Lazimnya, acar buah akan ditemui di majlis-majlis kenduri kahwin. Memang enak gandingannya dimakan bersama nasi minyak dan ayam masak merah. Namun, jika sesekali teringin atau ingin bawa untuk bercuti, boleh saja kita masak acar buah ini.
Menurut Acu Ija yang berkongsi resipi Acar Buah yang cantik merah kuahnya ini acar ini tahan berbulan-bulan jika disimpan di dalam peti sejuk. Sesuai juga untuk dibawa bercuti. Jom kita cuba buat. Boleh buat stok. Bila teringin, ambil saja di dalam peti sejuk. Buat ratah sahaja pun sedap ni.
ACAR BUAH
BAHAN-BAHAN:
Jeruk buah-buahan
Bawang putih – Boleh beli online di sini
Bawang kecil
Halia
Cili kering
Jintan manis – Boleh beli online di sini
Jintan putih – Boleh beli online di sini
Ketumbar – Boleh beli online di sini
Cili api
Sos cili
Gula
Cuka – Boleh beli online di sini
Garam
Kismis
Biji bijan – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Racikkan bawang putih, bawang kecil dan halia.
Guntingkan cili kering dan buang bijinya. Rebuskan dan kisar bersama minyak dan air.
Tumbukkan jintan manis dan ketumbar. Nisbahnya sama. Dan campurkan sedikit sahaja jintan putih.
Gorengkan bawang putih dan cili api.
Tumiskan halia, bawang putih, bawang kecil.
Kemudian, masukkan cili kering yang telah dikisar.
Masukkan sos cili, gula, cuka dan sedikit garam. Masak sehingga pecah minyak.
Akhir sekali, proses paling menarik. Masukkan jeruk buah-buahan. Letakkan juga kismis. Kacau rata.
Apabila dah siap, bakarkan biji bijan dan taburkan ke atas acar tersebut.
Siap.
Kredit: Acu Ija
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official