Musim durian murah dan banyak ni, macam-macam boleh dihasilkan menggunakan raja buah ni. Salah satu yang anda boleh cuba ialah Aiskrim Durian. Lembut, sedap dan persis aiskrim seumpamanya yang dijual di pasaran tu. Rugi kalau tak cuba resipi perkongsian saudari Uwan Nolly Epin ni. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Sangat ringkas dan mudah disediakan.
CARA BUAT AISKRIM DURIAN HOMEMADE
BAHAN-BAHAN: 1 tin susu cair – beli online disini 1/2 tin susu pekat – jika kurang suka manis, boleh kurangkan – beli online disini 1 sudu makan ovalette – beli online disini Durian secukupnya – anggaran kalau isi yang besar = 6 ulas, durian kecil =10 ulas Pewarna kuning telur secukupnya ( empunya resipi guna durian isi kuning/udang merah jadi tidak guna pewarna) – beli online disini
Ads
CARA MEMASAK: 1. Kisar isi durian, susu cair, susu pekat manis dan ovalette. 2. Bila semua hingga sebati. Kemudian masukkan ke dalam mesin pengadun. 3. Pukul adunan aiskrim selama 20-30 minit atau hingga gebu. 4. Tuang adunan ke dalam bekas bersesuaian dan simpan dalam peti sejuk beku.
5. Bila adunan aiskrim sudah keras, bolehlah dinikmati.
Anda ada tip masakan warisan turun temurun? Jom kongsi dengan kami dan rebut peluang menang wang tunai RM500! Mana tahu rezeki anda kali ini. Jom daftar dan kongsi tip anda sekarang!
Bosan makan nasi dengan lauk, jom kita variasikan hidangannya, Ni min kongsikan 5 resipi Nasi olahan Azian Hassan, penulis buku masakan.
Daging Selasih, Kari Daging, Pulao Sayu-sayuran dan labu memang enak sekali. Min dah rasa memang gerenti sedap. Cubalah nanti ya…
1. NASI KARI DAGING
BAHAN-BAHAN :
1/2kg daging | dipotong besar dan direbus sehingga lembut, simpan airnya)
3 cawan beras biasa
4 cawan air rebusan daging
2 labu bawang merah besar | dihiris halus
2 ulas bawang putih | dihiris halus
1.5 sm halia | dihiris halus
2 sm kulit kayu manis
1-2 kuntum bunga lawang
3 sudu makan mentega
3 sudu makan minyak masak
3 sudu besar rempah kari daging | campurkan sedikit air,jadikan pes
1 sudu makan serbuk cili
2 sudu makan tomato puri
2 biji tomato | dipotong dadu
1 ikat daun ketumbar | secekak, dihiris halus
Garam secukup rasa
CARA MEMASAKNYA : 1.Panaskan minyak dan mentega 2. Tumis, bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga wangi 3.Masukkan rempah kari daging dan serbuk cili yang sudah dibancuh dengan air dan dijadikan pes. Masak sehingga rempah garing 4.Masukkan daging, air daging, tomato puri, garam dan masak sehingga mendidih 5.Masukkan beras, tomato dan daun ketumbar. 6. Apabila masak gaulkan sekata.
Saiz hidangan : 6 orang Waktu memasak : 35 minit Cara memasak : Tumis dan didih Jenis masakan : Sajian Nasi Keistimewaan : Hidangan nasi berdaging dengan diperkayakan rempah ratus Anggaran kos : RM 20
INFO: Nasi kari daging ini adalah sajian fusion India dan Melayu . Diinspirasikan dari masakan India tapi menepati citarasa dan selera Melayu
2. NASI PULAO SAYUR-SAYURAN
BAHAN-BAHAN:
1 cawan beras basmathi | dibersihkan dan direndam selama sejam
1 ¾ cawan air
2 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan minyak masak
2 biji bawang merah | dimayang
2.5 sm halia | dihiris memanjang
2 biji tomato | dipotong dadu
1 batang lobak merah | dipotong dadu
2 biji ubi kentang | dipotong kecil
200gm kobis bunga | dipotong kecil
1 cawan kacang pis hijau
4 biji cili hijau | dipotong pendek
2 cekak daun ketumbar | dihiris halus
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji pelaga
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1 helai daun pandan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAKNYA:
1. Panaskan minyak di dalam periuk dan kemudian masukkan minyak sapi. 2. Tumis bawang merah , halia, bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga, jintan manis, tomato dan cili hijau sehingga terbit bau wangi. 3. Masukkan beras, ubi kentang, lobak merah, kobis bunga , daun pandan dan air. 4. Tutup periuk dan masak sehingga nasi masak. 5. Akhir sekali masukkan kacang pis dan kacau nasi sehingga sebati. Taburkan dengan daun ketumbar.
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasak : 35 minit Cara memasak : Tumis dan didih Jenis masakan : Sajian Nasi Keistimewaan : Hidangan nasi sayur-sayuran tinggi serat Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Selain Pakistan nasi pulao juga terkenal di India, Afghanistan., Bangladesh, Turki dan beberapa negara Timur Tengah dengan panggilan nama berbeza seperti ilaf, Palao, Pilau dan lain-lain.
1. Panaskan minyak masak kemudian tumis bawang putih sehingga wangi. 2. Masukkan udang kering dan masak sehingga udang garing. 3. Masukkan labu dan kacau sebati. Biarkan labu hingga empuk. 4. Gunakan api besar kemudian masukkan nasi, kicap cair, dan sos tiram. 5. Masak sehingga nasi betul-betul garing dan akhir sekali pecahkan telur ke dalam nasi. 6. Perasakan dengan garam dan serbuk lada sulah. 7. Kacau sebati kemudian masukkan cili merah. 8. Angkat dan hias dengan hirisan daun sup dan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Tumis dan kacau goreng Jenis masakan : Sajian Nasi, China Fusion Keistimewaan : Hidangan nasi berperisa labu yang lazat Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Labu kuning kaya dengan beta karotene dan bersifat anti oksidan, ia memberi manfaat kesihatan yang baik kepada tubuh seperti menajamkan penglihatan dan mencegah kanser.
4. NASI DAGING SELASIH
BAHAN-BAHAN :
250gm daging cincang
4 biji cili merah | dihiris halus
4 biji cili padi| ditumbuk
5 ulas bawang putih | ditumbuk
2 sudu makan kicap cair
2 sudu makan sos ikan
2 sudu makan sos tiram
3 sudu makan minyak masak
2 genggam daun selasih
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Tumbuk cili merah, cili padi dan bawang putih. 2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadi. 3. Masak sehingga cili garing. 4. Masukkan daging cincang dan masak sehingga daging empuk dan masak, 5. Masukkan sos ikan, kicap cair dan sos tiram. Kacau sebati. 6. Perasakan dengan garam. 7. Masukkan daun selasih dan gaul kan kesemuanya. 8. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Tumis dan kacau goreng Jenis masakan : Sajian Nasi, masakan pengaruh Thai Keistimewaan : Keunikan rasa yang sedap dibangkitkan oleh daun selasih Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF: Daun selasih atau dikenali dengan daun kemangi , sering digunakan sebagai penyedap makanan dalam sajian atau lauk bagi membangkitkan aroma hidangan yang disediakan.
1.Mula-mula, masak di dalam periuk sehingga mendidih. 2. Kemudian, ambil senduk besar dan celupkan di dalam air panas. Angkat dan sapukan minyak masak supaya telur tak melekat.
3. Kemudian, pecahkan telur di dalam bekas lain. Ini bagi memastikan telur tidak rosak. Tuang telur tersebut pada senduk tadi.
4. Secara perlahan-lahan, letak senduk di permukaan air panas tadi, tetapi jangan sampai tercelup ye.
5. Apabila dah nampak sekeliling telur memutih nak masak, barulah rendam terus senduk tu sekejap dan akan dapat bentuk telur gedik seperti dalam gambar.
6. Cara nak keluarkan telur dari senduk, guna alat spatula lembut secara berhati-hati. Selamat mencuba.
Anda peminat roti canai? Tak susah buat roti canai jika ikut resepi ni, malah tak perlu susah-susah nak tebar. Buat banyak-banyak boleh simpan untuk frozen. Bila-bila nak dah ada sedia dalam peti sejuk. Mudahkan.
ROTI CANAI TANPA TEBAR
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum# curah bacuhan air tadi sedikit demi sedikir dan uli sebati sampai tak melekat di tangan. Kalau keras boleh tambh air sejuk dan kalau lembik boleh tambah tepung sedikit.
1 biji telur
1 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil garam
1/2 cawan air sejuk daripada peti sejuk# kacau sebati
Cara memasak:
1..Bahagikan doh sama besar. Bulatkan/rounding bagi kemas dan sapu marjerin/butter pada doh.
2.Rehatkan lebih 1-2 jam. Atau boleh semalaman simpan suhu bilik je.
3.Selepas uli,simpan dalam dalam plastik dan rehatkan dalam 30 minit.
4.Sapukan minyak sedikit ke tapak tangan dan bolehlah tebar. Saya Tarik-tarik atas dulang je macam dalam gambar. Kemudian renjis sedikit minyak masak dan lipat-lipat.
5.Yang ni saya lipat lepas tu gulung. Tebar dan gulung sampai habis semuanya
6.Panaskan kuali leper dan letak sedikit minyak.
7.Tekan-tekan permukaan roti bagi leper dan bolehlah bakar.