Stok pisang masih ada di dapur. Bolehlah buat kuih untuk minum petang nanti. Buat apam pisang pun sedap ni. Selain dibakar sedap jika dikukus menggunakan acuan lompang. Lembut dan gebu. Buat dalam acuan kecil begini mudah nak makan.
Apam Pisang
Bahan-bahan:
- 5 – 6 biji pisang berangan
- 3 biji telur gred B
- 1 cawan minyak masak
- 3/4 cawan gula perang/gula kastor – nak manis lagi tambah
- 1 sudu kecil esen pisang/vanila
- (kisar semua bahan atas)
- 2 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
- 1 sudu kecil baking powder-BELI ONLINE DI SINI
- 2 sudu kecil soda bikabonat-BELI ONLINE DI SINI
- Secubit garam
- (ayak bersama)
Cara membuat:
1.Bahan kisar masukkan ke dalam bekas tepung.
2.Kacau sebati.
3.Perap 15 – 20 minit.
4.Hiris nipis pisang untuk hiasan, tak letak pun boleh.
5.Kukus selama 15 – 20 minit
Kredit: Zura Zul
Buat Lempeng Guna Baki Nasi Sejuk, Elok Je Jadi Lembut & Gebu
Resipi Kulit Karipap Rangup, Sukatan Cawan & Sukatan Timbang
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Terbaik Rasa Talam Keladi Berlauk Ni, Tak Rugi Cuba.
Teringin buat Talam Keladi Berlauk, jangan kata tak boleh buat ye. Resipi yang dikongsikan ini boleh membantu dan anda hanya perlu yakin mencuba. Bahan mudah dan cara memasak juga senang. Gerenti anda akan berpuashati bila hasilnya menjadi dan sedap.
TALAM KELADI BERLAUK
BAHAN-BAHAN
BAHAN A:
2 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung gandum
6 cawan santan | 1 biji kelapa
1sudu kecil garam
BAHAN B:
2 cawan ubi keladi | potong dadu, rebus dan toskan
2 sudu besar udang kering
4 tangkai cili merah | cincang
1 pokok daun bawang | hiris halus
1 pokok daun sup | hiris halus
2 sudu besar bawang goreng
BAHAN C (HIASAN):
3 tangkai cili merah | cincang
1/2 cawan bawang goreng
2 sudu besar kacang tanah | disangai dan tumbuk
2 sudu besar udang kering | digoreng gareng dan dikiar halus
1 pokok daun sup dan daun bawang | hiris halus
Beberapat titisan minyak bijan
CARA MEMBUAT:
- Panaskan pengukus dan sapukan minyak masak pada loyang saiz 10X10 inci.
- Campurkan semua bahan A, kacau sebati dan tapiskan ke dalam mangkuk.
- Seterusnya masukkan bahan B dalam mangkuk adaunan tadi dan gaul rata.
- Masak atas api sederhana dan sentiasa kacau hingga naik wap. Tutup api.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang diletakkan dalam kukusan.
- Kukus selama 30 minit atau hingga masak.
- Tutup api dan sejukkan beberapa jam, apabila ingin menghidangkan taburkan di atasnya dengan bahan C di atasnya dan potong.
8. Talam Keladi Berlauk sedia dihidangkan.
Kredit: Nora Habsah Shahid (Resipi Dapur Kak Chah)
Lagi resipi berkaitan:
Nak Kuih Talam Pandan Lemak Manis, Lembut & Mudah Potong, Ini Caranya.
Kuih Lapis Pandan Koko Yang Sedap & Comfirm Jadi,Tak Menyesal Cuba.
Kuih Talam Gula Merah, Resipi Lembut Elok Boleh Goyang Gedik
SeEnaknya dapat menikmati kuih talam gula merah. Adakala yang kita beli di gerai, teksturnya agak keras dan kurang berlemak. Jadi, inginkan tekstur yang lembut, boleh goyang gedik, boleh cuba buat sendiri menggunakan resipi ini.
Jika betul-betul mengikut resipi perkongsian daripada Shakinah Zainal ini, boleh menghasilkan kuih talam gula merah yang lembut dan boleh goyang gedik. Pasti memuaskan hati. Jom cuba resipi ini.
TALAM GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
(LAPISAN BAWAH)
1 cawan gula merah – Boleh beli online di sini
Secawan air
1 ½ cawan tepung gandum – Boleh beli online di sini
1 sudu besar tepung ubi – Boleh beli online di sini
Sesudu besar air kapur (jangan pekat sangat)
1 sudu besar kicap pekat (Saya guna jenama Jalen untuk bagi warna cantik. Tiada kesan rasa)
2 cawan air
CARA MEMASAK:
Sapukan loyang dengan minyak masak dan lapikkan dengan plastik. Ketepikan.
Secawan gula merah masak bersama secawan air. Ketepikan. Jika suka manis, boleh tambah sedikit gula putih.
Air gula merah satukan dengan air biasa jadikan 3 cawan air. Jangan lebih.
Satukan kesemua tepung, air kapur, kicap dan gula pasir jika nak tambah. (Saya memang pakai gula merah je.)
Tapiskan. Masukkan dalam kuali. Kacau sehingga naik wap. Jangan sampai pekat.
Masukkan ke dalam loyang dan kukus 15 – 20 minit dengan api agak besar.
(LAPISAN ATAS)
2 ½ cawan santan pekat (Jangan pekat sangat. Tambah air kalau santan pekat sangat)
1 ½ cawan tepung – Boleh beli online di sini
1 sudu kecil garam (atau secukupnya)
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan dan kacau sebati. Tapiskan.
Kemudian, masukkan dalam kuali dan kacau sehingga naik wap.
Tuang di atas lapisan gula merah tadi.
Kukus lagi selama 25 minit atau sehingga masak.
Sejukkan dan boleh potong dengan pisau plastik.
Kredit: Shakinah Zainal
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Bihun Sup Utara, Istimewanya Ada Pada Sambal Merah Dan Bihun Kuning
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Apam Kampung Yang Sedap & Mudah Dibuat
Kuih Apam merupakan antara kuih tradisional yang menjadi kegemaran ramai tak kira usia. Walaupun dikategorikan sebagai kuih orang dulu-dulu, keenakan serta keunikan rasanya membuatkan ia kekal popular hingga kini. Nak buat pun mudah. Jom cuba. Bolehlah nikmati untuk minum petang atau sarapan esok.
1. APAM GULA HANGUS
BAHAN-BAHAN
- 190gm gula pasir
- 180gm air
- 1/2 sudu teh esen vanilla – beli online DISINI
- 2 biji telur gred A
- 10gm mentega atau majerin – beli online DISINI
- 100gm minyak masak
- 20gm susu pekat manis – beli online DISINI
- 190gm tepung gandum – beli online DISINI
- 1 sudu teh soda bikarbonat – beli online DISINI
CARA MEMASAK:
- Masak gula hingga menjadi karamel, guna api sederhana dan kacau selalu. Bila karamel kelihatan berbuih, kecilkan api dan tuang air sedikit demi sedikit. Kacau rata, biar mendidih dan matikan api. Ketepikan dan biarkan sejuk seketika.
- Lenser acuan apam dengan minyak masak. Ketepikan.
- Dengan menggunakan ‘ hand whisk’, kacau mentega, telur dan minyak masak hingga berkrim. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam adunan mentega, kacau rata.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, sambil dikacau rata. Tambah esen vanilla dan gaul sebati.
- Sudukan ke dalam acuan kira-kira 3/4 penuh.
- Setelah itu, kukus 15 – 20 minit bergantung pada saiz acuan yang anda guna.
- Keluarkan dari acuan dan biar sejuk sebelum dihidangkan.
Info chef: : Penutup kukus hendaklah ditutup dengan tuala bersih bagi mengelakan air kukusan jatuh ke atas adunan.
2. APAM MEKAR AIS KRIM SODA
BAHAN-BAHAN:
- 3 biji telur gred A
- 290gm gula pasir – beli online DISINI
- 1sudu teh ovalete – beli online DISINI
- 240gm ais krim soda
- 300gm tepung gandum
- 1 sudu teh esen vanila
- Pewarna pink atau pewarna yang disukai
CARA MEMASAK:
- Masukkan telur ke dalam mesin mixer bersama gula dan ovalete. Pukul sehingga kembang dan gebu dengan kelajuan maksimum.
- Masukkan ais krim soda dan pukul lagi sehingga sebati.
- Campurkan tepung gandum ke dalam adunan telur dan pukul sehingga sebati.
- Titiskan esen vanilla ke dalam adunan dan sebatikan.
- Bahagikan adunan kepada dua bahagian dan warnakan mengikut kesukaan anda.
- Sudukan adunan ke dalam cup sehingga 3/4 penuh.
- Kukus dengan api besar selama 12 minit.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
Info chef: Apabila sudah masukkan tepung ke dalam adunan, jangan kacau terlalu lama.
3. APAM PISANG
BAHAN-BAHAN:
- 4 biji pisang berangan – potong kecil
- 3/4 cawan gula – jika suka manis, guna 1 cawan
- 2 biji telur gred B
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder – beli online DISINI
- 2 cawan tepung gandum
- Secubit garam
- 1/2 cawan minyak masak
- Acuan hijau kuih putri ayu secukupnya
CARA MEMASAK:
- Satukan pisang, gula, telur, soda bikarbonat, baking powder, tepung gandum dan garam ke dalam pengisar. Kisar selama 1 minit.
- Tuang ke dalam bekas dan kaup balikkan adunan supaya smeua bahan sebati.
- Sapu sedikit minyak pada acuan putri ayu dan tuang adunan tadi. Jika tiada acuan, boleh juga gunakan cawan kertas atau loyang.
- Kukus selama 5 minit atau hingga apam masak. Jika guna acuan lebih besar atau loyang, waktu memasak perlu ditambah.
- Angkat, sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Achik Ita Jsd Kelantan
4. APAM NASI
BAHAN KISAR:
- 2 cawan nasi
- 3 cawan air
- 1 cawan gula
BAHAN AYAK:
- 3 cawan tepung beras – beli online DISINI
- 1 cawan tepung gandum
- 1 peket yis mauripan 11g – beli online DISINI
CARA MEMASAK:
- Campurkan semua bahan, perap 1 jam.
- Tuang dalam acuan yang disapu minyak.
- Kukus sehingga masak.
- Hidang dengan kelapa parut dicampur sedikit garam.
Kredit resipi & foto: Nurul Atika Moktar
Anda mencari PENGUKUS? Boleh cari DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Ini Cara Buat Kuih Lopes Guna Rice Cooker. Mudah, Pantas & Menyelerakan!
Cara Buat Bahulu Cermai Homemade Yang Sedap Hanya Guna 4 Bahan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official: