1. Masukkan semua bahan di dalam bekas. Tuang air sedikit demi sedikit. Uli tepung hingga doh sebati dan licin. 2. Setelah siap diuli, bulatkan doh dan taburkan tepung banyak-banyak.
3. Canaikan doh dengan kayu pencanai hingga menjadi nipis.
6. Saya keringkan dalam ketuhar dengan bakar selama 10 minit guna suhu 170C.
7. Bila dah siap, masukkan dalam plastik. Boleh biar suhu bilik atau nak letak dalam freezer pun boleh. 8. Kalau nak makan, rebus mi dulu sampai lembut. Angkat dan toskan airnya. Rendam dalam air paip ye, sejukkan mi untuk dapatkan tekstur kenyal.
Kita masih dalam bulan Syawal kan haa jadi mesti ramai lagi saudara-mara atau rakan-rakan yang akan beraya di rumah. Kastad Tiramisu ni sangat sesuai dijadikan sebagai pencuci mulut untuk dihidangkan kepada para tetamu. Ia sangat mudah untuk disediakan dan pastinya sedap! Cuba taw!
1. Goreng ayam utk matikan air. Gaul dengan serbuk kunyit dan garam. 2. Kentang potong wedges dan goreng. 3. Setelah bawang kisar pecah minyak, masukkan rempah kari gaul rata kemudian masukkan air, garam, perasa dan gula. 4. Setelah bawang yang dimayang kekuningan, masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak. 5. Tumis bahan yang dimayang hingga naik bau dan kekuningan layu.
Sedapnya Kuih Kaswi / Kosui Gula Merahni. Lembut, lemak manis dan makan pula dengan kelapa parut, memang buka selera. Bagi anda yang nak cuba belajar buat kuih ni, resipi Kuih Kaswi Gula Merah perkongsian saudari NorDiana Mat Desa ni antara yang terbaik yang boleh dicuba. Resipi ni memang lembut dan bergoyang. Bila dah sejuk pun masih lembut. Pasti puas hati. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KUIH KASWI / KOSUI GULA MERAH
BAHAN-BAHAN: 2 cawan tepung gandum – beli online disini 1/2 cawan tepung ubi – beli online disini 1 sudu air kapur (secubit kapur + sesudu air kapur yang siap dibancuh) – beli online disini 1 cawan gula merah – beli online disini 1 helai daun pandan 3/4 cawan gula pasir – beli online disini 5 cawan air Kelapa parut – ambil bahagian putih sahaja Sedikit garam garam
CARA MEMASAK: 1. Larutkan gula pasir dan gula merah dengan 2 cawan air. Masak atas api sekejap untuk hancurkan gula. Letak daun pandan untuk aroma. Bila gula telah larut, biarkan sejuk. 2. Dalam bekas berasingan, campurkan tepung gandum, tepung ubi dan air kapur bersama 3 cawan air. Sebatikan. 3. Kemudian masukkan air gula yang dimasak tadi. Kacau sebati dan tapis. 4. Guna adunan ke dalam loyang bersaiz 8×8. 5. Kukus adunan kuih selama 30 – 40 minit. 6. Bila Kuih Kaswi telah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
7. Gaul kelapa parut bersama sedikit garam. Kemudian kukus sekejap supaya kelapa tahan lama dan lambat basi.
8. Gaulkan potong Kuih Kaswi bersama kelapa parut. Sedia untuk dinikmati.
TIP UNTUK POTONGAN KUIH KASWI YANG CANTIK
Tunggu kuih betul-betul sejuk sebelum dipotong.
Potong guna pisau plastik yang telah disapu dengan sedikit minyak.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.