Puding karamel sentiasa mendapat tempat di hati ramai. Makan sejuk-sejuk, memang sedap sangat. Enak juga dijadikan sebagai menu pencuci mulut ketika berbuka puasa nanti.
Nak buat puding karamel ni pun mudah je. Apatah lagi, resepinya hanya gunakan bahan yang memang sedia ada di dapur. Tak perlu susah payah nak ke kedai beli bahan.
Perkongsian resipi mudah oleh Ana Mohd ini buat kita tak rasa renyah pun nak buat puding karamel. Semuanya hanya menggunakan barang asas yang sentiasa ada di dapur kita. Jom cuba.
Ketika ini ramai yang dalam usaha mengurangkan pengambilan gula dan karbohidrat demi menurunkan berat badan. Tapi dalam masa yang sama teringin nak makan kuih muih.
Kalau dah teringin sangat boleh saja menikmatinya tapi pastikan sihat. Salah satu yang boleh dibuat adalah lepat pisang dua bahan versi sihat. Caranya dikongsi oleh Ayu Zule.
Resipi lepat pisang sihat
Saya kongsi resipi sihat lepat pisang tanpa tepung dan tanpa gula. Hanya guna 2 bahan sahaja iaitu rolled oat dan pisang.
Sangat sesuai untuk mereka yang sedang berdiet dan nak makan kuih tapi dalam versi sihat.
Bahan-bahan
-1/4 cawan rolled oat – gunakan yang biasa, kisar kering sehingga hancur.
-1 biji pisang – dilenyek, gunakan pisang berangan atau pisang lain pun tiada masalah)
Cara Membuat:
1. Gaul rolled oat dan pisang yang telah dilenyek tadi sehingga sebati.
2. Selepas itu, layurkan daun pisang di atas api untuk mudahkan cara nak membungkusnya.
3. Letakkan 1 ½ sudu besar bancuhan kuih tadi di atas daun pisang dan balut seperti biasa.
4. Kukus kuih dalam pengukus selama lebih kurang 15 – 20 minit.
5. Tekstur dan rasa sama sahaja seperti menggunakan tepung biasa.
Tak perlu letak gula sebab pisang itu pun dah cukup manis. Resipi ini boleh dapat 3 biji kuih lepat tapi makan 2 biji pun dah kenyang. Kalori anggalan dalam 250kcal untuk 3 biji.
Jika nak buat banyak, boleh saja gandakan bahan tersebut dan frozen dalam peti ais. Nak makan boleh kukus seketika.
Buntu fikirkan sarapan apa nak dibuat setiap pagi? Usah risau…Ada macam-macam resipi boleh cuba. Salah satu yang mudah dan pantas adalah cucur. Ha..Terlajak mudah! Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CUCUR SOSEJ BERSAMA SAYURAN
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1 biji ubi kentang | dihiris kecil
1 biji bawang besar | dimayang
1 biji telur
2 batang sosej | dihiris nipis
1 cawan air sejuk
1 batang lobak merah | dihiris halus
Sedikit daun kucai | dihiris
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Masukkan hirisan sosej, kentang, bawang, lobak merah, daun kucai, tepung dan telur ke dalam mangkuk besar. Gaulkan dan tambah air sedikit demi sedikit.
Gaul adunan supaya sebati dan masukkan garam mengikut cita rasa.
Panaskan minyak dan sudukan adunan tepung ke dalam minyak panas. Balik-balikkan cucur dan goreng sehingga kekuningan.
Makanan berasaskan halia dan bawang putih antara yang boleh membuang angin dalam badan. Untuk makan secara mentah, rasanya kurang enak. Jadi bolehlah hasilkan Bawang Putih Goreng Rangup @ Garlic Crunchy perkongsian saudari Murni Ja’afar seperti di bawah ni. Sangat ringkas, sedap dan tahan lama. Bawang putih dekat dapur pun tak akan jadi kecut. Jom cuba.
RESIPI BAWANG PUTIH GORENG RANGUP
BAHAN-BAHAN:
Bawang putih – jumlah ikut sebanyak mana yang anda nak hasilkan
Air garam ( garam dilarutkan dalam air. Kemasinan ikut citarasa)
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
1. Kupas bawang putih dan basuh bersih. Toskan.
2. Sagat bawang tadi nipis-nipis. Boleh juga dihiris menggunakan pisau.
3. Panaskan minyak dengan banyak dalam kuali.
4. Goreng hirisan bawang putih tadi guna api sederhana. Pastikan pandai mengawal suhu supaya bawang putih tidak berwarna gelap. Nanti rasanya pahit.
5. Sebelum bawang garing, masukkan 1 sudu teh air garam ke dalam minyak gorengan berisi bawang. Gaul rata dan masak hingga garing.
6. Angkat, toskan minyak dan sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.