Sedapnya roti dimakan panas-panas. Bau aromanya sungguh membuka selera. Ramai juga yang cuba buat roti tetapi gagal nak hasilkan roti yang gebu dan lembut teksturnya. Resipi ini paling mudah nak buat. Tak payah pening kepala nak pakai bread maker, mixer ke sebab semua orang boleh buat hanya guna tangan. Tak payah guna pelembut pelik-pelik, sebab semua kenal tepung, kenal yis itu saja bahan utama.Boleh cuba ikut resepi Azlina Ina, gerenti menjadi.
Bahan-bahan pelembut doh:
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan air
Cara membuat pelembut doh: 1.Campurkan kedua-dua bahan sehingga rata dan tapis. 2.Kemudian, masak sehingga menjadi likat dan siap.
Bahan yis: Yis 1/2 cawan air suam 2 sudu besar gula
Cara membuat yis: 1.Tuangkan air suam ke dalam yis.
2.Kemudian, masukkan gula dan tutup ke semua bahan yang telah dicampur selama 10-15 minit.
Ads
Bahan membuat roti gebu: 1kg tepung 1 biji telur 3 sudu besar majerin atau butter 3 sudu besar pelembut doh Sedikit garam halus 4 sudu besar susu tepung (jika suka) 1/2 sudu besar baking powder (jika tiada tidak mengapa) 5 sudu besar gula
Cara membuat adunan roti gebu 1. Gaul semua bahan sehingga menjadi seperti serbuk roti.
2. Kemudian, masukkan 1/2 cawan yis yang berbuih tadi. 3. Kemudian uli sikit-sikit.
4. Masukkan air sejuk ke dalam adunan sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh lembik sedikit.
5. Tabur sedikit tepung untuk memastikan adunan tidak melekit pada tangan.
6. Uli doh sehingga licin lebih kurang 10 minit.
7. Kemudian tutup adunan doh dengan tuala lembap supaya ia kembang berganda.
8. Bila doh dah berganda, tumbuk doh untuk buang angin.
9. Uli dan letakkan minyak pada tangan serta bekas bagi mudahkan kerja bentukkan doh.
Ads
10. Letakkan doh dalam bekas untuk dimasukkan dalam oven dan panaskan oven 100 darjah selama 30 minit. 11. Pastikan doh sudah kembang betul sebelum masukkan ke dalam oven.
12. Sapukan majerin atau butter pada bahagian atas doh dan bakar dalam oven suhu 150 darjah selama 45 minit api atas bawah, bergantung pada oven masing-masing. 13. Bila roti dah berwarna perang, tanda ia dah masak dan sapukan majerin atau butter untuk kilatkan roti. Selamat mencuba Kredit: Azlina Ina
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Waktu pandemik ni kita kenalah sentiasa berhemah dalam mengendalikan perbelanjaan rumah. Mana yang boleh jimat, kita jimat. Contohnya ada makanan yang tidak habis dimakan, boleh diolah semula menjadi hidangan yang enak buat seisi keluarga.
Jika ada roti yang kebetulan nak luput tarikhnya, jangan pula dibuang. Potong dadu dan kepal-kepal lalu digoreng. Boleh juga dibuat kudapan untuk anak-anak makan sambil layan kelas online.
1.Satukan semua bahan dan kepal-kepal membentuk bulat.
2.Kemudian digaul ke dalam bread crumb. Kalau tak nak pun boleh terus goreng saja. Tapi kepal hingga padat. Kalau tak nanti tersengih pulak roti-rotinya.
3.Kemudian dah boleh goreng hingga warna perang.
Yang bertanda * tu just option. Nak letak boleh, tak letak pun tak apa. Nak letak daging cincang ke, isi ayam cincang ke boleh je.
Kadang kita beli roti satu bungkus jumbo. Tapi tak larat nak dihabiskan. Jadi, bolehlah olah jadikan puding roti yang cantik dan sedap ni. Bahan yang digunakan pun tak banyak. Boleh cuba untuk jamu seisi keluarga.
CARA MEMBUAT
1. Masukkan susu dan cair dan roti sandwic dalam mesin pengisar. Kisar sehingga halus.
2. Masukkan bahan kisar tadi ke dalam periuk. Kemudian masukkan gula dan serbuk agar-agar. Biarkan mendidih dengan api sederhana.
3. Masukkan mentega dan kacau sehingga sebati. Tutup api.
4. Tapiskan adunan dan bahagikan kepada 4 bahagian untuk 4 warna berbeza.
5. Letakkan pewarna pada setiap bahagian.
6. Basahkan acuan dengan sedikit air dan tuangkan adunan tadi berselang seli.
7. Selepas siap, masukkan dalam peti sejuk.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Alangkah bangga jika dapat membuat sendiri pelbagai jenis roti untuk dijamu pada keluarga tercinta. Rasa puas kerana roti dibuat segar, rasa dan kualiti terjamin. Anda juga boleh menjimatkan kos lebih-lebih lagi jika memiliki ahli keluarga yang ramai. Dikongsi lima jenis roti lagi untuk anda cuba buat sendiri. Selamat mencuba!
1. ROTI BENGGALI
BAHAN-BAHAN:
1000gm tepung high protein
80gm gula
50gm susu tepung
12gm yis
10gm bread improver
2 biji kuning telur
550gm air
18gm marjerin
100gm garam
CARA MEMASAK:
Satukan kesemua bahan ke dalam penguli dan uli selama 20 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
Bahagikan kepada empat doh kecil. Gulung doh seperti membuat kek gulung.
Susun keempat-empat doh tadi di dalam loyang. Guna loyang bertutup.
Sapu marjerin pada keseluruhan loyang termasuk penutup.
Bakar di dalam oven pada suhu 170C selama 45 minit.
Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama mentega dan kaya atau dimakan begitu sahaja.
2. CINNAMON ROLL
BAHAN A:
250gm tepung roti
20gm gula
1 sudu makan susu tepung
1 biji kuning telur
4gm yis
15gm marjerin
½ sudu teh garam
100ml air
BAHAN B (FILLING):
3gm serbuk kulit kayu manis
50gm gula perang
20gm mentega
CARA MEMASAK:
Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk penguli dan uli selama 30 minit. Adun hingga menjadi doh.
Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
Canaikan doh menjadi bentuk segi empat. Sapu adunan dengan mentega, gula perang dan serbuk kayu manis di atas doh.
Gulung dan kemaskan hujungnya dengan disapu dengan sedikit air pada doh agar ia melekat.
Potong sebanyak 12 gulung sama saiz.
Susun di dalam loyang yang telah dilengser marjerin. Ketepikan dan biarkan dalam 30 minit sehingga doh naik lagi sekali ganda.
Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar doh terlebih selama 20 minit.
Keluarkan sedia untuk dinikmati.
Info chef: Boleh bentukkan roti mengikut kesukaan masing-masing.
3. ROTI KEK
BAHAN ROTI:
6 cawan tepung gandum
1 ½ cawan susu suam
¾ cawan gula
11gm yis
3 biji telur saiz A
¼ cawan mentega
BAHAN A:
4 biji kuning telur
20gm gula kastor
½ sudu teh esen vanila
( Pukul semua bahan A sehingga ringan dan gebu)
BAHAN B:
4 biji putih telur
80gm gula
( Dalam bekas berasingan, putar putih telur hingga kembang. Tambah gula dan putar lagi hingga kaku (jika diterbalikkan putih telur tidak jatuh)
BAHAN C:
110gm tepung gandum
70gm mentega
BAHAN LAIN:
Pewarna merah dan hijau
CARA MEMASAK:
Untuk membuat doh roti; Campurkan yis dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar. Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu sehingga doh naik dua kali ganda. Ketepikan.
Untuk membuat adunan kek; Masukkan adunan Bahan B ke dalam adunan Bahan A, kacau rata dengan menggunakan kaedah kaup balik.
Ayak tepung dan masukkan ke dalam adunan tadi (kaup rata).
Masukkan minyak dan kacau rata menggunakan kaedah kaup balik. Bahagikan kepada dua bahagian dan warnakan satu bahagian dengan merah dan satu bahagian dengan warna hijau.
Tuang adunan kek yang telah siap tadi ke atas roti yang telah naik tadi, berselang seli warna merah dan hijau.
Bakar pada suhu 180C selama 25 minit.
Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Boleh gantikan tepung gandum (bahan C) dengan tepung kek.
4. ROTI PAUN MANIS
BAHAN-BAHAN:
6 cawan tepung gandum
1 ½ cawan susu suam
¾ cawan gula
11gm yis
3 biji telur saiz A
¼ cawan mentega
CARA MEMASAK:
Campurkan yis dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda.
Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan begitu saja kerana rasanya yang manis dan lemak.
5. ROTI PAUN KELADI
BAHAN-BAHAN:
6 cawan tepung gandum
1 ½ cawan susu suam
2 sudu makan pes keladi
¾ cawan gula
11gm yis
3 biji telur (saiz A)
¼ cawan mentega
Sedikit cucu cair untuk sapuan
CARA MEMASAK:
Campurkan yis, pes keladi dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda. Gris susu cair di atas permukaan doh.
Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Pes pandan yang berwarna hijau membuatkan warna roti ini lebih menarik.
Tip masak kurma sedap, letak bawang goreng. Menurut Kamariah Hashim yang berkongsi resipi, ini adalah cara beliau praktikan setiap kali menyediakan masakan kurma baik kurma ayam atau daging.