Kuih buah rotan memang antara kuih raya autentik, sejak dulu jadi kegemaran ramai. Sementara Jejari Keju tidak kurang hebatnya sesuai dengan cita rasa semasa. Kedua-dua kudapan bergoreng ini, mudah disediakan dan tidak perlu menunggunakan ketuhar. Lebih istimewa ianya rangup dan tak muak dimakan. Kudap-kudap tak sedar habis sebalang.
KUIH BUAH ROTAN
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung pulut
1 biji telur
2 sudu makan gula pasir
130ml santan pekat
1 sudu tee garam
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu the soda bikarbonat
1 mangkuk air masak
5 sudu makan bijan
Minyak goreng secukupnya
CARA MEMBUAT:
JEJARI KEJU RANGUP
BAHAN-BAHAN:
250gm tepung gandum
60gm keju | parut
1 sudu makan mentega/ marjerin
2 biji telur | kacau
1 sudu makan epung jagung
4 sudu makan air
1 sudu teh garam halus
½ sudu teh serbuk perasa daging/ ayam
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT:
Info: Jangan menggoreng terlaku banyak kerana ia boleh menyebabkan kuih tidak garing dan susah mengembang. Semasa menguli jika agak keras tambah sedikit lagi air
Credit: budiboga.blogspot.com