Buat Sendiri Cendawan Inoki Goreng Celup Tepung, Makan Puas & Jimat.

Share

Korang pernah makan Cendawan Inoki Goreng? Kalau belum lagi, wajib cuba sebab sedang sangat, kalau makan panas-panas memang rangup dan garing. Cecah pulak dengan sos cili atau sos mustard memang terbaik. Kalau makan kat kedai berbelas ringgit satu piring, apa kata korang goreng sendiri baru makan puas.


.

BAHAN-BAHAN:

  • 1 paket cendawan enoki
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung beras
  • Sedikit garam
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Sedikit perasa ayam

Bahan Sos:

  • 2 sudu makan sos mustard
  • 1 sudu makan mayones
  • 1 sudu makan madu
  • 1/2 sudu makan jus lemon
  • Sedikit hirisan cili padi

LANGKAH DEMI LANGKAH:


.

LANGKAH 1: Campurkan tepung gandum bersama tepung beras di dalam mangkuk.


.

LANGKAH 2: Masukkan garam, serbuk lada hitam, dan serbuk perasa ayam. Gaul rata dan ketepikan.


.

LANGKAH 3: Pecahkan telur dalam mangkuk kemudian celupkan cendawan di dalamnya.


.

LANGKAH 4: Seterusnya, gaulkan di dalam campuran tepung tadi.


.

LANGKAH 5: Goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan.


.

LANGKAH 6: Campurkan semua bahan sos, kacau sebati dan hidangkan dengan cendawan goreng.

Published by
Norasida Myasin