Jika suka makan soft cookies, hujung minggu ini adalah masa yang sesuai untuk mencubanya. Boleh gunakan resipi yang dikongsi Tuan Adriana Arissa.Rasanya rangup, tapi ‘chewy’ di dalam. Soft cookies ini cicah dengan susu memang makin enak. Resipi ini juga kurang manis, tak macam yang dijual.

Buat sendiri soft cookies yang rangup di luar, ‘chewy’ di dalam

Buat Sendiri Soft Cookies Yang Kurang Manis, Rangup Di Luar, Tapi ‘Chewy’ Di Dalam

 

Bahan-bahan

1/2 cawan mentega bergaram (pure butter)
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan gula perang
1 biji telur saiz A/B
1 sdk esen vanila
1 ½ cawan tepung gandum-ayak
1 sdb tepung jagung-ayak
1/4 sdk soda bikarbonat
1/4 sdk baking powder
½ cawan dark chocolate chip & couverture chocolate (boleh lebihkan kalau suka banyak)

Ads

Buat Sendiri Soft Cookies Yang Kurang Manis, Rangup Di Luar, Tapi ‘Chewy’ Di Dalam

Cara membuat:

1. Cairkan mentega sehingga bertukar menjadi “golden brown”. Biarkan sejuk seketika.

2. Kemudian masukkan ke dalam bekas bersama gula. Kacau sebati.

3. Masukkan pula telur dan esen vanila. Sebatikan.

4. Akhir sekali masukkan tepung. Kacau-kacau adunan dan masukkan chocolate chip.

Ads

5. Simpan chiller selama 10-15 minit dan boleh bentukkan.

6. Atau boleh juga bentukkan adunan biskut dulu dan baru simpan chiller.

7. Keluarkan dari chiller, kemudian bolehlah dibakar dengan suhu 160c-170c selama 15-20 minit.

Ads

8. Boleh bentukkan guna scoop aiskrim yg saiz besar atau timbang doh 50g. Saiz sesuai yang saya suka, tak besar dan kecil sangat.

Tip
  • Waktu bakar kena kenal suhu oven masing. Terlebih bakar jadi biskut rangup. Terkurang bakar jadi tak masak rasa mcm makan tepung.
  • Guna pure butter sepenuhnya, dark chocolate chip dan couverture chocolate premium untuk rasa yang bila dah makan teringat-ingat.

Sumber: Tuan Adriana Arissa

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI