5 sudu besar rempah kerutuk – beli online di sini 1 pek kecil rempah masak cap bunga rose
Ads
BAHAN TUMIS:
Rempah 4 sekawan Minyak untuk menumis – beli online di sini 1 biji bawang besar | dimayang 3 biji bawang merah | dimayang 5 sudu besar cili boh
BAHAN LAIN:
2 kotak kecil santan – beli online di sini 3 sudu besar kerisik – beli online di sini ½ kerek besar nissey – beli online di sini Garam secukup rasa 1 mangkuk kecil air asam jawa 5 biji cili besar merah | dibelah 2 atau dipotong –beli online di sini 5 biji cili besar hijau | dibelah 2 atau dipotong 2 biji bawang besar | dibelah
CARA MEMASAK:
1. Tumis 4 sekawan hingga naik bau. 2. Masukkan cili boh, tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan bawang yang dimayang, tumis lagi hingga garing. 4. Masukkan bahan kisar halus, tumis hingga naik bau dan masak cili hingga pecah minyaknya. 5. Masukkan rempah, tumis hingga sebati dan pecah minyak. 6. Kemudian, masukkan 1 cawan air, tumis lagi hingga mendidih.
Ads
7. Masukkan santan pekat, kacau sebati. Masukkan gula melaka/nissey dan air asam jawa. Masak hingga kuah pekat. 8. Masukkan ayam dan gaul rata. Masukkan kerisik dan garam secukup rasa. Renehkan dengan api kecil selama 20 minit lagi hingga kuah pekat. 9. Masukkan lada besar dan bawang besar, kacau-kacau. Siap dan tutup api.
1. Beras dibersihkan kemudian direndam dengan serbuk kunyit dan asam keping selama 8 ke 10 jam. 2. Kemudian, bersihkan beras tadi dan toskan. Masukkan dalam pengukus, letak daun pandan supaya wangi. Kukus selama 25 minit. 3. Santan perlu dimasukkan garam dan sedikit gula, biar rasa macam terlebih masin, nanti barulah pulut kita rasa berlemak. Kalau tak, pulut kita tawar je nanti.
Ads
4. Keluarkan pulut dari kukusan. Campurkan dengan santan, kacau perlahan atau arong. Jangan tekan-tekan pulut tu, kacau-kacau manja je, bagi serap semua santan. 5. Kukus lagi sekali selama 10 ke 15 minit. Siap. Tutup api. 6. Ada yang kukus sekali je, campur santan terus siap. Cara saya, kukus 2 kali supaya pulut tahan lama dan tidak cepat basi.
Sup urat keting ini pekat kuahnya, Nak tahu apa rahsianya? Kentang penyek adalah rahsia untuk memekatkan kuah sup ini.
Ha..pernah cuba tak? Terlebih dahulu, rebus kentang itu dan lenyekkan sebelum dimasukkan ke dalam sup. Mudah je rupanya. Ikuti perkongsian resipi oleh puan Jue Jariah ini
**Bahan (#) yang dihiris dibahagi dua. Sebahagian goreng dengan 3 sudu besar minyak hingga garing. Ketepikan.
Cara memasak:
Masukkan urat keting dalam periuk, bubuh air secukupnya. Rebus urat keting hingga empuk. Masukkan tiga keping hirisan halia (untuk hilangkan baru hanyir) dan lembutkan urat keting).
Bila urat keting dah empuk, masukkan bahan-bahan yang dihiris. Masukkan juga kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih ke dalam rebusan urat keting tadi.
Masukkan kentang rebus yang telah dilenyek dulu. Ini adalah rahsia nak bagi pekat kuahnya. Masukkan pula separuh daripada daun sup sekali dengan batang serta akarnya.
Biarkan mendidih. Masukkan rempah sup dan rempah kurma. Biar dalam 15 minit. Tambah serbuk lada hitam. Biarkan mendidih kira-kira 1/2 jam.
Masukkan bahan yang digoreng tadi ke dalam periuk sup. Masukkan tomato. Perasakan dengan garam dan bahan perasa. Tutup api. Taburkan daun sup yang dicincang dan bawang goreng masa menghidang nanti.
Apam berkuah? Uishh macam mana tu? Selalu makan gitu je mana ada makan dengan kuah. Kuih apam berkuah ni asalnya dari negeri Terengganu kini dikenali sebagai kuih tradisional Terengganu kerana tak semua orang sekarang kenal kuih apam berkuah ni. Cara nak buat kuih apam berkuah ni mudah sahaja sebenarnya. Resipi asal telah dikongsikan oleh Muliadi Ramli di Facebook. Jom cuba resipi ini.
APAM BERKUAH
BAHAN-BAHAN:
APAM
Bahan A
1. Gula merah 2 sudu besar
2. Gula putih 2 sudu besar
3. Air 1 1/2 cawan
4. Nisang besar 1 keping
4. Daun pandan 3 helai( optional)
Masak semua bahan di atas hingga cair.
Bahan B
1. Yis mauripan 1 pek (11 g)
2. Gula 1 sudu besar
3. Air cawan 1/2
Masukkan yis bersama gula dan air, kacau rata tunggu dalam 10 minit hingga yis mengembang.
Bahan C
1. Tepung gandum 220g
2. Tepung beras 220g
3. Pisang 150g (dikisar halus)
KUAH
1. Bahan kisar halus
– Bawang besar 1 biji
– Bawang merah 5 biji
– Lengkuas 1 inci
– halia 1/2 inci
– kunyit 1/2 inci
2. Bahan tumbuk
– ketumbar 2 sudu kecil (disangai)
– jintan manis 1 sudu kecil ( disangai terlebih dahulu)
– lada hitam 2 sudu kecil
3. ikan selayang 3 ekor ( direbus dan diambil isi)
4. rempah masak cap ros 1 sudu kecil (optional)
5. santan 1 kotak kecil
6. kerisik 1 sudu kecil
7. kelapa parut 1 sudu besar
8. Nisang secukup rasa
8. garam gula secukup rasa
9. Minyak dan air
CARA PENYEDIAAN:
APAM
Campurkan kesemua bahan A, B dan C kacau rata sehingga tiada tepung berketul
Perap selama 1 1/2 jam. Sapukan minyak kepada acuan dan kukus selama 20 ke 25 minit bergantung kepada pengukus dan acuan.
Bila masak sejukkan dulu dalam 10 minit barulah keluarkan.
KUAH
Tumis bahan kisar halus
Bila naik bau masukkan bahan tumbuk dan rempah, tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan 1 cawan air, masukkan santan dan 1 cawan air lagi ( kepekatan terpulang pada citarasa) Masukkan ikan, kelapa parut,kerisik, nisang, garam dan gula. (Kuah hendaklah tidak terlalu cair dan terlalu pekat)
1.Masukkan 2 liter air atau lebih sedikit. Masukkan akar ketumbar. Akar ini dapat menyerlahkan lagi kesedapan tomyam.
2.Setelah air mendidih, masukkan ayam. Masak hingga isi ayam menjadi putih.
3.Masukkan semua bahan hiris dan bahan yang diketuk tadi. Kacau sebati.
4.Masukkan pes tomyam dan pes cili thai. Kacau sebati dan masukkan garam serta serbuk perasa dengan secukupnya.
5.Masukkan sayur. Masak hingga sayur empuk.
6.Bila dah mendidih, masukkan sedikit susu cair sejat. Kacau sebati dan padamkan api. Akhir sekali, tabur daun ketumbar. Perah limau jika perlu. Jika guna pes tomyam jenama seperti diatas, tidak perlu perah limau kerana rasanya sudah cukup masam.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!