Buat Sendiri 4 Puding Popular & Tak Jemu Makan.

Share

Semua orang suka puding mahu pun agar-agar menu ini sering mengoda selera, terutamanya di musim panas. Selain warnanya yang berwarna warni dan kepelbagai rasa menjadikan ia sesuai untuk juadah pencuci mulut. Dari kerap membeli, apa kata anda sediakan sendiri menu ini dan ia boleh disimpan lama dalam peti sejuk. Jimat dan terjamin kebersihannya.

AGAR-AGAR CENDOL

 BAHAN A : LAPISAN CENDOL

  • 750ml air
  • 170gm gula
  • 10gm agar-agar
  • 250ml santan
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • Cendol secukupnya

BAHAN B: LAPISAN GULA MELAKA

  • 750ml air
  • 250gm gula melaka | diracik halus
  • 10gm agar-agar
  • 250ml santan

 CARA MEMASAK:

  1. Untuk menyediakan bahan A. Masak air, gula dan agar-agar hingga larut.
  2. Satukan santan dan tepung jagung, kacau agar tidak bergentel.
  3. Tapiskan dan tuangkan ke dalam agar-agar.
  4. Masak sebentar hingga mendidih.
  5. Angkat dan biarkan suam baru masukkan cendol.
  6. Biarkan ianya keras.
  7. Untuk menyediakan bahan B. Masak air, gula melaka dan agar-agar hingga larut.
  8. Masukkan santan, kacau sebentar.
  9. Akhir sekali, tuangkan keatas lapisan cendol yang telah keras.

 

AGAR-AGAR RINTIK PANDAN

BAHAN-BAHAN:

BAHAN A:

  • 1/2 sudu makan agar-agar serbuk
  • 250ml santan cair
  • 1 sudu makan gula pasir
  • Sedikit pewarna hijau

BAHAN B:

  • 1/2 sudu besar agar-agar
  • 500ml air
  • 100gm gula merah
  • 1 sudu makan tepung kastard campur 2 sudu makan  air
  • 2 helai daun pandan

CARA MEMASAK:

  1. Untuk menyediakan bahan A. Campurkan semua bahan dan masak sehingga mendidih.
  2. Tuangkan ke dalam loyang dan biarkan keras.
  3. Potong kecil-kecil dan biarkan sebentar.
  4. Untuk menyediakan bahan B. Masak air, daun pandan, gula merah dan agar-agar hingga larut. Masukkan tepung kastard.
  5. Masak hingga mendidih.
  6. Angkat dan tuangkan ke dalam loyang yang telah berisi dengan potongan agar-agar tadi.

AGAR-AGAR PERMATA

BAHAN-BAHAN:

  • 10gm serbuk agar-agar
  • 200ml susu cair
  • 400ml  air
  • 150gm  cawan gula pasir
  • 100ml susu pekat
  • Esen vanila
  • Sedikit pewarna

CARA MEMASAK:

  1. Satukan semuanya dan masak hingga mendidih. Ambil tiga senduk dan di tetakkan dalam mangkuk berasingan dan campurkan dengan tiga warna kesukaan anda.
  2. Sejukkan kemudian dipotong dadu.
  3. Panaskan sebentar lebihan agar-agar tadi.
  4. Letakkkan agar-agar yang telah dipotong ke dalam bekas dan tuangkan agar-agar lebihan tadi.

PUDING ROTI COKLAT SUSU

 BAHAN-BAHAN:

  • 8 keping biskut jagung
  • 2 keping roti
  • 300ml susu cair
  • 2 biji telur
  • 1/2  cawan susu pekat
  • 2 sudu besar serbuk koko

CARA MEMASAK

  1. Kisar roti, biskut jagung dan susu cair.
  2. Masukkan telur dan susu pekat. Kisar lagi hingga licin.
  3. Bahagi kepada dua bahagian. Satu bahagian dimasukkan serbuk koko dan satu bahagian dibiarkan warna asal.
  4. Panaskan kukusan dan kukuskan bahagian serbuk koko.
  5. Bila sudah masak, tuangkan pula bahagian yang bewarna asal.
  6. Kukus hingga masak.
  7. Angkat dan sejukkan.

 

 

Published by
Norasida Myasin