Rindu nak makan roti macam dekat kafe mahal tu, jom kita tiru caranya dengan resipi yang dikongsi oleh Chef Ritz. Resipi ni mudah, tak perlu nak renyah-renyah kata orang utara.
Roti jenis ni dah jadi satu trend. Kebanyakan kafe hipster gemar gunakan roti ni untuk dijadikan sandwic. Boleh juga dicicah dengan mushroom soup atau pun rendang daging. Memang terbaik.
BAHAN-BAHAN
250g tepung T65. (brand Farine De Mon Pere)
25g tepung wholemeal
25g tepung Rye
8g garam
3g yis kering-BELI ONLINE DI SINI
220g air suam
10g madu-BELI ONLINE DI SINI
CARA MEMBUAT:
- Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan uli sehingga doh terbentuk (doh masih lembik masa ni)
- Tutup bekas dengan plastik atau kain dan simpan di dalam peti sejuk.
3.Setiap 30 minit, lakukan ‘stretch n fold’. (saya buat sebanyak dua kali)
4Bentukkan doh (saya buat bentuk oval) dan pindahkan ke dalam basket
5.Rehatkan doh (final fermentation) lebih kurang 4 jam
6.Scoring doh dan pindahkan ke dalam bekas (saya gunakan pyrex) yang sudah dipanaskan terlebih dahulu di dalam oven, 230 darjah selsius.
7.Bakar dalam oven selama 20 minit (dengan penutup) dan lagi 20 minit tanpa penutup) pada suhu 230 darjah selsius
8.Selepas bakar pindahkan ke atas jaring.
OK… kalau makan saja macam tak best pulak kan? Chef Ritz bagi idea. Letak cheddar cheese, salad, tuna spread, dan susun telur rebus atas roti. Pipekan sedikit lite mayo dan taburkan sikit lada hitam untuk perasa.
Selamat mencuba.
Kredit: ritzthebaker.com
Memang Sedap. Resipi Popia Lapis Rangup Best Untuk Minum Petang
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Beef & Tuna Sandwich, 2 Resipi Untuk Sarapan Pagi Yang Penuh Tenaga
Walaupun ringkas sandwich boleh mengalas perut dan membekalkan tenaga seharian anda.
TUNA SANDWICH CREAMY
BAHAN-BAHAN:
- 1 tin tuna dalam air
- 5 sudu makan mayonnaise
- 2 sudu makan mentega
- 1 sudu makan susu pekat.
CARA MENYEDIAKANNYA:
- Lenyekkan tuna. Masukkan semua bahan dan gaul Sebati.
BAHAN HIASAN:
- 2 biji tomato dihiris nipis bulat-bulat
- Salad
CARA BUAT SANDWICH TUNA:
- Roti buang bahagian tepi. (Boleh juga kalau tidak buang)
- Sapu roti dengan sedikit mentega. Sapu rata tuna.
- Letak Tomato hiris dan Salad. Atas salad letak cheese slice dan letak roti.
- Kemudian potong segi tiga atau mengikut kesukaan masing masing.
BEEF SANDWICH
BAHAN-BAHAN:
- 1 steak/daging yang sudah dibakar (hiris nipis-nipis)
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih dihiris.
- sos blackpaper
- sos tiram
CARA MEMASAK:
- Tumis bawang hingga masak atau layu.
- Masukkan daging dan sos black dan sedikit sos tiram. Goreng Hingga Masak. Sedia untuk dihidangkan.
CARA BUAT SANDWICH BEEF:
- Sapukan roti dengan mentega.
- Letakkan daging dan cheese.
- Selepas itu letak tomato hiris dan salad.
- Letak roti sekali lagi potong segi tiga
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Parmiati Binti Suyudi
5 Pastri Lapis Manis , Rangup Kaya Dengan Rasa Mentega…
Pastri Lapis atau Puff Pastry memang kaya dengan rasa mentega yang enak. Rapuh dengan rasa lemak memang gerenti sedap.
Satu ciri utama pastri lapis ni adalah doh yang dilipat dan dicanai beberapa kali. Setiap kali ulangan langkah ini, doh kena direhatkan dalam peti sejuk. Terbentuk lah pastri yang mengembang naik yang gebu dan lembut.
Pasti berperasa mentega ni jadi tambah enak bila diletak inti atau topping. Ni min kongsikan 5 pastri manis untuk menceriakan hari mu.
1. PARISIAN FLAN
BAHAN-BAHAN :
Bahan A: Crème Patisserie / Kastard
- 1 liter susu segar
- 10 ml esen vanilla
- 240gm kuning telur
- 200gm gula halus
- 90gm tepung jagung
- 100gm mentega | biar dalam suhu 40 darjah Celcius
Bahan B: Pastri Lapis :
- 425gm mentega | tidak bergaram ‘unsalted’
- 312gm tepung roti
- 190gm tepung kek
- 15gm garam
- 75gm mentega
- 250ml air sejuk | dari peti sejuk
CARA MEMASAK :
1. Satukan Bahan B ke dalam mesin adunan sehingga sebati.
2. Ulikan doh, ratakan menjadi segi empat tepat.
3. Lipatkan dengan mentega 425gm ke dalamnya. Pada proses lipatan pertama rehatkan dalam peti sejuk ‘chillers’ sekurangya sejam.
4. Kemudian ulangi proses mencanai dan melipat sebanyak 10 kali membentuk segi empat. Setiap kali proses lipatan dan canai pastikan ia direhatkan dalam peti sejuk selama 20 minit
5. Lakukan langkah ini sampai mentega dan doh tercampur dan membentuk lapisan-lapisan.
Cara membuat kastad :
1. Panaskan susu dan esen vanilla dalam periuk.
2. Tambahkan telur kuning, gula, telur dan tepung jagung ke dalam mangkuk adunan dan kacau sehingga pekat.
3. Kemudian masukkan mentega dan kacau sebati.
4.Leperkan dan tekan rata doh pastri lapis dalam loyang bulat dan isikan dengan kastard.
5. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180oC selama 1 jam.
Saiz hidangan : 5 orang
Waktu memasak : 2 jam
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Pastri Puff Manis
Keistimewaan : Kelembutan kastad bersama dengan kerangupan pastri lapis dengan keharuman mentega
Info Chef : Pastikan anda membakar sehingga permukaan kastad menjadi warna keperangan (caramelized). Anda boleh juga menggunakan doh pastri puff sedia yang di jual di pasaraya.
2. CHOCOLATE 72% MILLE-FEUILLE
BAHAN-BAHAN :
Bahan A : Creme Patisserie Chocolate/ Kastad Coklat
- 500 ml susu segar
- 100gm krim
- 90gm kuning telur
- 75gm gula halus
- 30gm tepung jagung
- 210gm coklat | dicairkan
- 100gm mentega
Bahan B: Pastri Lapis Berperisa Coklat
- 1200gm mentega ‘unsalted’
- 75gm tepung koko
- 1500gm tepung gandum
- 30gm garam halus
- 750ml air sejuk
- 180gm mentega ‘unsalted’
- 120gm coklat gelap | dicairkan
CARA MEMASAK :
1. Satukan Bahan B (kecuali coklat gelap) dalam mesin adunan sehingga menjadi doh.
2. Tambahkan coklat gelap cair dan ulikan doh sehingga sebati.
3. Lipatkan doh sebanyak 10 kali bersama mentega. Lakukan proses sama seperti resipi sebelumnya .
4. Leperkan doh setebal 4cm dan potongkan lapisan doh secara memanjang.
5. Bakarkan dalam ketuhar pada suhu 180 oC selama 30 minit, dan pastikan dulang diletakkan ke atas doh semasa proses pembakaran.
Cara memasak kastad coklat :
1. Panaskan krim dan susu dalam periuk.
2. Ambilkan mangkuk adunan dan campurkan telur kuning, gula dan tepung jagung.
3. Tunggu hingga krim dan susu mengelegak, kemudian tambahkan ke dalam mangkuk adunan dan gaulkan.
4. Masukkan coklat cair ke dalam mangkuk bersama mentega.
5. Biarkan sejuk ,sapukan kastad coklat di antara lapisan doh yang dibakar tadi
Saiz hidangan : 6 orang
Waktu memasak : 2 jam
Cara Memasak : Bakar dan didih (kastad)
Jenis masakan : Pastri Puff Manis
Keistimewaan : Kaya dengan rasa coklat gelap dengan koko tulen lebih 70 peratus
Info Chef : Letakkan dulang di atas doh pastri supaya ianya tidak mengembang atau menaik semasa proses pembakaran. Pastri dalam keadaan leper dan nipis setelah dibakar.
3. ALBINAO RED BERRIES BAND
Bahan A:
- 425gm mentega
- 1kg beri campuran IQF *Ada dijual di pasaraya
- Krim badam secukupnya | *Rujuk resipi Alsation Apple Tart untuk cara buat.
Bahan B Pastri Lapis:
- 425gm mentega tanpa garam
- 312gm tepung roti
- 190gm tepung kek
- 15gm garam
- 75gm mentega
- 250ml air sejuk
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan B di dalam mesin adunan. Ulikan doh
2. Kemudian lipatkan doh dengan mentega (425g) sebanyak 15 kali. Canai dan ratakan.
3. Potong doh pastri lapis memanjang,bakar dalam ketuhar bersuhu 180 darjah celcius selama 30 minit
4. Letakkan pastri lapis ke dalam loyang bersama krim almond, dan isikan dengan beri campuran IQF.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Pastri Puff Manis
Keistimewaan : Keunikan rasa beri yang masam manis dengan krim badam
INFO CHEF : Pastikan anda meletakkan dulang di atas doh pastri supaya ianya tidak mengembang naik terlalu besar semasa proses pembakaran.
4. ALSATION APPLE TART
BAHAN-BAHAN :
Bahan A : Krim badam
- 1kg gula
- 1kg mentega
- 2 biji epal
- 1kg tepung badam
- 10gm tepung gandum
- 12 biji telur
* Baki boleh disimpan dalam peti sejuk
Doh pastri lapis secukupnya *Resipi dan cara buat sama seperti Parisian Flan.
Bahan B : Epal rebus
- 2kg epal merah atau hijau
- 3 batang kayu manis
- 6 biji bunga lawang
- 1kg puri rasberi
CARA MEMASAK :
1. Mulakan dngan bahan B, sediakan periuk besar dan isikan air sehingga 1/4.
2. Buangkan kulit epal dan biarkan tangkai bersama semasa merebus.
3. Masukkan puri apabila sudah mengelegak berserta dengan kesemua epal, kulit kayu manis, bunga lawang.
4. Tutup periuk dan biarkan ia direbus selama sejam lebih.
5. Apabila sejuk potong epal dalam bentuk wedges.
Cara membuat krim badam:
1. Sediakan bahan A, mulakan dengan masukkan gula dan mentega dalam mesin campuran putar sehingga kelihatan kuning pucat.
2. Kemudiam masukkan tepung badam tepung biasa dan telur secara selang seli sehingga dicampur dengan rata.
3. Kemudiankan ambil doh pastri lapis dan tekan rata dan sedia dalam tart ring.(acuan berbentuk segi empat.
4. Isikan krim almond sehingga 80% dan susunkan epal yand dihiris dalam bentuk yang dikegemari.
5. Panaskan dalam ketuhar 170oC selama 30 minute, tunggu sehingga warna atas bertukar ke warna coklat terang.
Saiz hidangan : 6 orang
Waktu memasak : 2 jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Pastri Puff Manis
Keistimewaan : Gabungan rasa epal dengan keharuman kulit kayu manis
Info Chef : Pastikan epal tidak terlalu masak supaya tidak menjadi lembik
5. CINNAMON PALMIERS
BAHAN-BAHAN :
Bahan-bahan Pastri Lapis:
- 425gm mentega tanpa garam
- 312gm tepung roti
- 190gm tepung kek
- 15gm garam
- 75gm mentega
- 250ml air sejuk
Gula halus dan serbuk kayu manis secukupnya |dicampurkan
CARA MEMASAK :
1. Lakukan langkah membuat pastri seperti membuat pasteri dalam resipi sebelumnya. Ulangi proses mencanai dan melipat sebanyak 10 kali. Setiap kali lipatan dan canai, simpan dan rehatkan doh dalam peti sejuk.
2. Ulikan adunan doh pastri dan canai rata sehingga 4sm tebal
3. Taburkan gula dan serbuk kayu manis ke atas doh pastri.
4. Potong secara memanjang dan bentukkan dan lilit sehingga menyerupai hati.
5. Bakarkan dalam ketuhar pada suhu 180 oC selama 30 minit.
Saiz hidangan : 5 orang
Waktu memasak : 2 jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Pastri Puff Manis
Keistimewaan : Keharuman kulit kayu manis sepadan pastri lapis bergula
Info Chef : Boleh dimakan begitu sahaja atau bersama aiskrim vanilla. Palmiers bermaksud pastri berbentuk telinga gajah atau daun palma.
Resipi Roti Kastard Sedap & Hanya Bakar Guna Kuali
Suka makan roti? Jika ya, resipi Roti Kastard sedap perkongsian saudari Nita -nvoo Daniels ni antara yang boleh dicuba. Memang enak kalau dapat makan panas-panas. Malah, inti kastard tu juga boleh digantikan dengan keju mozzarella atau apa-apa inti kegemaran. Anda pasti suka. Jom cuba! Boleh buat untuk sarapan atau minum petang.
RESIPI ROTI KASTARD LEMBUT & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
- 300gm (1 1/2 cawan) tepung roti
- 5 sudu makan gula
- 1 sudu makan yis segera
- 1/2 cawan air
- 6 sudu makan susu segar
- 2 biji telur saiz kecil – jika guna saiz besar, cukup hanya 1 biji – dipukul
- 2 sudu makan mentega lembut
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung, gula dan yis. Gaul sebati.
2. Kemudian masukkan air, susu dan telur. Kacau rata dan akhir sekali masukkan mentega. Adun hingga sebati seperti membuat doh roti.
3. Perap doh selama 45 minit atau hingga doh naik 2 kali ganda.
4. Bila doh naik 2 kali ganda, tumbuk doh dan uli selama 5 minit lagi.
5. Bahagiakan doh kepada 8 bahagian dan bentukkan jadi bebola.
6. canai doh dan masukkan inti kastard atau keju mozzarella.
7. Sapukan air di bahagian tepi doh, lipat dan tekan tepinya supaya inti tidak keluar sewaktu dimasak nanti.
8. Biarkan doh selama 20 minit sehingga ia naik 1 kali ganda lagi.
9. masak roti dalam kuali non-stick tanpa minyak. Guna api perlahan sahaja. Tutup kuali menggunakan penutup periuk.
10. Bila roti dah kekuningan, balikkan dan masak hingga sempurna.
11. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
RESEPI INTI KASTARD
BAHAN-BAHAN:
1/2 cawan tepung jagung
2 sudu makan tepung kastard
1 1/2 cawan susu segar
2 biji telur
1/2 – 1 sudu teh esen vanilla – ikut citarasa
3 sudu makan gula – boleh lebihkan jika suka manis
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dalam periuk dan masak guna api sederhana hingga likat dan mendidih.
2. Sejukkan terlebih dahulu sebelum digunakan.
3. Jika suka inti keju, guna parutan keju mozzarella bagi menggantikan inti kastard.
INFO:
1. Jika tiada tepung roti, boleh guna tepung gandum. Tetapi perlu ayak 2 kali.
2. Selain seperti bentuk dalam gambar, boleh bentukkan roti ikut kreativiti masing-masing.
Kredit resipi & foto: Nita -nvoo Daniels