Anak-anak kalau dihidangkan dengan ais krim, satu bekas pun boleh licin sekelip mata. Kalau dah suka, boleh buat sendiri ikut resipi senang. Ada lebihan whipping cream dah lama peram dekat peti sejuk. Dari terbiar, jom la kita buat aiskrim sendiri.Rasanya sedap sangat.
Ais krim homemade
Bahan-bahan:
Whipping cream
3 sudu besar susu pekat-beli online di sini
1 ½ sudu ovalette-beli online di sini
Sedikit garam
Sedikit esen vanilla-beli online di sini
Cara membuat:
1.Blend je sampai kembang, kelajuan sederhana dalam 5-7 minit(ikut kesesuaian mixer)
2.Kemudian letak dalam bekas.
3.Simpan semalaman di freezer.
Kredit : Syahirah Aisyah Humaira
Terung John. Idea Menu Rendah Karbo Untuk Turunkan Berat Badan
Pizza Hawaian Chicken Homemade Paling Sedap. Buat Sendiri Guna Bahan Mudah
Masak Bubur Jagung Paling Ringkas Tapi Sedap, Guna Jagung Tongkol Je
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Oh, Inilah Rupanya Puding Di Raja, Menu Istana Pahang Makin Jadi Carian.
Puding Di Raja ni memang cukup istimewa sekali dan antara menu istimewa Istana Pahang. Ia menjadi salah satu menu manisan pencuci mulut yang dihidang semasa majlis santapan sempena Hari Pertabalan Agong yang lalu.
Bahan asasnya adalah pisang lemak manis, kacang gajus, susu cair dan yang paling penting adalah jala emas yang dihidangkan bersama sos yang dibuat dari susu, telur , esen vanilla dan bahan lain.
Jom cuba puding ni.
PUDING DIRAJA PAHANG.
Bahan untuk Jala Emas :
- 7 biji telur.
- 2 senduk gula.
- 2 cawan air.
Bahan untuk hiasan :
- 3-5 biji pisang lemak manis (Jangan masak sangat).
- buah ceri merah dan hijau.
- kacang gajus.
- Buah prune
- Strawberi | jika suka
**sedikit mentega untuk mengoreng pisang tersebut.
CARA MEMASAK :
Cara menjala :
1. Masukkan air bersama air gula dalam kuali dan tunggu sehingga gelegak
2. Sebatikan kuning telur tadi dan tapis untuk mengelakkan ia daripada susah keluar waktu menjala.
3. Masukkan dalam botol muncung tiga (botol roti jala) atau kelongsongkan daun pisang dan buat lubang yang kecil pada hujungnya (cara zaman dulu).
Teknik menjala:.
1. Untuk menjala pastikan jangan diangkat botol tersebut untuk mengelakkan daripada putus (tak cantik ler) dengan cara picit secara membulat ikut bentuk kuali.
2. Tunggu dalam 2 minit sedia diangkat dan toskan ia.
3. Goreng pisang menggunakan mentega (jangan dipotong pisang tersebut).
4. Air gula jangan dibuang terus masukkan pisang yang digoreng tadi.
Bahan untuk kuah :
- 3 biji kuning telur.
- 1 tin susu cair.
- 1/2 tin air (guna tin susu tadi).
- 1 sudu kecil esen vanila.
- 11/2 senduk gula.
- 1 helai daun pandan.
Cara buat kuah :
1.Masukkan susu cair,kuning telur,gula,esen vanila dan air ke dalam bekas.
2. Simpulkan daun pandan dan masukkan sekali.
3. Kukus bahan tadi didalam periuk yang berisi air panas menggelegak atau nak masakkan terus boleh tapi jangan biar sampai berketul.
4. Kacau sehingga kuah puding menjadi pekat.
5. Tutup api dan sejukkan,(masukkan dalam peti ais).
CARA HIDANG :
1. Bila nak makan,letakkan pisang yang digoreng ke dalam mangkuk puding.
2. Hiaskan ceri hijau dan merah dan juga kacang gajus atasnya.
3. Tuang kuah yang sejuk atasnya.
Selamat Mencuba , Cuti Kemerdekaan ni boleh cuba buat
Kredit : Resepi Sarapan Pagi
Kacang Goreng Bawang Putih, Begini Cara Nak Rangup Berlemak
Sedap betul dapat menikmati kacang goreng bawang putih ni. Rasanya yang lemak masin itu buat kita tak boleh berhenti mengunyah. Dalam tak sedar, boleh habis sebalang sekali hadap je.
Dulu-dulu, ibu-ibu kita selalu buat kacang goreng ni sebagai kudapan ketika Hari Raya. Tapi, kalau bukan hari perayaan pun, masih ada juga ibu-ibu yang rajin buat kacang goreng ni sebagai kudap-kudapan.
Kalau ada yang terlupa atau tak sempat nak tulis resipi daripada ibu kita cara-cara nak buat kacang goreng bawang putih ni, bolehlah rujuk resipi hasil perkongsian Norazila Jowail. Nampak sedap hasilnya. Pertama kali goreng pun menjadi, katanya. Rangup, rasa berlemak. Sedap!
BAHAN-BAHAN:
1kg kacang besar (kacang shandong) – Boleh beli online di sini
2 cawan santan pekat
3 cawan air (anggaran terendam semua kacang)
5 ulas bawang putih – Boleh beli online di sini
½ sudu garam
Daun kari – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
Pertama sekali, basuh kacang dan toskan.
Kemudian, kacang tadi dimasak dengan santan, bawang putih dan sedikit garam hingga mendidih kira-kira 20 minit.
Selepas itu, angkat dan toskan. Biarkan air santan mengering.
Kemudian, kacang tadi bolehlah digoreng. Masukkan sekali hirisan bawang putih dan juga daun kari.
Goreng sekejap sahaja, jangan lama sangat. Bawang putih dah agak kuning keemasan dan garing, terus angkat.
Semasa menggoreng, balik-balikkan kacang dan kacau tak berhenti, jangan tinggal takut hangit. Anggaran dalam 10 minit untuk dapatkan hasil kacang goreng sebegini.
Kredit: Norazila Jowail
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Nak Keria Rasa Crunchy Di Luar Lembut Di Dalam, Tambah Satu Bahan Ni
Rai Hari Kegembiraan Tanda Syukur Dengan Bubur Merah Bubur Putih
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Kek Pisang Coklat Kukus Sukatan Guna Cawan. Lembut, Gebu Macam Span.
Sedapnya Kek Pisang Coklat ni. Bagi anda yang gemar makan kek yang baru siap dimasak, resipi yang dikongsi dari saudari Noriza Awang Hamat ini antara yang paling mudah. Tak perlu guna ketuhar pun. Hanya periuk kukusan sahaja. Bahannya pun sukat guna cawan je. Cepat dan dijamin menjadi elok keknya. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KEK PISANG COKLAT VERSI KUKUS
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum – beli online DISINI
1 cawan gula – beli online DISINI
1 cawan minyak masak
1 cawan pisang yang siap dilenyek
4 biji telur
1 sudu teh soda bikarbonat – beli online DISINI
1 sudu teh baking powder – beli online DISINI
2 sudu makan serbuk koko – beli online DISINI
Esen vanilla – beli online DISINI
Nak beli PERIUK KUKUSAN ELEKTRIK? Dapatkan DISINI
CARA MEMASAK:
1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder.
2. Satukan telur, minyak masak dan esen vanilla. Blender seketika dan tuang ke dalam bekas.
3. Kemudian masukkan pisang dan tepung yang diayak tadi. Kaup balikkan adunan hingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dimasukkan serbuk koko dan satu lagi dibiarkan pada warna asal.
5. Ambil loyang. Oles marjerin hingga rata.
6. Tuang adunan secara berselang seli ke dalam loyang. Lakukan hingga habis.
7. Panaskan periuk kukusan dan kukus kek hingga masak.
8. Angkat dan sedia untuk dinimati.
Kredit resipi & foto: Noriza Awang Hamat
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Step By Step Mi Goreng Basah Gerenti Sedap, Tak Perlu Garam & Gula
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official