Kadang-kadang tekak ni teringin nak makan mee, tapi bila beli, ada pula yang tak habiskan, tamat tempoh pula.
Jadi apa kata kita buat mee sendiri di rumah, dengan resipi daripada Sal SY, yang hanya gunakan tepung gandum dan telur.
Kalau ada yang suka tekstur lembik-lembik, boleh rebus lama sikit.
CARA BUAT MEE HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum – beli online di sini
1 biji telur
2 sudu besar minyak masak – beli online di sini
½ cawan air
2 cubit garam
TONTON Makan Di Mana Ep 18: Ubah Selera, Perkena Menu Western…
TONTON Dapur Rasa Live: Kue Teow Goreng
CARA BUAT:
1. Masukkan semua bahan di dalam bekas. Tuang air sedikit demi sedikit. Uli tepung hingga doh sebati dan licin.
2. Setelah siap diuli, bulatkan doh dan taburkan tepung banyak-banyak.
3. Canaikan doh dengan kayu pencanai hingga menjadi nipis.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
4. Lipat doh (seperti dalam gambar) dan potong kecil-kecil.
5. Dah siap potong, leraikannya tabur tepung lagi elak dari melekat. Saya sanggulkan dengan pusing-pusing bulatkan.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
6. Saya keringkan dalam ketuhar dengan bakar selama 10 minit guna suhu 170C.
7. Bila dah siap, masukkan dalam plastik. Boleh biar suhu bilik atau nak letak dalam freezer pun boleh.
8. Kalau nak makan, rebus mi dulu sampai lembut. Angkat dan toskan airnya. Rendam dalam air paip ye, sejukkan mi untuk dapatkan tekstur kenyal.
Kredit resipi: Sal SY
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: