLAT
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 3 biji telur
- 260 gm gula kastor
- ½ sudu teh ovalet
Bahan B:
- 180 gm tepung gandum | diayak
- 50 gm serbuk koko | diayak
- 1 sudu teh baking soda
Bahan C :
- 1 cawan susu segar
- 125 ml minyak jagung/masak
- 1 sudu teh esen Vanila
Bahan lapisan krim keju :
- 250 gm krim keju
- 20 gm gula aising
- 1 biji telur
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar bersaiz 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Kemudian masukkan minyak jagung ,akhir sekali masukkan esen vanilla dan kacau hingga rata.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan 1 bahagian kek selama 15 minit.
7. Setelah masak keluarkan kek dan tuang adunan keju dan kukus lagi selamat 10
8. Selepas 10 minit keluarkan loyang dan tuang baki sebahagian adunan. Kukuskan lagi selama 15 minit.
9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di hidang.
Krim keju keju :
1. Pukul krim keju dan gula aising hingga lembut.
2. Kemudian masukkan telur dan pukul sekejap.
3. Sapukan di antara lapisan kek
Saiz hidangan: 1 tin pembakar empat segi 18 sm x 18 sm
Waktu memasak: 20 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Kek coklat yang dilapiskan keju memang hebat rasanya
INFO CHEF : Pada pembuatan kek kukus, penggunaan ovalete seringkali diguna sebagai penstabil supaya kek kukus yang menggunakan teknik lapisan akan stabil bila dibiarkan lama di luar.