Kalau tercari-cari menu untuk minum petang, boleh cuba buat resipi ini.
Resipi tanpa serbuk penaik perkongsian daripada seorang chef, namun diolah oleh Dani J Tang.
Sangat sesuai untuk orang yang tak simpan penaik sebab jarang baking. Tapi kalau takut kek tak jadi, boleh je nak letak penaik 1 sudu kecil.
RESIPI PEACH BUTTERCAKE
BAHAN-BAHAN:
250g mentega (majerin dalam resipi asal) – beli online di sini
220g gula castor (saya guna 200g, sesuai selera) – beli online di sini
250g tepung gandum | diayak – beli online di sini
4 biji telur
70ml susu segar
1 sudu kecil air lemon @ cuka
1 penutup esen vanilla (saya guna french V)
Dapatkan DeRoyal 3 in 1 Cordless Chopper & Mixer dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA-CARA:
1. Panaskan ketuhar ikut kesesuaian atau AF masing-masing ye. Saya guna ketuhar industri, suhu atas bawah 150C selama 20 minit kemudian turunkan suhu 130C selama 20 minit lagi.
2. Sukat susu kemudian masukkan perahan lemon @ cuka, biar selama 10 minit. Ketepikan (resepi asal hanya guna susu sahaja ya. Saya olah masukkan lemon @ cuka).
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
3. Pukul mentega dan gula sehingga putih dan kembang gebu. Jangan lupa kaup tepi-tepi bekas.
4. Masukkan esen vanilla, kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji (masukkan sebiji, pukul sehingga rata, ulang seterusnya sampai habis 4 biji telur)
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
6. Masukkan dalam loyang saiz 8 atau boleh guna aluminium cup atau muffin pan/cup.
7. Boleh pelbagaikan ikut kreativiti masing-masing nak letak buah atau nak warnakan atau dibiar kosong je.
8. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
Kredit resipi: Dani J Tang
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official: