Kalau makan nasi di restoren mamak atau nasi kandar, sayur kubis tumis atau kubis goreng ini jadi sebahagian lauk yang kita akan ambil.
Warna kuningnya salah satu sebab buat kita terpanggil untuk kaut masuk pinggan. Selain itu kerangupannya kubis ini juga buat ia jadi tambah sedap.
Bagi yang teringin nak buat sendiri di rumah, boleh cuba ikut cara yang dikongsi oleh @Mayahkitchen.
Buat sendiri kubis tumis ‘Indian style’
Ads
Bahan-bahan
Kubis – dipotong kecil
2 biji bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih -dihiris nipis
Cili kering & cili api – dipotong
Segenggam daun kari
1 sudu kecil halba campur
1/2 sudu serbuk kunyit
Serbuk perasa
Daun ketumbar – dipotong
Cara membuat:
1.Panaskan minyak masak, masukkan 2 biji bawang merah dan 3 biji bawang putih yang dihiris nipis.
2. Tumis hinggga layu, kemudian masukkan lada kering dan cili api yang dipotong. Tumis hingga bahan layu, guna api sederhana.
Fucuk soya ni memang banyak guna dan sedap dimasukkan ke dalam pelbagai masakan. Letak dalam lontong boleh, sayur goreng jawa, sup sayur dan macam-macam lagi. Rupanya senang sangat nak hasilkan fucuk ni. Menerusi FB Lemang Biru, beliau berkongsi cara-cara membuat fucuk secara homemade hanya guna air soya. Mudah sangat. Malah kebersihan lebih terjamin dan lebih yakin untuk digunakan. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT FUCUK SOYA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Air soya segar – air soya kosong tanpa gula. Untuk lebih mudah, boleh beli air soya (tanpa gula)di pasar malam.
Chopstick secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Masukkan air soya ke dalam periuk. Panaskan guna api kecil sahaja. Jika guna api besar, air soya akan hangus. 2. Biarkan air soya di dalam periuk tadi memanas. Jangan kacau atau gaul. Biarkan sahaja. 3. Lama kelamaan, pada bahagian atas soya akan terbentuk lapisan berkedut-kedut. Biarkan sehingga lapisan tersebut bertukar dari putih ke warna kekuningan. 4. Dengan menggunakan pisau, potong bahagian tepi supaya senang lapisan fucuk diangkat nanti. ( boleh rujuk video di bawah). 5. Ambil chopstick dan angkat fucuk tadi. Ulang proses yang sama sampai air soya habis.
6. Keringkan air pada fucuk dan boleh dijemur hingga betul-betul kering.
7. Boleh disimpan dan sedia untuk digunakan dalam masakan.
Tercari-cari menu sihat tapi sedap? Ha… Cuba resipi Clear Seafood & Vege Soup perkongsian saudari Marini Ismail ini. Menurut beliau menu ini sangat cepat masak, sihat dan berkhasiat. Tak payah tumis pun. Main campak-campak je.
Walaupun simple tapi sup ini sangat sedap dan beraroma. Bahan yang wajib ada serbuk lada putih dan minyak bijan.Barulah sup lebih beraroma. Kalau nak pedas boleh makan dengan Cili Padi Kicap atau sos cili ala Johnys.
Sup ni sesuai makan dengan kuetiau, bihun ataupun mi shabu shabu. Terpulang pada cita rasa masing-masing. Selamat mencuba!
RESIPI CLEAR SEAFOOD & VEGE SOUP
BAHAN-BAHAN:
5 – 7 ulas bawang putih – cincang halus
White Fish Ball / fishball ikan putih
Seafood Tofu – potong kecil
Filament ketam – potong kecil
Cendawan Inoki – potong kecil
Sawi Bak Choy – dipotong
Serbuk lada putih – beli online disini
Mushroom Seasoning – beli online disini
Garam secukup rasa
Minyak bijan – beli online disini
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan air dan masukkan bawang putih yang dicincang.
2. Bila sudah mendidih, masukkan fishball, seafood tofu dan cendawan inoki.
3. Kemudian boleh perasakan dengan garam, mushroom seasoning dan minyak bijan dengan secukupnya
4. Akhir sekali baru masukkan bak choy dan filament ketam.
5. Didihkan dan tutup api. Siap untuk dinikmati begitu sahaja atau bersama bihun, kuetiau atau mi.
Jom cuba buat cili jeruk homemade. Hidangan sampingan ni yang boleh menaikkan selera makan. Kalau makan mi goreng, nasi goreng atau kuetiau goreng, memang sedap kalau dinikmati bersama cili jeruk ni. Kuah jeruk tu kalau cicah bersama ikan goreng pun sedap tau. Bagi anda yang belum tahu cara-cara nak buat cili jeruk yang sedap dan tahan lama, boleh cuba resipi perkongsian saudari Noriffah Mohd Hassanni.
CARA BUAT CILI JERUK HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Cili hijau segar – basuh dan lap kering-kering.
Balang kaca – basuh & lap kering-kering
Gula secukupnya
Garam secukupnya
Cuka makan
CARA MEMBUAT:
1. Pilih cili yang segar dan basuh bersih. Kemudian keringkan hingga tiada kesan air.
2. Untuk menyimpan cili jeruk, guna balang kaca. Pastikan balang juga dibasuh bersih dan di lap hingga kering.
3. Potong cili. Jangan potong terlalu tebal atau terlalu nipis. Sedang-sedang sahaja. Kemudian tampi sedikit bagi mengeluarkan bijinya.
4. Ambil cili dan masukkan separuh ke dalam balang.
5. Seterusnya masukkan 2 sudu makan gula. Kemudian masukkan lebihan cili potong tadi dan masukkan 2 sudu makan gula lagi.
6. Masukkan sedikit garam dan tuang cuka mengikut jumlah yang dikehendaki. ( empunya resipi letak cuka pada paras cili.)
7. Tutup penutup balang dan goncangkan. Ia bertujuan untuk melarutkan gula dan garam yang dimasukkan tadi.
8. Simpan semalaman dan cili jeruk ni boleh dinikmati pada keesokan harinya.
INFO RASA:
Cili dan balang perlu kering dan tidak ada air supaya cili yang dijeruk tahan lama.
Cili jeruk ini boleh tahan berbulan-bulan.
Boleh disimpan dalam peti sejuk atau letak dekat meja dapur sahaja pun boleh.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.