Anak-anak kalau dapat minum vitagen, sangat suka mereka. Memang kalau beli satu tak cukup mesti beli sedozen. Elok juga tahu membuatnya sendiri, jimat dan puas minum. Dikongsikan cara membuat air vitagen ni. Bahan-bahan pun simple dan cara penyediaannya juga mudah.
Dadih homemade memang enak. Teksturnya yang lembut dan pelbagai rasa, menjadikan manisan ini kegemaran ramai terutamanya kanak-kanak. Di pasaran terdapat banyak serbuk dadih segera yang dijual. Namun, anda juga boleh hasilkannya sendiri di rumah. Lebih jimat, mudah serta sedap! Jom lihat dan cuba resipi perkongsian saudari Ros Hatimah Homebakery ini.
1. Satukan semua bahan ke dalam periuk dan kacau sebati.
2. Buka api dan masak hingga agar-agar larut sepenuhnya. Tapis.
3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan boleh tambah sirap atau perisa jagung bagi mempelbagaikan perisa dadih.
4. Tuang adunan dadih ke dalam bekas bersesuaian dan bekukan. Enak dinikmati sejuk.
INFO RASA: Anda bebas menambah pelbagai perisa tambahan mengikut cita rasa masing-masing. Antara yang sesuai adalah sirap, jagung, coklat, tembikai susu dan bermacam-macam lagi.
4 cawan tepung (3 ¾ cawan tepung gandum, kemudian penuhkan dengan tepung jagung, jadikan 4 cawan keseluruhan) ¼ cawan minyak masak 2 sudu besar marjerin 1 cawan air biasa Garam
1. Masukkan tepung, marjerin, garam dalam bekas. Gaul-gaul bagi rata ye. 2. Panaskan minyak masak. Dah panas, masukkan dalam adunan tadi. 3. Kacau-kacau dengan senduk tau, kang melecur tangan. Bila dah kacau, baru guna tangan. Ramas-ramas tepung tu biar macam serbuk roti.
4. Kemudian masukkan air. Gaul dan uli sampai lembut. Yang guna sukatan cawan, jangan habiskan air terus. Tuang sedikit demi sedikit. Tak cukup tambah lagi. 5. Yang guna versi timbang, taka da masalah. Boleh masukkan terus air tu.
6. Uli sampai lembut. Terus buat. Kalau saya, saya biarkan dulu sejam. Nak bagi doh keluar minyak. Jadi lembut sikit nak buat. Tapi nak terus buat pun boleh, tak ada masalah. 7. Bab goreng tu ikut suka. Kalau nak berjerawat, pastikan minyak betul- betul panas. Kemudian, kecilkan api, baru masuk karipap. Timbul jerawat. 8. Yang suka licin, masukkan karipap semasa panas sikit-sikit. Selamat mencuba.
*Ini cara saya ye. Saya memang tak cairkan dengan minyak.
Buah delima memang sangat banyak khasiat sehingga diangkat sebagai antara makanan sunah di muka bumi ini. Disebabkan khasiat dan manfaatnya untuk kesihatan, maka tidak hairanlah apabila Rasulullah turut menggemari buah ini.
SIRAP DELIMA
BAHAN-BAHAN
180 ml jus delima tanpa gula
200 gram gula pasir
1 liter air soda
50 ml jus limau
1 biji buah delima
Ketulan ais secukupnya
CARA MEMASAK
1. Panaskan jus delima di dalam periuk kecil. Guna api yang sederhana besar.
2. Masak sekitar lima minit. Alihkan dari dapur.
3. Kemudian masukkan gula ke dalam periuk berisi jus tadi dan kacau sehingga gula larut.
4. Biarkan sirap sejuk lebih kurang 30 minit.
5. Masukkan sirap ke dalam peti sejuk selama sejam untuk sejukkan. Tuang sirap sejuk itu ke dalam gelas, masukkan beberapa ketul ais.
6. Tambah air soda dan jus limau. Tambah biji delima ke dalam minuman untuk lebih cantik. Hias dengan daun pudina. Sedia dihidangkan.