Buat Lemon Kering, Cara Elak Buah Lemon Busuk Jika Beli Banyak

Share

Buah lemon ini selalu kita masuk dalam minuman dan makanan. Disebab selalu digunakan kita biasanya akan beli dalam kuantiti yang banyak, tambah pula jika harganya mudah ketika itu.

Tapi masalahnya bila lama disimpan dalam peti sejuk lemon tetap jadi buruk. Supaya tak membazir jika ada banyak lemon di rumah boleh buat lemon kering. Bila dah ada lemon kering ini, nak buat air lemon pun senang. Masukkan saja dalam cawan.

Cara-cara buat lemon kering

1.Basuh lemon dengan air garam.

2.Potong lemon nipis-nipis. Susun atas redai.

3.Jemur lemon bawah matahari seharian.

4.Bila habis matahari, simpan lemon dalam peti ais.

5.Esoknya jemur lagi (ulang proses sehingga betul-betul kering)

6. Atau boleh masukkan ke dalam oven suhu 50-70 darjah 5-6 jam (sehingga betul-betul kering).

Cara penggunaan lemon kering untuk minuman

1. Rendam 1 – 2 keping lemon kering ke dalam secawan air suam / panas selama 5 minit.
2. Boleh dicampur bersama gula / madu / halia / teh / chia seed.
3. Siap untuk dihidang.
4. Tambahkan ais jika mahu dihidang sejuk.

Kegunaan lain

  • Boleh jadi bahan masakan berasaskan lemon
  • Air mandian campuran lemon untuk kesegaran badan
  • Boleh juga jadi pewangi rumah (potpourri)
  • Sesuai juga dijadikan sebagai goodies.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Siti Norhafiza Abdul Razak

 

Published by
Rose