Kalau boleh setiap hari kita nak bekalkan makanan untuk anak ke sekolah, tetapi kadang-kadang mati idea juga, betulkan? Ini RASA nak kongsikan menu Bebola kentang Inti Pop Corn Ayam, mak-mak jangan risau ini menu yang mudah, sedap dan sihat. Siap dengan DIY membuat supaya lebih senang mencubanya. Jangan tak sempat simpan untuk bekal sudahlah…
BEBOLA KENTANG INTI AYAM AYAM
BAHAN-BAHAN:
2 biji kentang | buang kulit dan kukus
1 biji telur
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu makan hirisan bawang
1 sudu teh serbuk perasa ayam
1 sudu teh serbuk lada sulah
Sedikit garam
Minyak masak secukupnya| untuk menggoreng
1 cawan pop corn ayam
1 cawan nestum
LANGKAH DEMI LANGKAH:
Ads
LANGKAH 1: Lenyekkan kentang hingga hancur.
LANGKAH 2: Campurkan daun bawang. lada sulah, garam dan serbuk perasa ayam, gaul rata.
LANGKAH 3: Masukkan tepung, gaul rata dan bulatkan seperti guli.
Ads
LANGKAH 4: Leperkan dan letakkan di dalamnya poplcorn ayam, kemudian bulatkan semula.
LANGKAH 5: Celupkan dalam telur, kemudian golekkan di dalam mangkuk berisi nestum.
Ads
LANGKAH 6: Panaskan minyak dengan api sederhana, goreng bebola kentang hingga keperangan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Gulai Kerutuk Daging dan Hati ni antara menu popular orang Pantai Timur. Sesuai lah dijadikan menu ketika hari Raya Haji nanti.
Makan dengan nasi putih atau roti memang sedap dan sangat menyelerakan. Masak lama-lama boleh simpan dalam peti sejuk untuk makan bila-bila.
Nak buat kerutuk ayam juga sesuai selain daging dan hati. Kalau nak dapatkan rempah kerutuk boleh beli di kedai ataupun dapatkan secara atas talian, barulah menjadi. Bolehlah cuba nanti!
Gulai Kerutuk Daging & Hati
Bahan-bahan:
400gm Daging – hiris lebar
400gm Hati lembu – hiris lebar
½ sudu kecil cili kering kisar
3 sudu rempah kerutuk
Air asam jawa (secubit asam jawa + segelas air kosong)
½ gula nise / 1 sudu gula melaka
½ sudu serbuk perasa
1 sudip/senduk santan pekat
½ sudu kerisik
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Bahan kisar
– 4 biji bawang merah saiz syiling 50sen lama
– 1 ulas kecil bawang putih
– 3 hiris bulat serai
– sehiris nipis halia
– sehiris nipis lengkuas
– 1/2 sudu kecil jintan putih
– 1/2 sudu kecil rempah ketumbar
Cara Memasak:
1.Panaskan minyak secukupnya. Masukkan bahan kisar tadi. Tumis sehingga bahan garing.
2.Kemudian, masukkan 1/2 sudu kecil cili kering kisar. Masukkan 3 sudu besar rempah kerutuk. Gunakan api paling perlahan. Kacau sehingga rempah sedikit garing.
3.Kemudian, masukkan air asam jawa. Tutup seketika periuk. Biarkan bahan tumis pecah minyak.
Seterusnya masukkan nise kecil, serbuk perasa dan secubit garam.
Masukkan kepingan daging terlebih dahulu. Tutup periuk.
Biarkan daging empuk dalam api perlahan.
Selepas itu, barulah dimasukkan kepingan hati. Biarkan hati masak.
Tambahkan perasa peringkat kedua. Masukkan garam dan gula secukupnya.
* Rasa masin manis perlu seimbang untuk menghasilkan kuah yang sedap *
Masukkan santan pekat.
* Sekiranya air daging mengering, boleh tambahkan air untuk mengelakkan kuah menjadi terlalu pekat
Masukkan pula 1/2 sudu kecil kerisik sebagai penyedap rasa.
Tutup api selepas kuah mendidih beberapa kali untuk mengelakkan gulai cepat basi.
Nota Empunya Resipi:
Gulai kerutuk semakin hitam cantik selepas dibiarkan masak lama. Betul-betul sedap.
Bahan-Bahan: 5 ulas bawang putih Stok ayam ( kalau tidak ada, guna 1 kiub pati ayam kacau dgn 1/2 cawan air panas) Cili api merah Daun limau Serai Halia Daun ketumbar Limau nipis Sos ikan ( 5 sudu besar) Garam (tak letak pun takpe) Gula secukup rasa
Cara-caranya:
1. Seekor ikan siakap cuci bersih dan kelarkan.
2. Sediakan bekas yang sesuai mengikut size ikan dan letak dalam pengukus. Sekiranya mahu lebih cepat, boleh gunakan magic pan. Lagi cepat masak!
3. Serai dikerat serong kasar, daun limau koyak-koyakkan. Selepas itu, sumbat semua serai, daun limau dan halia dalam perut ikan.
4. Kiub ayam tadi larutkan dengan air panas, curahkan atas ikan dan biarkan masak dalam magic pan dalam 20 – 25 minit, check hingga ikan betul-betul masak.
5. Masukkan bawang putih yang dah dicincang, cili api merah, perahan limau nipis, sos ikan, garam dan gula dalam satu mangkuk dan gaulkan sebati. Tolong rasa dulu ye. Adjust sampai puas hati. Ketepikan.
6. Ok, bila ikan dah masak boleh keluarkan dan letak dalam pinggan besar.
7. Last sekali, curahkan dengan bahan-bahan (No.5) yang dah dicampurkan dengan daun ketumbar tadi. Dah siap!
Sesekali perut terasa ingin makanan yang tidak berat dan mengenyangkan. Menu pasta menjadi pilihan kerana penyediaan yang sangat mudah. Jika anda peminat pasta, menu ni tidak mengecewakan untuk dicuba.
Spaghetti Aglio Olio Seafood
Bahan-bahan:
Spaghetti +- sebungkus (rebus letak minyak + garam)
Udang + sotong (goreng dan asingkan)
Bawang putih 4-5 ulas – slices
Brokoli – rebus sekejap
Cendawan -slices
Tomato ceri
Daun parsli
Cili kering 2-3 potong serong2
Air rebusan spaghetti 1/2 cawan
Letak dlm mangkuk asing
Kiub ayam 1
Garam 2 sudu
Chili flakes 1-2 sudu besar
Lada hitam 1 sudu
Oregano sikit
Cara memasak:
1.Tumis bawang putih agak2 garing
2.Masukkan cendawan kacau2,masukkan semua bahan2..kacau2 sikit,last skli masukkan spaghetti n kacau sampai sebati semua
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.