
Kuih kuci antara kuih tradisi yang jadi kegemaran ramai. Rasa manis inti kelapa, masin lemak santan bila bersatu memang enak sekali.
Jika biasa membuat kuih koci ini menggunakan daun pisang, untuk lebih mudah boleh gantikan dengan acuan plastik.
Cara membuat kuih koci moden ini dikongsi oleh Rose Aien Ramli.
Cara buat kuih koci moden
Bahan kuih koci
250g tepung pulut
20g tepung beras
200ml air
Pewarna
Bahan inti
1 cawan kelapa parut
5 sudu palm sugar
Secubit garam
1 sudu besar gandum
Bahan santan
250ml santan (Thai)
200ml air
Secubit garam
2 sudu besar tepung beras
Bahan lain : Acuan plastik

Cara membuat:
1. Untuk membuat doh, satukan semua bahannya kemudian uli hingga menjadi doh. Bentuk menjadi bulat.
2. Untuk menyediakan inti kelapa, masukkan semua bahan inti kedalam kuali dan kacau sebati. Apabila agak kering masukkan tepung gandum dan gaul lagi.
3. Ambil doh bulat tadi dan masukkan inti. Tutup dan bulatkan Kembali.
4. Didihkan air dan rebus doh seperti merebus doh buah melaka. Bila doh terapung, angkat dan toskan airnya.
5. Bagi menyediakan santan, satukan semua bahannya dalam periuk dan masak hingga pekat.
6. Sejukkan dulu santan kemudian tuang ke dalam acuan selepas itu masukkan kuih koci yang sudah ditos tadi.
Sumber: Rose Aien Ramli
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Cara Buat Kuih Lopes Gula Melaka Sedap Guna Lemang Segera

Sedapnya Kuih Lopes ni. Makan pula dengan air gula melaka yang pekat, memang sangat nikmat. Sekeping, dua keping, sekejap sahaja suap masuk ke mulut.
Kuih tradisional ini digemari ramai namun tidak semua sanggup untuk membuatnya dek kerana proses memasaknya yang agak renyah dimana dimana pulutnya perlu direndm dan dimasak terlebih dahulu. Agak mengambil masa.
Jangan risau, menerusi resipi perkongsian saudari Myra Chaqkey, beliau kongsikan cara-cara membuat Kuih Lopes Gula Melaka versi ekspress yang sangat cepat dan mudah. Rasanya tetap sedap! Jom cuba. Anda pasti suka.
RESIPI KUIH LOPES GULA MELAKA YANG SANGAT MUDAH & TAK GUNA BANYAK BAHAN

BAHAN-BAHAN:
Lemang Nona readymade – beli online disini
Daun pandan
Sedikit pewarna hijau – beli online disini
Sedikit santan kotak – beli online disini
Gula melaka – beli online disini
Air
Garam secukup rasa
Kelapa parut
CARA MEMASAK:
1.Untuk membuat air gula melaka, masukkan gula melaka, daun pandan dan air dengan secukupnya ke dalam periuk. Masak hingga gula larut serta mencapai kepekatan yang anda suka. Angkat dan ketepikan.
2.Dalam periuk berlainan, satukan air, pek beras pulut, serbuk santan (sedia ada dalam pek lemang), daun pandan, garam secukup rasa dan sedikit santan kotak.
3.Sebatikan semua bahan dan rebus selama 45 minit hingga air hampir kering.
4.Angkat dan letak dalam tapis untuk tiriskan airnya.
5.Lemang yang telah siap direbus. Sejukkan sebentar.
6.Potong pulut tadi dan salutkan dengan kelapa parut.
7.Hidangkan bersama air gula melaka.

Kredit resipi & foto: Myra Chaqkey
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Aiskrim Jeruk Mangga Macam Dulu-Dulu. Begini Cara Buatnya
Dijamin Bersih & Halal, Buat Sendiri Sawi Jeruk Hanya Guna 5 Bahan
Cara Mudah Buat Ikan Masin / Ikan Budu / Ikan Jeruk Secara Homemade
Tak Sakit Tekak, Buat Sendiri Jeruk Mangga Sedap Tanpa Guna Ibu Jeruk
Buat Sendiri Jeruk Limau Nipis Homemade. Mudah, Sedap, Pelbagai Guna
Cara Buat Cili Jeruk Homemade Yang Sedap, Rangup & Tak Lembik
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

Dapatkan Gula Melaka sekarang
Tambah keenakan tradisional dengan Gula Melaka asli. Pilihan terbaik untuk pencuci mulut klasik!
Sedapnya Kroket Kentang & Resoles Ragout, Senang Buat Ni.

Pernah dengar atau makan Kroket Kentang dan Resoles Ragout, dua kuih ini sangat popular di Indonesia. Rasan savory dan sedap menjadikannya tidak pernah jemu dimakan, paling penting ia mudah disediakan. Sesuai ni kalau korang buat untuk hidangan minum petang atau tambahan kuih untuk sarapan pagi.

KROKET KENTANG
BAHAN-BAHAN:
BAHAN ISI:
- 250gm daging kisar
- 200gm lobak merah | dadu halus
- 1 biji bawang Holland | dadu halus
- 2 ulas bawang putih | cincang
- 1 pokok daun bawang | hiris halus
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan kicap masin
- 2 sudu makan kicap manis
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- Garam dan gula secukup rasa
- 2 sudu makan tepung gandum | bancuh dengan sedikit air
- 1kg kentang
- 400gm tepung gandum
- 200gm Margarin
- 2 biji kuning telur
- 1 sudu teh gula pasir
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh serbuk penaik
CARA MEMASAK:
- Tumis bawang putih dan bawang Holland hingga wangi.
- Masukkan daging, kacau hingga berubah warna
- Kemudian masukkan pula lobak merah, kacau rata.
- Masukkan pula semua jenis sos, kacau rata dan perasakan dengan garam dan gula.
- Akhir sekali masukkan larutan tepung dan daun bawang , kacau rata lagi.
- Tutup api dan biarkan sejuk.
- Seterusnya sediakan kulit. Hancurkan kentang yang telah digoreng tadi hingga halus.
- Masukkan bahan lain, adun rata.
- Ambil lebih kurang 30gm adunan, leperkan dan isikan inti di tengahnya. Bentukkan semula adunan menjadi bujur. Lakukan hingga habis adunan dan inti.
- Panaskan minyak, kemudian goreng kroket dengan api sederhana hingga kekuningan.
- Setelah masak angkat, tos dan sedia dihidangkan.
Resipi & photo : @imaanoona

RESOLES RAGOUT
BAHAN-BAHAN:
- 300gm ayam rebus | siat-siatkan
- 3 batang lobak merah | dadu halus dan rebus
- 100ml susu
- 100ml stok ayam
- 4 sudu makan tepung gandum
- 2 sudu makan mentega
- 1biji bawang Holland | cincang
- 1/2 sudu teh serbuh buah pala
- 1 pokok daun sadri | cincang halus
- Garam, gula dan serbuk lada hitam secukupnya.
BAHAN KULIT:
- 250gm tepung gandum
- 2 sudu makan metega | cairkan
- 2 biji telur
- 600ml air
- 1/2 sudu teh garam
BAHAN SALUT:
- Tepung gandum
- Telur
- Serbuk roti
- MInyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang Holland menggunakan sedikit mentega.
- Masukkan tepung gandung, kacau rata.
- Kemudian masukkan ayam, lobak merah stok ayam dan susu cair.
- Masak hingga pekat dan mendidih. Tutup api dan biarkan sejuk.
- Sementara itu sediakan bahan kulit. Campurkan semua bahan, kacau rata hingga tidak ada bergentel.
- Panaskan kuali, kemudian oleskan mentega dan dadarkan adunan seperti membuat telur dadar atau kulit kuih ketayap.
- Setelah siap, isikan inti ditengah kemudian lipat seperti sampul surat.
- Golekkan dalam bekas berisi tepung gandum kemudian dalam bekas serbuk roti.
- Panaskan minyak dalam kuali kemudian goreng resoles atas api sederhana hingga kekuningan.
- Angkat, tos dan sedia dihidangkan.
Resipi & photo : By @lidyatjahjadi
Kuih Warisan Terengganu…Mak-mak Kena Wariskan Pada Anak-anak.

Kuih tradisional ni memang wajar diwarisi golongan muda. Bahannya ringkas sahaja, dahlah tu murah pulak. Musim cuti sekolah ni masa terbaik nak kenalkan anak-anak kuih muih tradisional ini.
Ni min kongsikan 7 resipi kuih muih dari pantai timur dari Terengganu, adik-adik yang suka masak pun boleh cuba, ya.
1. AKOK BERLAUK

BAHAN-BAHAN :
BAHAN INTI:
- 1 kg isi ayam
- 2 sudu rempah nasi minyak ( boleh juga guna rempah kurma)
- 2 biji bawang besar / dikisar
- 1 labu bawang putih /dikisar
- 2.5 sm halia
- 1 sudu makan serbuk kunyit
- 3 sudu makan kerisek
- 1 kotak kecil santan kotak (220 ml)
- 3 sudu makan gula
- Garam secukup rasa
- 220 ml air
- 4 biji bawang besar /dipotong dadu
BAHAN KULIT AKOK :
- 10 biji telur
- 8 sudu makan tepung gandum
- 2 sudu makan gula
- Sedikit esen vanilla (jika suka)
CARA MEMASAK :
Cara masak inti :
1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar hingga wangi.
2. Kemudian masukkan rempah kurma dan kesemua bahan lain dalam kuali hingga naik minyak.
3. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Agak-agak nak kering masukkan bawang yang dipotong dadu
5. Masak hingga kering.
Cara masak kulit akok/bauhulu :
1. Putarkan telur dan gula hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan tepung sedikit sedikit dan kaup balikkan sahaja.
3. Lengserkan acuan kuih dengan sedikit mentega dan taburkan dengan tepung untuk mengelakkan akok melekat pada acuan.
4. Panaskan oven pada suhu 140 darjah celcius.
5. Sendukkan adunan setengah acuan, bakar separuh masak. Keluarkan dan masukkan inti.
6. Kemudian tuangkan lagi setengah adunan menutupi inti.
7. Bakar lagi sehingga kekuningan
INFO CHEF :
Akok berlauk ini juga dikenali sebagai bauhulu berlauk.
Saiz hidangan : 60 biji
Masa memasak :40 minit
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Rasa rempah ratus menyebabkan percik ayam berperisa.
2. TEPUNG KAPUR

BAHAN-BAHAN :
- 3 cawan tepung gandum
- 2 cawan air
- 1 cawan gula melaka ( atau gula merah)
- 1 sudu teh kapur makan
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Kelapa parut secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Masakkan gula melaka dengan air sampai cair, sejukkan sekejap.
2. Masukkan air gula melaka ke dalam tepung gandum, masukkan sedikit demi sedikit.
3. Pastikan adunan tidak terlalu cair atau terlalu likat.
4. Masukkan sekali kapur makan yang dibancuh dengan sedikit air. Juga masukkan garam.
5. Tapiskan dalam loyang yang dah diris dengan minyak atau mentega.
6. Kukus dalam masa 30-45 minit.
7. Bila dah masak, sejukkan sekejap dan kemudian potonglah kuih ini. Potong nipis supaya mudah dimakan.
8. Gaulkan kelapa parut dengan garam dan sedikit gula.
9 .Kemudian gaulkan kuih yang dipotong tadi dengan kelapa parut. Siap untuk dinikmati.
INFO CHEF :
Jangan masukkan air manisan/gula melaka ke dalam tepung gandum sekali gus. Sebaliknya sedikit demi sedikit lalu digaul sebagi. Ia penting supaya kita dapat mengagak adunan agak tidak terlalu lembik.
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 45 minit hingga satu jam
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Kuih-muih
Keistimewaan : Kapur menjadi pelikat dan menambah rasa rangup pada kuih.
3. TEPUNG BUNGA

BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan tepung pulut
- Air secukupnya untuk menguli
- 1 sudu teh garam
- 3 sudu makan santan
- 1 biji telur
- Minyak untuk menggoreng
- Gula halus (kastor)
CARA MEMASAK :
1. Masukkan air ke dalam tepung pulut bersama garam dan santan.
2. Uli sampai doh tidak melekat di tangan
3. Bulatkan dan leperkan.
4. Celupkan ke dalam telur yang dipukul sedikit.
5. Goreng dalam kuali panas, angkat dan toskan minyak.
6. Salutkan bersama gula, dan siap.
INFO CHEF : Tepung bunga termasuk dalam senarai kuih tradisi zaman berzaman, kuih lama Terengganu
Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 20
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih-muih
Keistimewaan : Gabungan rasa manis dan tepung pulut menghasilkan rasa yang lazat
4. ASAM GUMPAL

BAHAN-BAHAN :
- 200 gm sagu biji
- 100 gm kacang hijau
- Garam dan gula nisan secukupnya
*Gula nisan dibuat dari mayang kelapa dan dijual dalam pembalut berwarna warni
Bahan kuah :
- 2 cawan santan
- 2.5 sm halia /dimayang halus
- Satu sudu teh halba
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Kacang hijau seeloknya direndam dahulu, baru direbus sampai empuk.
2. Masukkan garam dan gula nisan secukup rasa.
3. Masak sampai kering dan kemudian bulatkan kecil-kecil
4. Sagu biji yang ditoskan tadi, siramkan air panas. Jangan banyak sangat nanti lembik sagunya.
5. Gunakan plastik, ambil sagu itu kemudian kepalkan.
6. Selepas itu leperkan sedikan dan isi dengan inti kacang tadi.
7. Kepalkan dan bulatkan balik, jika tidak menggunakan plastik sagu akan melekat di tangan.
8. Susun dalam loyang dan kukus dalam 15 hingga 20 minit atau sehingga sagu masak.
Cara buah kuah :
1. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk,nyalakan api dan kacau jangan biar santan berketul.
2. Kemudian bila sudah mendidih masukkan sagu yang dikukus tadi
3. Boleh dimakan panas-panas atau sejuk
INFO CHEF : Inti asam gumpal biar dibuat manis sedikit baru lebih sedap.
Saiz hidangan : 20 biji
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih-muih
Keistimewaan : Pencuci mulut lazat dimakan semasa kuih ini sejuk atau panas.
5. TOK AJI SERBAN

BAHAN-BAHAN :
BAHAN LAPISAN BAWAH :
- 2 cawan pulut
- 1/2 sudu makan garam
- 1 1/2 sudu teh gula
- 1/2 cawan santan
BAHAN LAPISAN ATAS:
- 5 biji telur
- 1/2 tin susu pekat
- 1/2 tin susu cair
- 2 ketul gula melaka @ gula merah /dicairkan
CARA MEMASAK :
Cara masak lapisan atas:
1. Kukus pulut dan masukkan semua bahan di atas dan tambahkan sedikiti air dalam 1 1/2 cawan air hingga masak.
2. Setelah pulut masak masukkan ke dalam loyang dan tekan-tekan sehingga mampat dan padat.
3. Setelah semasa pulut panas tuangkan adunan lapisan atas.
Cara masak lapisan bawah :
1. Masukkan semua bahan dalam bekas dan kacau hingga sebati.
2. Kemudian tuangkan di atas lapisan pulut tadi.
3. Kemudian kukus balik selama 45 minit hingga sejam
4. Setelah sejuk Tok Aji Serban siap dipotong untuk dihidang.
INFO CHEF : Ada persamaan dengan seri muka, yang berbeza lapisan atasnya. Bahan telur, santan dan gula perlu seimbang untuk mendapatkan lapisan atas yang cantik (tidak keras dan tidak lembik)
Saiz hidangan : 10 ketul
Masa memasak :Satu jam
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Rasa lemak dan manis, pencuci mulut popular di Terengganu. Lapisan atas tidak menggunakan tepung.
6. KAYU KERAMAT

BAHAN-BAHAN :
- 1/2 kg tepung gandum
- 1 camca teh soda birkabonat
- 1/2 sudu makan yis segera
- 6 camca makan gula
- 2 cawan air suam
- 2 biji telur
- 1 sudu makan majerin/dicairkan
CARA MEMASAK :
1. Masukkan yis dan gula ke dalam air suam dan kacau sedikit. Biarkan yis naik berbuih.
2. Tepung digaulkan dgn majerin sehingga sebati kemudian masukkan soda bikabonat dan gaul rata.
4. Kemudian masukkan air gula dan yis yang dibancuh tadi.
5. Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang satu kali ganda (anggaran dlm sejam))
6.Gorenglah hingga kuih bertukar warna perang dan ia boleh hidangkan bersama teh panas atau dicicah dengan kuah gulai atau kari.
INFO CHEF: Kuih kayu keramat ini seakan kuih cakoi . Walau kelihatan serupa tetapi ia sedikit berbeza. Cakoi lebih lembut dan ringan, manakala Kayu Keramat agak padat dan berat dan amat mengenyangkan.
Saiz hidangan : 50 ketul
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kudapan kuih muih
Keistimewaan : Sajian ringan yang mengenyangkan
7. PULUT NYOR/NYIOR

BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan pulut
- 2 cawan air
- Garam secukupnya
- Kelapa parut digaul garam dan gula / secukupnya
- Garam dan gula
*Ikan kering (dihidang bersama)
CARA MEMASAK :
1 .Masak pulut bersama dua cawan air sehingga masak. Boleh tanak menggunakan ‘rice cooker’.
2. Setelah masak dan sejuk., Pulut yang sudah dimasak, dibentukkan menjadi bulat-bulat.
3. Apabila hendak dimakan gaulkan atau taburkanbersama kelapa parut yang sudah dicampur garam dan gula secukup rasa.
4. Enak dimakan bersama ikan kering
INFO CHEF: Anda juga boleh menabur bertih di atasnya. Ambil sedikit beras pulut dan goreng tanpa minyak (sangai) jadi lah bertih.
Saiz hidangan : 10- 12 ketul
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus atau tanak dalam periuk elektrik
Jenis masakan : Beras pulut
Keistimewaan : Pulut nyor asli ditanak dengan air sahaja tanpa menggunakan santan
Terima kasih :
RESTORAN GAMELAN, Blok B-G-05, Blok No 2, Jalan PJU 1A-7A, Oasis Square, Ara Damansara, Petaling Jaya, Selangor
RESTORAN SINGGANG WARISAN, No 23-G, Blok A, Jln Atmosphere 3, Seri Kembangan, Selangor
KAFE MASAKAN TERENGGANU ASLI, Dalam perkarangan Masjid Bandar Kinrara 5, Puchong, Selangor

2.Dalam periuk berlainan, satukan air, pek beras pulut, serbuk santan (sedia ada dalam pek lemang), daun pandan, garam secukup rasa dan sedikit santan kotak.
3.Sebatikan semua bahan dan rebus selama 45 minit hingga air hampir kering.
4.Angkat dan letak dalam tapis untuk tiriskan airnya.
5.Lemang yang telah siap direbus. Sejukkan sebentar.
6.Potong pulut tadi dan salutkan dengan kelapa parut.
7.Hidangkan bersama air gula melaka.