Buat Sendiri Kuah Yong Tau Foo Sesedap Seperti Dijual Di Pasar Malam

Share

 

YONG TAU FOO

Untuk resipi kali ini terdapat dua jenis kuah yong tau foo iaitu kuah hitam dan kuah merah. Bila hendak makan hanya perlu campurkan kedua-dua kuah ini mengikut citarasa anda.

BAHAN KUAH HITAM:

  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu besar taucu
  • 2 sudu besar sos masam manis
  • 3 sudu besar kicap pekat manis
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 4-5 sudu besar gula melaka/gula perang
  • 3 1/2 cawan air

CARA MEMASAK:

  1. Masukan semua bahan dalam pengisar dan kisar hingga taucu halus.
  2. Masukkan bahan yang sduah dikisar ke dalam periuk.
  3. Kemudian masak dengan api perlahan sambil dikacau supaya sos tak berketul-ketul. Masak sehingga kuah mendidih sesuaikan rasa ketepikan.

 

BAHAN KUAH MERAH:

  • 3 ulas bawang putih- ketuk
  • 3 sudu besar cili blend
  • 1/2 cawan kacang tanah yg telah digoreng garing dgn sedikit minyak
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 3 sudu besar sos masam manis
  • 4- 5 sudu besar gula
  • 3 cawan air
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:

  1. Kisar semua bahan-bahan diatas kecuali bawang putih dan cili kisar. Kisar hingga kacang halus.
  2. Panaskan 2 sudu besar minyak masak dan tumiskan bawang putih yang diketuk. Tumis hingga naik bau dan kemudian masukkan cili kisar. Kacau dalam 3 minit.
  3. Setelah itu masukkan semua bahan-bahan yang telah dikisar. Masak hingga kuah agak pekat dan sentiasa kacau.
  4. Bila sudah mencapai kepekatan yang anda mahukan sesuaikan rasa. Siap.
  5. Boleh makan dengan apa-apa yang anda suka seperti bebola seafood, sayur-sayuran, sotong kangkung atau apa-apa bahan-bahan yong tau foo kegemaran anda.
  6. Campur kuah hitam dan merah mengikut citarasa anda. Untuk sesuaikan rasa pedasnya, taburkan bijan sangai, sedikit bawang goreng dan kacang goreng yang telah ditumbuk.

KREDIT RESIPI & GAMBAR:  Adnilsam Apat

Published by
Zera Naim