Biasa kita degngar Basque Burnt Cheese Cake Aje. Siapa sangka boleh jadi topping untuk roti. Buat sarapan atau minum petang , memang enak sangat nih.

Resipi mudah dibuat ini adalah hasil perkongsian daripada Farisha Sofea. Luangkan masa kejap aje, dah siaappp.

BREAD WITH BASQUE BURNT CHEESE TOPPING



.

BAHAN-BAHAN :

Bahan A :

  • 8 – 10 keping roti

Bahan B :

IKLAN
  • 125gm krim keju – beli online DI SINI
  • 1/4 cawan susu penuh krim – beli online DI SINI
  • 2 keping keju
  • 2 sudu besar gula – beli online DI SINI
  • 1 sudu besar mentega
  • 2 biji kuning telur
  • sedikit jus lemon / esen vanilla – beli online  DI SINI


.

CARA MEMASAK :
1. Satukan krim keju , susu penuh krim dan kepingan keju di dalam periuk .
2. Untuk versi baby , gantikan gula dengan puri kurma / madu dan langkau penggunaan kepingan keju .
3. Masak di atas dapur menggunakan api sederhana perlahan .
4. Sentiasa kacau sehingga adunan menjadi licin .
5. kemudian masukkan gula , aduk rata .
6. Masukkan pula mentega bersama kuning telur dan juga sedikit jus lemon / esen vanilla .
7. Kacau sehingga adunan menjadi likat .
8. Tutupkan api .
9. Sapukan Bahan B pada Bahan A dan susunkan di dalam loyang pembakar .
10. Ulang proses sehingga selesai .
11. Panaskan oven .
12. Bakar pada suhu 200C selama 10 – 15 minit atau sehingga bahagian atas kelihatan hangus .


.

siap , selamat mencuba !

FB : Farisha Sofea
IG : _farisha_sofea

 

NAK BELI OVEN TERBARU, JOM LAYARINYA DI SINI.

ANDA MUNGKIN JUGA BERMINAT DENGAN RESIPI INI :

DAN JUGA RESIPI-RESIPI INI :

 

Resipi Hokkaido Baked Cheese Tart Yang Sedap & Mudah

Sejukkan Tekak Dengan Homemade Mango Cheese Aiskrim

Resipi Basque Burnt Cheesecake Sedap, Mudah & Gerenti Jadi