Buat Inti Homemade Untuk Cucur Badak, Pulut Panggang, Pulut Inti Dengan Ramuan Ini

Share

Siapa suka cucur badak? Kadang-kadang bila membeli nak dapat yang sedap dan mencapai citarasa memang sukar. Luarnya dah ok tapi intinya pula hapak dan tak sedap. Bagi memuaskan hati, jomlah buat sendiri intinya . Buat banyak, boleh simpan dalam tupperware. Makan dengan nasi, buat inti cucur badak, inti pulut sambal, pulut udang pun boleh.

Bahan-bahan :
Bahan utama
1 biji kelapa parut

Bahan kisar:
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 batang serai
5 tangkai cili kering. Potong kecil(buangkan sikit biji)-BELI ONLINE DI SINI
3 cm halia
2 cm kunyit hidup
1 cawan udang yang dah direbus
1/2 cawan air(agak-agak boleh kisar bahan-bahan)

Bahan Perasa:
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil jintan manis (ditumbuk kasar)-BELI ONLINE DI SINI


1 sudu besar serbuk perasa

TONTON DAPUR RASA LIVE: Resipi Mangolian Beef

Cara memasak:
1) Kisarkan sedikit kasar(untuk lebih sedap. Ada rasa bahan tu)


2) Masukkan kelapa parut ke dalam kuali non stick. Masukkan bahan-bahan kisar. Masak atas api sehingga kering air(nak tau kering air, kelapa parut tak melekat antara satu sama lain) sambil masak tu gaul-gaul supaya tak hangit/nak sekatakan bahan-bahan tadi.
3) Masukkan semua bahan perasa. Gaul sebati. Siap.


Kredit: Zaza Azis

Published by
Putri Adila Saari