Kalau ada kuah kari lebih, selain buat lempeng atau cucur apa kata buat roti Arab pula.

Cara membuat dan bahannya mudah saja. Jika nak hasil yang gebu lembut boleh ikut resipi yang dikongsi ini.

Selain cicah dengan kari, boleh juga cicah dengan sambal atau apa saja yang kena citarasa. Roti Arab lembut ini boleh habis tiga keeping sekali hadap.

Cara buat roti Arab lembut gebu

Buat Sendiri Roti Arab Lembut Gebu, Sekali Hadap Boleh Habis 3 Keping

Ads
Bahan-bahan

100ml air
100ml susu segar
1sb yis
3 cawan tepung gandum
1sk garam

Cara membuat

1. Campurkan semua bahan. Uli menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan. Jika nak guna mixer mata cangkuk atau bread maker pun boleh, uli hingga sekata. Bulatkan doh. Rehatkan selama 1 jam. Tutup permukaan bekas.

2. Uli sekali lagi doh. Bulatkan dan potong/ bahagikan kepada 6-8 bahagian. Canai membulat sehingga nipis setiap satunya.

Buat Sendiri Roti Arab Lembut Gebu, Sekali Hadap Boleh Habis 3 Keping

3. Panaskan kuali. Goreng doh tanpa minyak sehingga keperangan di kedua-dua belah bahagian. Jika suka goreng dengan sedikit minyak atau butter pun boleh.

Ads

4. Angkat dan sedia untuk dinikmati bersama kuah atau sambal yang bersesuaian, atau bersama ayam tandoori.

Buat Sendiri Roti Arab Lembut Gebu, Sekali Hadap Boleh Habis 3 Keping

TIP
Roti Arab ini boleh juga disejuk beku. Cuma goreng separuh masak setiap belah. Kemudian simpan di dalam freezer.

Ads

Kredit resipi & foto: Norfazida Gda 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI