
Stok pisang masih ada di dapur. Bolehlah buat kuih untuk minum petang nanti. Buat apam pisang pun sedap ni. Selain dibakar sedap jika dikukus menggunakan acuan lompang. Lembut dan gebu. Buat dalam acuan kecil begini mudah nak makan.

Apam Pisang
Bahan-bahan:
- 5 – 6 biji pisang berangan
- 3 biji telur gred B
- 1 cawan minyak masak
- 3/4 cawan gula perang/gula kastor – nak manis lagi tambah
- 1 sudu kecil esen pisang/vanila
- (kisar semua bahan atas)
- 2 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
- 1 sudu kecil baking powder-BELI ONLINE DI SINI
- 2 sudu kecil soda bikabonat-BELI ONLINE DI SINI
- Secubit garam
- (ayak bersama)
Cara membuat:
1.Bahan kisar masukkan ke dalam bekas tepung.
2.Kacau sebati.
3.Perap 15 – 20 minit.
4.Hiris nipis pisang untuk hiasan, tak letak pun boleh.

5.Kukus selama 15 – 20 minit

Kredit: Zura Zul
Buat Lempeng Guna Baki Nasi Sejuk, Elok Je Jadi Lembut & Gebu
Resipi Kulit Karipap Rangup, Sukatan Cawan & Sukatan Timbang
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Resipi Kuih Seri Muka Durian Mudah Buat & Sedap

Suka makan Kuih Seri Muka Durian? Maklumlah, tengah musim kan. Durian antara buah-buahan tempatan yang menjadi kegemaran ramai. Selain dimakan begitu sahaja, raja buah ni juga enak dicampur dalam pelbagai sajian. Nak cuba buat? Saudari Atier Syah ada kongsikan resipinya. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MEMBUAT SERI MUKA DURIAN
BAHAN LAPISAN BAWAH:
2 cawan pulut susu – dibasuh – beli online disini
2 1/2 cawan santan cair ( sy guna 1 cwn santan kotak & 1 1/2 cawan air)
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan – simpul
Sedikit minyak masak (kalau guna santan kotak)
CARA MEMASAK:
- Oles sedikit minyak pada loyang. Kemudian masukkan semua bahan lapisan bawah ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
- Buang daun pandan, gaul rata dan mampatkan pulut tadi.
BAHAN LAPISAN ATAS:
1 cawan isi durian
1 cawan santan pekat (empunya resipi guna santan kotak) – beli online disini
11/2 cawan air
1/2 cawan tepung gandum – beli online disini
1/2 cawan tepung jagung @ tepung kastad – beli online disini
1 sudu makan tepung beras – beli online disini
1 cawan gula
Sedikit pewarna kuning – beli online disini
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
- Kisar semua bahan lapisan atas. Kemudian tapis dan masak di atas api perlahan sehingga naik wap. Anggaran masa lebih kurang 3 minit. Adunan kena sentiasa dikacau supaya tidak bergentel.
- Tuang adunan ke atas lapisan pulut tadi.
- Kukus kuih Seri Muka selama 40 minit. Buka tudung periuk kukusan dan kukus lagi selama 5 minit bagi mengeringkan air pada permukaan kuih.
- Padamkan api dan sejukkan selama beberapa jam. Potong kuih menggunakan pisau plastik untuk hasil potongan yang cantik. Selamat mencuba!

Kredit resipi & foto: Atier Syah
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Suka makan? Dapatkan lebih banyak resipi harian yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan terbaru yang mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Kuih Lejen Laku Keras, Nak Buat Pun Tak Perlu Modal Besar

Kuih lejen, kuih tiram antara yang masih ramai peminat setianya. Memang sedap dimakan terutamanya ketika menonton tv di rumah bersama keluarga.
Menerusi perkongsian daripada Aznor Aznora, dia membuat hasil jualan dengan meniaga kuih tiram yang ada 2 perisa, iaitu perisa original dan campur kacang tanah kisar.
RESIPI KUIH TIRAM LEJEN

BAHAN-BAHAN:
1 bungkus tepung gandum cap ros
6 sudu makan marjerin (cairkan) – beli online di sini
1 biji telur (kacau dulu)
1 sudu makan garam
Air sejuk secukupnya (saya guna air sejuk coway je)
Minyak masak*
Tepung ubi* – beli online di sini
(Gaul bersama tepung ubi dan minyak masak, sedang-sedang pekat untuk sapuan pada tepung nanti)
Minyak (untuk menggoreng)
TONTON Dapur Rasa Live: Asam Pedas Ikan Kembung
TONTON Dapur Rasa Live: Nasi Dagang Kelantan & Gulai Udang Diraja
CARA-CARA:
1. Tuang tepung gandum dalam bekas. Buat bulatan tengah-tengah. Letak garam di lubang tu.
2. Kemudian, tuang marjerin panas dalam lubang tepung tadi. Kacau dengan senduk bagi garam hancur, baru ratakan pad semua tepung.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

3. Ramas sampai macam jadi serbuk roti. Kemudian tuang telur, gaul-gaul sekejap, baru curahkan air sejuk tu sedikit demi sedikit.

4. Uli sampai jadi doh, sedang-sedang lembut. Lepas tu, boleh canai untuk disapu dengan minyak dan tepung ubi yang sudah dibancuh tadi.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

5. Kemudian, gulung baru potong dan lenyek.
*untuk mesin yang digunakan, untuk lenyek permulaan, saya guna no 1. Kemudian, nak bagi licin, guna no 2. Bila dah siap potong, nak lenyek bagi berlapis tu, saya guna no 1 semula.

Kredit resipi: Aznor Aznora
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Resipi Kuih Seri Muka Mini. Sedap, Mudah & Tak Perlu Kukus Lama

Bagi yang baru nak belajar buat kuih Seri Muka, boleh cuba resipi perkongsian saudari Wan Siti Halijah Dzulkifly ni. Caranya mudah dan boleh kukus guna acuan kuih lompang. Senang kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK KUIH SERI MUKA MINI GUNA ACUAN LOMPANG

BAHAN BAWAH:
- 1 cawan beras pulut
- 1 cawan santan cair
- 1 sudu makan minyak masak
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Rendam beras pulut selama 1 jam. Kemudian toskan air dan masukkan ke dalam periuk nasi bersama bahan-bahan yang lain.
2. Bila pulut dah masak, masukkan ke dalam acuan lompang. Tekan pulut hingga padat menggunakan satu lagi acuan lompang yang telah dibalut plastik. Tidak perlu sapu minyak kerana pulut dah seakan berminyak.
BAHAN UNTUK LAPISAN ATAS:
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan santan pekat
- 3 sudu makan tepung ubi
- 1 cawan air pandan (1 cawan air kisar dengan 5 helai daun pandan)
- 1 biji telur
- 1/2 cawan gula – lebihkan jika nak lebih manis
- 1/2 sudu teh kulit kayu manis
- 1/2 sudu teh jintan manis
- Secubit garam dan pewarna hijau
CARA MEMASAK:
1. Satukan santan, telur dan gula. Kacau hingga sebati barulah dimasukkan semua bahan-bahan yang lain.
2. Masak atas dapur seketika sehingga naik wap.
3. Tapis bancuhan kemudian tuang ke dalam acuan lompang yang telah dimasukkan pulut tadi.

4. Kukus kuih selama 30 minit. Bila sampai 5 minit terakhir, buka penutup dan kukus tanpa penutup. Ia bertujuan untuk mengeringkan air.

5. Sejukkan kuih dan boleh dikeluarkan dari acuan. Sedai untuk dinikmati.

6. Sedia untuk dinikmati.
Anggaran jumlah kuih: 30 biji / acuan lompang
Kredit resipi & foto: Wan Siti Halijah Dzulkifly
Tercari-cari PERIUK KUKUSAN yang murah & berkualiti? Boleh pilih DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
https://www.rasa.my/koleksi-resipi-lauk-pauk-bajet-mudah-masak-sedap/
https://www.rasa.my/kompilasi-resipi-lauk-masak-lemak-sedap-mudah-buka-selera/
https://www.rasa.my/aneka-resipi-telur-dadar-yang-diolah-lebih-sedap-mudah-masak/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official



