Kanak-kanak memang menggemari sosej. Tetapi, adakala kandungannya membuatkan kita ragu-ragu untuk membeli yang ada di pasaran. Jadi, apa kata kita buat sahaja sosej di rumah.
Sebenarnya, tidaklah sesukar mana untuk menghasilkan sosej sendiri. Tambahan lagi, kita boleh menambah bahan-bahan untuk lebih sedap dinikmati.
Terdahulu, ramai yang telah berkongsi resipi ini. Tetapi kali ini, apa kata kita cuba resipi yang dikongsikan oleh Rosmirah Yussof ini.
1. Campurkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar sehingga lumat.
2. Ini bahan yang telah siap dikisar. Jika agak pekat, boleh tambahkan sedikit air untuk memudahkan dipaipkan ke dalam plastik.
3. Kaup balikkan supaya sebati.
4. Masukkan ke dalam plastik.
5. Masukkan separuh, jangan sampai penuh. Bimbang nanti terkeluar di bahagian belakang.
6. Kemudian, gunting pula di bahagian hujung.
7. Picitkan ke dalam plastik aiskrim. Pastikan hujung plastik aiskrim di sebelah belakang dipotong supaya tiada tekanan udara dan memudahkan adunan dimasukkan.
8. Kemudian, baru diikat kembali kedua-dua hujung plastik aiskrim.
9. Bagi yang tak suka gunakan plastik aiskrim, boleh bungkus menggunakan daun pisang ataupun aluminium foil.
10. Paipkan adunan memanjang ikut kesesuaian. Gulung adunan dan ikat bahagian hujung kanan dan kiri daun.
11. Ini adunan yang telah siap dibungkus menggunakan plastik aiskrim dan juga daun pisang.
12. Masukkan ke dalam pengukus dan kukus antara 15 hingga 20 minit.
Ads
13. Setelah siap, bolehlah diangkat dan disejukkan.
14. Setelah sosej, bolehlah dibuka pembalut sosej.
15. Panaskan minyak dan boleh mula menggoreng.
16. Goreng dan balik-balikkan sampai kekuningan. Boleh juga dipanggang atau dibakar di dalam oven.
17. Inilah hasil sosej yang telah siap digoreng. Jika ada lebihan, bolehlah disimpan ke dalam bekas dan disejuk bekukan.
Menu malam selalunya hidangan tidak terlalu berat tetapi lain dengan menu mudah ni, jika dihidangkan tentu menjadi rebutan silap gaya tinggal pinggan kosong jer. Apa kata jika sotong masih berbaki dalam simpanan buatkan sahaja resipi ini untuk anak-anak gerenti laku keras!
RESIPI SOTONG KENTANG GORENG
BAHAN-BAHAN:
Sotong basah 1/2 kilogram
Kentang 5 biji
3 sudu tepung Bistari
3 Sudu Tepung Beras
1 biji telur
CARA-CARA:
1. Kentang potong panjang-panjang. Kemudian sumbat padat-padat dalam sotong.
2. Tepung Bistari campur dengan tepung beras dan telur sebiji. Bancuh seperti nak buat cekodok. Jangan pekat dan jangan pula cair.
3. Celup-celup sotong satu persatu dan goreng dengan api kecil. Dah siap goreng, makan dan confirm sedap!
Mulut asyik mahu mengunyah lebih baik jadikan tempe snek ringan yang berkhasiat. Tempe diperbuat daripada kacang soya yang mengalami proses penapaian.
Sepotong tempe mengandung berbagai unsur yang bermanfaat, seperti karbohidrat, lemak, protein, serat, vitamin, enzim, daidzein, genisten, serta antibakteria yang bermanfaat untuk kesihatan.
TEMPE GORENG REMPAH
BAHAN-BAHAN:
Ketumbar
Jitan manis
Bawang putih
Serbuk kunyit
Garam
Tepung gandum
Air
INFO: Ikut sukatan berapa banyak tempe (Dikisar atau ditumbuk)
CARA MEMASAK:
1. Potong tempe mengikut ketebalan yang dikehendaki.
2. Bancuh bancuhan dengan bahan-bahan kisar. Jangan terlalu cair atau terlalu pekat.
3. Masukkan tempe yang sudah dibelah ke dalam bancuhan.
4. Panaskan minyak dan gorengkan tempe sehingga keperangan
5. Bila tempe sudah garing boleh angkat dan toskan.
INFO:
Boleh makan begitu saja atau sedap cicah dengan sos atau sambal kicap.
Makain nipis tempe dipotong makin rangup bila digoreng.
Bagi peminat rancangan televisyen Korea Restaurant on Wheels USA pastinya pernah melihat Chef Lee Yeon Bok dan pasukan memasak hidangan Mian Bao Xia / Membosha / Shrimp Toast ini untuk dijual. Nampak mudah dan sangat menyelerakan. Ia berupa roti yang dipotong kecil, dikapit dengan inti dan digoreng rangup. Nampak mudah dan menyelerakan. Nak dibeli, rasanya tak ada restoran yang jual. Jadi jom cuba buat sendiri. Saudari Rayyan Rara ada kongsikan cara-caranya. Selamat mencuba!
CARA MASAK MIAN BAO XIA / MEMBOSHA / SHRIMP TOAST YANG SANGAT SEDAP
BAHAN-BAHAN:
Roti putih – potong 4 (jumlahnya ikut sebanyak mana udang yang anda gunakan)