Ada yang teringin nak makan kek? Boleh cuba buat dengan resipi yang dikongsi oleh Scha. Resipi kek marble loaf bersaiz 8×3 simple dan inshallah sesedap rasa. Nak tahu kek dalam oven dah masak, ia dah rengang sikit dari loyang bermakna kek dah masak. Jangan pula kerap buka nanti terbantut pula kek tu. Bila kek dah masak keluarkan dan hentak sikit loyang terus terbalikkan,jangan tinggal lama-lama dalam loyang nanti ia turun. Sejukkan dan bolehlah dihidangkan.
KEK MARBLE
Bahan-bahan:
75g tepung self raising/super fine/gandum-BELI ONLINE DI SINI
60g gula kastor
50g butter/majerin cair-BELI ONLINE DI SINI
2 biji telur gred A/B(pastikan telur segar baru kek naik tinggi)
1 sudu kecil esen vanila-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu ovelette(nak gebu guna ovelette special)
18ml santan/susu segar
1 sudu kecil baking powder
Emulco atau paste
Cara membuat:
1.Adun semua bahan-bahan sampai kembang gebu dan kental kecuali butter cair.
2.Adunan dah kental gebu baru masukkan butter/majerin cair. mix perlahan sekejap bagi butter/majerin tu sebati.
3.Kemudian kaup balik bagi butter tu sebati dengan adunan. Masa mixer mula-mula tu terus masukkan emulco. Ikut selera tekak nak makan kek perisa apa.
4.Sapukan sikit butter yang cair tadi dalam loyang baru letak adunan tadi. Ambil sikit adunan letak warna untuk lorek bunga.
5.Panaskan oven sekejap, masukkan loyang. Sebelum bakar hentak loyang dulu biar keluar angin yang dalam adunan tu.Bakar kek api atas 140 api bawah 150 dalam 50 minit ikut oven masing-masing.
Kredit: #cikschabake