1. Tuang minyak di dalam kuali tapi jangan banyak sangat. Tumis pes sampai naik minyak. 2. Masukkan rempah dan sedikit air. Kacau lagi sampai naik minyak semula.
3. Masukkan daging dan terus tutup bila keluar air daging dan daging menjadi kecut. 4. Kemudian, baru tambah air dan sedikit garam dan perasa. Biarkan daging sampai empuk.
5. Tambahkan kerisik dan santan. Kacau-kacau. Biarkan mendidih dan pekat.
6. Masukkan daun kunyit dan serai yang sudah dihiris. Gaul sebati dan tambah air asam jawa. 7. Masa ni, gaul rata dan boleh rasa dah sama ada tak cukup garam atau tak. Kalau agak masin, boleh tambah santan.
*rendang daging ini boleh buat berkuah atau kering ya. Kalau kering, kena kurangkan garam masa awal-awal letak tadi.
Hari ni anak-anak request nak makan fish & chip. Jadi tak perlu nak order foodpanda atau makan di luar. Kalau nak puas makan lebih baik masak sendiri. Lengkap dengan sosnya sekali.
Fish n chip with cheezy black pepper sauce Bahan-bahan: Isi ikan dory Tepung beras- BELI ONLINE DI SINI Tepung gandum Garam Gula Serbuk cili Serbuk rempah daging-BELI ONLINE DI SINI Serbuk roti (bread crumb)-BELI ONLINE DI SINI
Cara memasak: 1.Bancuhkan kesemua bahan di atas kecuali serbuk roti.
2.Celup isi ikan dalam adunan tersebut.
3.Kemudian salutkan dengan serbuk roti. 4.Goreng sampai masak.
Bahan sos cheezy: 1 labu bawang besar 2 ulas bawang putih 3 sudu besar tepung gandum 3 sudu besar lada hitam 1 kiub pati ayam Air secukupnya Garam 1 sudu kecil Mix herb 2 keping keju cedar Sedikit pewarna kuning makanan.just nak bagi cantik jer . Cara buat sos: 1.(Tumis bawang besar dan bawang putih sampai garing) 2.Masukkan tepung gandum. 3.Goreng sampai nampak garing 4.Masukkan air. 5.Tambahkan lada hitam 6.Kemudian masukkan keju cedar. 7.Masukkan kiub pati ayam. 8.Perasakan dengan garam. 9.Tambahkan 1 sudu kecil mix herb 10.Masak sampai agak pekat. 11.Kalau terlalu pekat boleh tambah air. 12.Setelah masak,masukkan dalam blender dan kisar sos tadi. Siap untuk dihidang. Sos ini sesuai makan dengan jejari kentang @ mash potato@wedges.
Nakkan apom atau apam solo yang gebu dan sedap dikunyah. Jom ikut resipi ini, perkongsian dari Shazura Shahril. Apom ni gunakan yis mauripan aje, lebih mudah diguna. Untuk bagi lembut sedikit, empunya resipi letak satu sudu kecil eno.
Apapun apom ni boleh juga kalau nak gunakan inti kelapa. Tapi kalau min memang suka inti kacang merah. Jom kita cuba resipi ini berbaloi baloi sedapnya.
APOM SOLO
BAHAN-BAHAN :
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan gula
Garam secubit
1/4 cawan minyak
1 1/4 cawan air
1 sudu besar mauripan
Sedikit pewarna
1 sudu kecil ENO (jika suka)
Bahan inti : Pes kacang merah secukupnya (ada dijual di kedai bakeri) @ pes coklat
CARA MEMASAK : 1. Satukan semua bahan dan kacau sehingga tiada ketul ( kacau ye jgn blend) 2. Perap 1/2 jam. 3. Sambil tunggu perap tu sapu acuan dgn minyak dan gentel inti ( kcg merah@ inti nyok@ coklat etc) buh dlm acuan 4. Lepas 15 minit dh boleh panaskan kukusan. Bagi mendidih. 5. Adunan tadi bila dah naik @kembang kacau (empunya resipi masukkan satu sudu kecil eno) 6. Kacau hingga betul betul dia turun. Masukkan dlm acuan dan kukus selama 15 minit api slow ( jgn kecik sgt). Siap. 7. Nak banyak boleh gandakan, adunan ini dapat dalam 15 biji aje.
Kredit: shazura shahril
ANDA SEDANG MENCARI STEAMER ATAU ALAT PENGUKUS YANG MEMUDAHKAN ANDA MENGUKUS APAM. JOM LAYARI DI SINI.
Suka makan Cucur yang sedap? Ha…meh sini nak belanja satu resipi best. Anda boleh cuba resipi Jemput Jemput Nasiyang dikongsi sendiri oleh saudari Nur Ain Mat Daud. Caranya sangat mudah dan bahan yang digunakan juga tidak renyah. Berbaloi sangat buat untuk minum petang. Garing di luar, lembut di dalam. Memang enak! Jom cuba. Anda pasti sukakan rasanya.
RESEPI JEMPUT JEMPUT NASI / CUCUR NASI SEDAP & MUDAH
BAHAN DIPOTONG DADU: Bawang besar – beli online disini Ubi kentang – beli online disini Kepingan keju Cili merah Daun sup /daun bawang (Boleh tambah aneka sayur terpulang selera masing-masing)
CARA MEMASAK: 1. Satukan nasi dan isi ayam. Kisar halus. 2. Masukkan ke dalam bekas dan tambahkan bahan-bahan lain yang telah dipotong dadu. 3. Masukkan bahan perasa dan gaul rata. Tambahkan juga sedikit tepung gandum.
4. Goreng adunan jemput jemput dalam minyak yang banyak. Jemput jemput ini garing di luar lembut di dalam.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.