Muffin memang sesuai dibuat untuk minum petang ataupun dihidangkan untuk acara jamuan. Bukan sahaja kanak-kanak, malah dewasa pun turut menyukainya. Chocolate Heaven Muffin ini kaya dengan rasa koko dan cip coklat. Memang sedap.
Kali ini, Fainda Farahin Fainda Farahin sudi berkongsikan resipi untuk membuat Chocolate Heaven Muffin yang mudah dan sedap ini. Sesuai dihidangkan buat tetamu pada musim perayaan mahupun untuk acara jamuan kelas anak-anak. Jom kita buat.
Salah satu biskut raya yang otai adalah Biskut Mazola. Rasa manis berkacang tu memang sangatlah sedap. Biskut mazola sekarang ni ada macam-macam bentuk. Tapi yang paling legend mestilah yang bentuk bulat siap berkacang di atasnya. Jom try buat. Nanti nak raya boleh buat.
Caranya
1. Satukan bahan kering iaitu kacang, gula aising, tepung gandum dan garam. Kacau sebati.
2. Kemudian masukkan minyak sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi doh.
3. Bentukkan mengikut acuan kesukaan. Sapukan kuning telur dan hias dengan lebihan kacang.
4. Bakar pada suhu antara 160°C hingga 180°C selama 20 minit.
Akhir-akhir Ramadan ramai mak-mak akan menyediakan kek sebagai pelengkap kuih muih raya. Jika anda bercadang membuat kek, mungkin kek Chocolate Cheese ini boleh korang cuba, terutamanya bagi yang tidak mempunyai ketuhar di rumah. Berikut RASA share resipinya.
CHICOLATE CHEESE KUKUS BAHAN-BAHAN: BAHAN COKLAT:
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair | full cream milk
1 cawan gula halus
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum + sudu teh baking powder
4 biji telur BAHAN CREAM CHEESE:
250gm cream cheese
60gm gula kastor
25gm tepung gandum
25gm susu cair | full cream milk
1 biji telur
CARA MEMBUAT:
1. Masak bahan A atas api yang kecil kacau supaya tidak berketul dan sejukkan.
2. Pukul telur sehingga kembang kemudian masukkn bahan A diikuti dengan tepung yang telah diayak bersama dengan baking powder.
3. Kacau sehingga sebati. Ketepikan.
4. Sediakan bahan cream cheese: Campurkan semua bahan adunan cream cheese. Kacau sebati.
5. Sediakan loyang yang disapu butter dan tuangkan adunan coklat ke dalam loyang, kukus sehingga 20minit dalam pengukus yang sedia dipanaskan.
6. Kemudian tuangkan adunan cheese pula, kukus sehingga 20minit lagi, (pastikan tutup loyang dengan aluminium foil sebelum kukus}.
7. Tuang lagi adunan coklat yang selebihnya, kukus sehingga masak. Coklat cheese ini akan ada 3 lapisan.
8. Untuk memastikan ianya masak, guna lidi dan cucuk ke dalam kek. jika adunan tidak melekat di lidi, maknanya kek anda sudah siap.
9. Siap dan sejukkan. Sesuai dihidang sejuk.
Buat yang suka makan dan buat kek, kena tahu cara-cara mudah untuk membuatnya. Untuk mentega, margerin dan telur yang akan digunakan, simpan di dalam suhu ruang. Pembuatan kek harus sesuai mengikut sukatan dalam resipi. Tak boleh main agak-agak seperti kita masak lauk pauk. Timbang bahan dengan tepat barulah kek menjadi dengan elok dan enak rasa.
KEK OREN BIJI POPI
BAHAN KEK:
5 biji telur gred A
300gm mentega | dilembutkan pada suhu bilik
300gm cawan tepung gandum
200gm gula kastor
3/4 cawan perahan jus oren
¼ cawan susu segar
2 sudu makan parutan kulit oren
2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
70gm biji popi
BAHAN ISING CREAMCHEESE:
200gm gula ising | ayak
150gm creamcheese | dilembutkan pada suhu bilik
150gm mentega | dilembutkan pada suhu bilik
1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
Ayak tepung gandum serbuk penaik. Ketepikan.
Campurkan jus oren, susu dan esen vanila di dalam mangkuk. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan parutan kulit oren dan biji popi. Pukul dengan kelajuan sederhana hingga sebati.
Masukkan telur satu persatu, kacau sebati. Kemudian masukkan campuran tepung dan susu secara berselang seli, bermula dan diakhiri dengan tepung.
Oleskan dua loyang dengan minyak, bahagikan adunan kepada dua bahagian dan tuangkan adunan ke dalam setiap loyang.
Bakar pada suhu 170⁰C selama 25 minit atau sehingga masak dengan api atas dan bawah.
Untuk membuat ising; Pukul mentega dan creamcheese hingga sebati. Masukkan gula ising sedikit demi sedikit, putar sehingga sebati. Masukkan esen vanila.
Untuk menyediakan kek; Letakkan satu lapisan kek di atas papan kek. Sapukan aising di atas lapisan kemudian letakkan lapisan kek yang kedua. Salutkan kek dengan lebihan ising, atau boleh terus dihidangkan tanpa disalut (naked cake style). Hias dengan isi buah oren.
KEK PISTACHIO DAN KARAMEL MASIN
BAHAN KEK:
3 biji telur gred A
200gm gula kastor
250ml minyak jagung
250ml susu segar
350gm tepung gandum
2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila
70gm kacang pistachio | hancurkan kasar
BAHAN KARAMEL MASIN:
200g gula
3 sudu makan air
90g mentega | potong kiub
120ml krim (whipping cream/heavy cream)
1 sudu teh garam
BAHAN ISING BUTTERCREAM:
150gm gula ising | ayak
150gm lemak sayuran (shortening)
150gm mentega | dilembutkan pada suhu bilik
1 sudu teh esen vanila
2 sudu makan susu segar
CARA MEMASAK:
Satukan tepung gandum, serbuk penaik dan soda bikarbonat. Ayak dan ketepikan.
Pukul telur, gula kastor dan garam hingga kembang dan putih. Masukkan esen vanila. Kemudian masukkan susu dan minyak jagung perlahan-lahan.
Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit dan putar dengan kelajuan paling perlahan hingga adunan sebati. Jangan pukul terlalu lama.
Oleskan dua loyang dengan minyak, bahagikan adunan kepada dua bahagian dan tuangkan adunan ke dalam setiap loyang.
Taburkan kacang pistachio ke adunan kek. Bakar pada suhu 170⁰C selama 25 minit atau sehingga masak dengan api atas dan bawah.
Untuk membuat ising; Pukul kesemua bahan kecuali esen vanila hingga kembang. Masukkan mentega kacang, putar sehingga sebati.
Untuk membuat karamel masin; Masak gula, garam dan air di dalam pan yang mempunyai dasar yang tebal di atas api sederhana. Masak hingga gula berwarna perang.
Masukkan mentega perlahan-lahan. Karamel akan berbuih apabila mentega dimasukkan. Kacau dengan laju dan berhati-hati hingga mentega cair sepenuhnya. Masukkan krim dan teruskan mengacau selama seminit. Angkat dan sejukkan.
Untuk menyediakan kek; Letakkan satu lapisan kek di atas papan kek. Sapukan ising di atas lapisan kemudian taburkan kacang pistachio. Ulang langkah ini dengan satu lagi lapisan kek, ising dan kacang.
Salutkan kek dengan lebihan ising. Sudukan karamel di atas kek. Hias dengan kacang pistachio.
KEK COKLAT PUTIH
BAHAN-BAHAN:
110gm coklat putih | cairkan
90gm coklat putih | cincang halus
227gm mentega
350gm gula kastor
5 biji telur
2 sudu teh esen vanila
350gm tepung
1 sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh garam
¼ sudu teh baking soda
225gm yogurt
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar 180°C. Griskan loyang dan alaskan dengan baking paper. Ketepikan.
Tapiskan tepung, serbuk penaik, garam dan baking soda bersama.
Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu. Tambahkan esen vanila.
Masukkan coklat putih yang telah dicairkan.
Masukkan adunan tepung dan yogurt berselang-seli. Pukul perlahan sekadar sebati.
Tuangkan pada loyang separa penuh. Taburkan coklat putih yang dicincang. Penuhkan loyang dengan adunan selebihnya.
Bakar selama 60 minit ataupun sehingga masak.
Hiaskan dengan buah strawberi untuk lebih menarik.
KEK COKLAT KACANG HAZEL
BAHAN-BAHAN:
300gm kacang Hazel | dibakar dan dikisar halus menjadi serbuk seperti tepung
80gm koko
100gm mentega | lembutkan pada suhu bilik
5 biji telur | asingkan putih dan kuningnya
300gm gula kastor
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar 180°C. Griskan loyang dan alaskan dengan baking paper. Ketepikan.
Tapis serbuk kacang hazel dan koko bersama.
Pukul kuning telur bersama 200 gram gula kastor. Masukkan mentega sedikit demi sedikit dan pukul lagi sehingga gebu.
Masukkan campuran koko dan kacang hazel. Kaup balik adunan.
Dalam mangkuk adunan lain yang bersih, pukul putih telur dan masukkan lebihan gula kastor sedikit demi sedikit sehingga kental. Kaup balik ke dalam adunan tadi perlahan-lahan sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar dalam 35 minit atau sehingga masak.
Boleh bakar sebiji atau jadikan seperti kek cawan.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.