Kalau minum kopi, roti kering homemade ni memang padanan yang sedap tak terkata. Biasanya kita beli je di kedai runcit. Tetapi lepas ni, apa kata buat sendiri je menggunakan resipi dari saudari Suzie Maswar kerana caranya sangat mudah dan tidak mahal. Kalau ada roti sandwic yang hampir tamat tempoh, dari dibiarkan berkulat, bolehlah buat roti kering begini. Jimat kan? Krup..krup rangup. Memang layan! Jom lihat cara-cara membuat roti kering ni.
CARA-CARA BUAT ROTI KERING HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Roti sandwic
Mentega | boleh juga guna marjerin
Gula
Sudu/ pisau untuk sapuan mentega dan gunting untuk potong roti
CARA MEMASAK:
1. Ambil roti dan sapukan marjerin di kedua-dua permukaan roti. Taburkan gula secukupnya.
2. Potong roti mengikut saiz yang anda gemari. Guna gunting untuk lebih mudah.
Ads
3. Susun kepingan roti di dalam dulang pembakar.
4. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 200C selama 20-25 minit. Guna api atas bawah.
5. Keluarkan roti dan sejukkan.
6. Simpan di dalam balang kedap udara.
Nota: Waktu membakar berlainan bagi setiap ketuhar. Oleh itu kena selalu jengah roti anda bagi mengelakkan ia hangus.
Mencari makanan yang manis untuk berbuka puasa? Jom buat Popiah Pisang Berkeju. Cukup senang cara membuatnya. Hanya ambil sekeping kulit popiah, letakkan pisang, keju serta coklat cip, lipat dan goreng. Boleh juga masak menggunakan air fryer. Mudah kan? Nak hidangan bertambah lazat, gunakan Anchor Cheese Slices. Kepingan keju ini kaya dengan protein dan kalsium yang sesuai untuk seisi keluarga.
POPIAH PISANG BERKEJU
Bahan-bahan:
8 keping kulit popiah
8 keping Anchor Cheese Slices
4 biji pisang – potong dadu
50gram coklat cip
150gram Anchor Unsalted Butter
Kuning telur
Cara Memasak:
Ambil sekeping kulit popiah. Letak sekeping Anchor Cheese Slices.
Letak potongan pisang dan coklat cip secukupnya.
Sapu bahagian hujung kulit popiah dengan kuning telur. Gulung kulit popiah dan rapikan.
Cairkan Anchor Unsalted Butter dalam kuali. Goreng popiah hingga keperang-perangan. Hidangkan panas.
Kacang lebih buat biskut mazola banyak lagi, daripada membazir Cik Mas Ayu kongsikan resipi buat ais krim cornetto hanya guna balik resipi viral aiskrim choki-choki dan tambah kacang mazola. Sangat senang dan sedap.
AISKRIM CORNETTO HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
4½ tin air (sukat guna tin susu)
2½ sudu besar tepung jagung
1 sudu teh garam
Choki² @ koko tube
Kacang tanah tumbuk
2 sudu besar emulco vanila ( nk guna esen pon boleh)
CARA MEMASAK:
Masak susu cair,susu pekat bersama 1 tin air dan garam….kacau sehingga garam hancur…x perlu mendidih…
Dalam tin susu yang sama,kacau ½ tin air bersama tepung jagung hingga sebati..masukkan ke dalam adunan aiskrim td…
Masukkan air selebihnya…kacau hingga sebati dan biarkan mendidih…lebih lama mendidih lebih menjamin kegebuan aiskrim…
Biarkan suam sebelum pintal….masukkan emulco vanila….kacau sebati…tapis sebelum masukkan dalam jug….
Choki² masukkan ke dalam plastik aiskrim dan ratakan sehingga separuh plastik…
Masukkan kacang dan adunan aiskrim….boleh pintal…..siapp….
Sekali sekala tekak mesti teringin nak makan kudapan barat. Keju dan kentang adalah dua gandingan serasi yang cukup menyelerakan. Tapi jangan selalu sangat, maklumlah berlemak dan berkrim. Nanti naik berat badan pula. Sajian ini sungguh mengenyangkan malah boleh sahaja dinikmati sebagai sarapan atau makan malam. Sesuai juga dijadikan brunch. Bahan-bahan untuk hasilkan hidangan ini pun ringkas sahaja. Jom kita cuba buat sendiri Cheesy Potato Bake. Anda pasti suka.
CHEESY POTATO BAKE
BAHAN-BAHAN:
60gm mentega
1/4 cawan tepung gandum
21/3 cawan susu segar
2 cawan parutan keju
1.2 kg kentang, dikupas dan dihiris nipis-nipis
Garam dan lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 180C. Ambil loyang pembakar segi empat dan griskan dengan sedikit mentega. Ketepikan.
Cairkan mentega dalam periuk saucepan menggunakan api sederhana. Masukkan tepung, masak dan kacau secara kerap selama dua minit atau hingga sebati.
Alihkan periuk dari api @ padamkan api. Perlahan-lahan masukkan susu dan kacau dengan kerap hingga menjadi campuran yang benar-benar sebati.
Kemudian letak kembali di atas api. Masak dan kacau sehingga sos mendidih.
Masukkan pula 1 1/2 cawan parutan keju dan kacau hingga sebati.
Susun 1/3 hirisan kentang, biarkan ia sedikit bertindan di dalam loyang pembakar, taburkan garam dan lada hitam.
Sudukan satu pertiga daripada sos keju tadi sehingga menutupi lapisan kentang. Ulang sebanyak dua kali. Jadikan dua lapisan. Taburkan lebihan parutan keju di permukaan.
Bakar di dalam ketuhar selama satu jam atau hingga kentang empuk dan perang keemasan.
Jika permukaan keju menjadi terlalu perang sebelum sampai waktunya, tutup dengan kertas aluminium foil bagi mengelakkan lapisan keju menjadi terlalu hangus.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.