Mesti ramai peminat roti krim, tambah pula yang ada taburan gula. Rasa manis, lemak berkrim memang sedap.

Sebenarnya sapuan krim pada roti dan kek ini juga boleh kita buat sendiri. Lagi layan sebab boleh sapu tebal-tebal. Selain krim biasa, boleh juga jika nak buat perisa lain seperti pandan.

Buat Sendiri Krim Pandan, Boleh Sapu Pada Roti & Kek Tebal-Tebal

Caranya mudah sangat dan hanya perlukan empat bahan saja. Boleh ikut resipi yang dikongsi  Puan Eja Derol ini;

Ads
Bahan-bahan:

100gm gula halus (boleh kisar gula kasar )
250gm majerin pelangi
Sedikit perwarna hijau
Sedikit emulco pandan

Cara membuat:

1. Putar gula dan marjerin sampai gebu putih.

2. Selepas itu letak emulco dan perwarna, putar seketika lagi supaya sebati. Siap! boleh sapu pada roti atau kek.

Buat Sendiri Krim Pandan, Boleh Sapu Pada Roti & Kek Tebal-Tebal

 

Ads

Info

  • Simpan krim ini dalam bekas, jika diletak pada suhu bilik boleh tahan antara 3-4 hari tapi jika diletakkan dalam peti ais boleh tahan 2-3 minggu.
  • Sekiranya tak gemar rasa krim yang ‘berpasir” boleh guna air gula yang pekat. Letak sedikit esen rose akan dapat rasa butter krim dulu-dulu.

 

Buat Sendiri Krim Pandan, Boleh Sapu Pada Roti & Kek Tebal-Tebal

 

Ads

Selamat Mencuba!

Sumber:Eja Derol

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI